Írta: Nagy László 2023. szeptember. 28.

Mesterséges intelligencia kifejezések – Te használsz AI-t a cégedben?

Mi az a gépi tanulás? Mi a mesterséges intelligencia? És a nyelvi modell? A ChatGPT? Rengeteg kifejezés szabadult ránk az elmúlt időszakban, de még senki nem mondta meg, melyiket mire tudod használni. Tegyünk hát, egy kis rendet az AI Bábelben!

Gépi tanulás

A gépi tanulás egy részhalmaza a mesterséges intelligenciának, amely lehetővé teszi a rendszerek számára, hogy tanuljanak és fejlődjenek anélkül, hogy kifejezetten programozni kellene őket. Mindezt óriási adatkészletek használatával érik el.

Nyelvi modell

A gépi tanulásban talán a legismertebb példák a ChatGPT és a BARD. Ezek olyan nyelvi modellek, amelyek képesek beszélgetést folytatni és válaszokat generálni a felhasználókkal. Ezekből a beszélgetésekből pedig tanulnak, ezzel javítva a válaszaik minőségét.

Mesterséges intelligencia

Ezzel szemben az AI, vagyis a mesterséges intelligencia egy szélesebb fogalom, amely magában foglalja az olyan technológiákat és rendszereket, amelyek képesek személyekhez hasonlóan viselkedni és intelligens döntéseket hozni. Az AI nem korlátozódik csak a nyelvi megértésre vagy szövegek generálására, így más területeken is alkalmazható, például a képfelismerésben, hangfeldolgozásban vagy járművek irányításában.

A nyelvi modell tehát egy konkrét alkalmazási terület az AI-n belül, amely a nyelvi megértésre és szövegek generálására specializálódik.

Az AI kifejezés ennél tágabb értelemben használatos, mivel átfogja a különböző intelligens technológiákat és rendszereket.

Ha még ezek után is lenne kérdésetek, írjátok meg nekünk, vagy a ChatGPT és a Bing csevegőjében. 🙂

Kíváncsi vagy, hogyan alkalmazhatnád a mesterséges intelligenciát a marketingedben, hogy még hatékonyabb legyen?

Ha igen, akkor kattints ide, és vedd fel velünk a kapcsolatot. Segítünk felfedezni az AI által kínált lehetőségeket a marketing stratégiádban!

Ajánlatot kérek

Hasznosnak találta a cikket?