Írta: Nagy László 2023. október. 1.

Porter 5 erő modell

Mit gondolsz, mennyire vagy versenyképes a saját piacodon? Ha jönne egy profi, új szereplő, akkor az ügyfeleid hány százalékát tudná elcsábítani? A választ megtudod, ha megnézed, hogy céged mennyire ellenálló a Porter 5 erő modellben.

Porter 5 erő modell elemzés

Állítólag a siker olyan, mint egy gorillával birkózni. Nem akkor hagyod abba, amikor elfáradtál, hanem akkor, amikor a gorilla fáradt el.

A Porter 5 erő modell is valami hasonlóra világít rá:

a siker sokkal több tényezőből tevődik össze egy adott piacon, mint egy vállalat képességeiből.

A siker eléréséhez elengedhetetlen a stratégiai tervezés, amely segít megérteni és előre látni a piaci változásokat és kihívásokat.

Magát a fogalmat és a rendszert Michael E. Porter, a Harvard Business School professzora alkotta meg még 1979-ben az iparági analízisek és üzleti stratégia-fejlesztés céljára. Az 5 tényezős modellje azt vizsgálja, hogy az adott piacon milyen erők hatnak a versenyre és a lehetséges profitunkra.

Az öt erő a következő:

  1. Az új belépők fenyegetése arra utal, hogy a magas hozamú piacok vonzzák az új cégeket, ami csökkenti a profitot és növeli a versenyt.
  2. A helyettesítő termékek és szolgáltatások fenyegetése szerint vannak olyan alternatívák, amelyek ugyanazt a funkciót vagy igényt elégítik ki, mint a meglévő termékek, de más módon vagy más áron.
  3. A vásárlók alkuereje arra világít rá, hogy a vevők mennyire tudják befolyásolni a termékek árát, minőségét és mennyiségét.
  4. A beszállítók alkuereje pedig azt mutatja meg, hogy a beszállítók mennyire tudják befolyásolni a beszállított anyagok árát, minőségét és mennyiségét.
  5. Végül az iparági verseny intenzitása bemutatja, hogy milyen erős a versengés a meglévő cégek között.

A Porter 5 erő modell tehát segít megérteni egy iparág vonzerejét, erősségeit és gyengeségeit. A vállalatok számára a rendszer lehetőséget nyújt arra, hogy felmérjék a piaci környezetüket, és kihasználják a belső kompetenciáikat és előnyeiket.

A modell révén képesek vagyunk átfogóan elemezni a piaci erőket, és azok alapján alakítani üzleti stratégiánkat. Így lehetőséget teremtünk arra, hogy a versenytársak fölé kerekedjünk.

Ha többet szeretnél megtudni a stratégiai tervezés fontosságáról és annak gyakorlati alkalmazásáról, nálunk a helyed.

Kíváncsi vagy, hogyan segíthetünk ebben? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ajánlatot kérek

Hasznosnak találta a cikket?