Írta: Nagy László 2023. szeptember. 29.

A/B tesztelés egy percben

Mennyire okos a céged?

Ha azt vesszük, kétféle cég létezik: egyik, aki erőből, büdzséből oldja meg a népszerűsítést, a kommunikációt, a marketinget, a másik pedig, aki mindezt ésszel, rafinériával. Az A/B tesztelés a gondolkozó cégek stratégiája. Ők ahelyett, hogy erőből átugranák a lécet, inkább áthelyezik.

Mi az A/B tesztelés

Az A/B tesztelés során két vagy több változatot tesztelünk. Ez lehetővé teszi, hogy objektív adatok alapján döntsünk, melyik változat eredményez magasabb konverziót vagy jobb felhasználói élményt.

A konverzió optimalizálás kulcsfontosságú a digitális marketingben, és az A/B tesztelés egyike azoknak az eszközöknek, amelyek segítenek ebben. Ha nem csak a látogatószám növelésére, hanem az értékesítési arányok javítására is törekszel, akkor az A/B tesztelés elengedhetetlen.

A tesztelendő elemek sora pedig szinte végtelen:

  • szöveg
  • grafika
  • címek
  • gombok
  • színek és még sok más.

Az A/B tesztelés során fontos a megfelelő mintavétel biztosítása, a megbízható eredmények elérése és az időtartam figyelembevétele. Ezek segítenek abban, hogy megbízható eredményeket kapjunk és hatékonyan optimalizáljuk az online jelenlétünket.

A tesztelés végső soron két dolgot mutat meg nekünk: mit tegyünk, mit használjunk, és mit ne. Márpedig, ha ezt a két dolgot ismerjük a kampányunkról, akkor nagy baj már nem érhet minket.

A/B tesztelés

Teljesítmény növelése

Az A/B tesztelés nem csak a konverziós ráták javítására szolgál, hanem a weboldalak teljesítményének növelésére is. A tesztelés során gyűjtött adatok segítségével jobban megérthetjük a látogatók viselkedését és preferenciáit, és ennek alapján optimalizálhatjuk a weboldalakat.

Például, a WorkZone nevű szoftvercég egy A/B teszt során 34%-os növekedést ért el az űrlapok benyújtásában, egyszerűen azzal, hogy a márka logók színét fekete-fehérré változtatta.

A tesztelés során különböző elemeket, például tartalmat, címeket, CTA gombokat, képeket és dizájnelemeket módosíthatunk, hogy megtaláljuk a legjobb kombinációt. A tesztelési folyamat során a látogatók egy része az A változatot, míg a másik része a B változatot látja, és a teljesítményt különböző metrikák, például a konverziós ráta, a kattintási arány és az oldalon töltött idő alapján értékelik.

Az A/B tesztelésnek köszönhetően a vállalatok képesek lesznek arra, hogy megtudják, melyik változat a leghatékonyabb, és ennek megfelelően alakíthatják weboldalaikat és marketing stratégiáikat.

A tesztelés segítségével a cégek minimalizálhatják a kockázatot és maximalizálhatják a ROI-t (megtérülést), miközben folyamatosan javítják a felhasználói élményt és növelik a vásárlói elégedettséget.

Most, hogy már többet tudsz az A/B tesztelésről és annak előnyeiről, készen állsz arra, hogy intelligens és informált döntéseket hozz a marketing stratégiáidban és weboldalaid fejlesztésében.

Szeretnéd megtudni, hogyan alkalmazhatod az A/B tesztelést és a konverzió optimalizálást a saját marketing stratégiádban?

Lépj kapcsolatba velünk, és segítünk maximalizálni weboldalad teljesítményét!

Ajánlatot kérek

Hasznosnak találta a cikket?