Írta: Nagy László 2024. június. 12.

Google képkereső és képfelismerő technológiák lehetőségei

A Google képkereső és a képfelismerési technológiák, mint a Google Lens és a Google Cloud Vision, alapjaiban változtatták meg, hogyan keresünk és dolgozunk fel vizuális információkat. Ezek az eszközök nemcsak egyszerűsítik a mindennapi életünket, de új lehetőségeket is megnyitnak a digitális világban.

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan működik a Google képkereső, miként használhatod lépésről lépésre a Google Lens-t, és milyen szerepet játszanak a képfelismerési technológiák az online keresésekben. Megismerheted a Google Cloud Vision funkcióit és előnyeit, valamint az arcfelismerés kép alapján rejlő lehetőségeit és kihívásait.

A 360 Marketing Ügynökségnél kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy ügyfeleink számára a legkorszerűbb online marketing technikákat és SEO stratégiákat biztosítsuk, amelyek magukban foglalják a legújabb digitális eszközök, mint a Google képkereső és képfelismerő technológiák alkalmazását is.

Google képkereső működése

A Google képkereső egy rendkívül hasznos eszköz, amely lehetővé teszi, hogy képek alapján keress információkat az interneten. A kép alapú keresés segítségével nemcsak hasonló képeket találhatsz, hanem további adatokat is szerezhetsz a képen szereplő tárgyakról vagy személyekről.

Google képkeresés

Google képkeresés

Google képkereső funkció

A Google képkereső működése egyszerű és gyors. Amikor feltöltesz egy képet vagy megadod annak URL-jét, a rendszer elemzi a képet és összeveti azt az adatbázisában található milliónyi másik képpel. Az algoritmusok felismerik a vizuális mintákat, színeket és formákat, majd ezek alapján állítják össze a találati listát.

Pro TIPP:

Szeretnéd megtudni, hogy egy fotó hol készült?
Használd a Google képkereső megoldását illetve próbáld ki a geospy.ai új megoldását.
Nincs tökéletes eszköz, ami beazonosítja a kép készítési helyét. Ez a két eszköz viszont forradalmi újdonságot jelent 2024-ben.

Geospy képkeresés kép alapján

Geospy keresés kép alapján

Kép alapú keresés

A kép alapú keresés használatához kövesd az alábbi lépéseket:

 1. Lépj be a Google Képek oldalára.
 2. Kattints a kis fényképezőgép ikonra a keresősávban.
 3. Tölts fel egy képet vagy adj meg egy kép URL-jét.
 4. Nézd át az eredményeket és válaszd ki a számodra releváns találatokat.
Google képkeresés kép alapján

Google keresés kép alapján

Mire jó még a Google képkereső?

A Google képkeresőt nem csak arra használhatod, hogy megtaláld egy adott fotó forrását. Segítségével például:

 • Ellenőrizheted egy termék eredetiségét.
 • Kiderítheted, hol készült egy fotó.
 • Információt gyűjthetsz műalkotásokról vagy hírességekről.

A Google képkereső tehát sokkal több mint egyszerű eszköz: hatékony segítője lehet mindennapi életednek is. Használatával könnyedén hozzáférhetsz olyan információkhoz, amelyekhez más módszerekkel nehezen jutnál hozzá.

A tartalmi SEO audit során külön figyelmet kell fordítani a képek optimalizálására, hogy ezek is hozzájáruljanak a keresőmotorokban elért eredményeink javításához. Ez különösen fontos, ha figyelembe vesszük, hogy a Google képkereső és a képfelismerési technológiák, mint a Google Lens és a Google Cloud Vision, milyen mértékben határozzák meg a vizuális információk keresését és feldolgozását. Az egyik legjobb SEO ügynökségként neked is tudunk segíteni, hogy több bevételed legyen az online marketing eszközök használatával. Lépj velünk kapcsolatba

Google Lens használata

A Google Lens egy rendkívül hasznos eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a kamera segítségével azonnal felismerjünk és információkat szerezzünk különböző tárgyakról, helyekről vagy akár szövegekről. Ahhoz, hogy teljes mértékben kihasználhassuk a Google Lens adta lehetőségeket, érdemes megismerkedni annak használatával. Kövesd az alábbi lépéseket, hogy könnyedén elsajátíthasd a Google Lens alkalmazását.

1. Az alkalmazás letöltése és telepítése

Első lépésként töltsd le és telepítsd a Google Lens alkalmazást az okostelefonodra. Az alkalmazás elérhető mind Android, mind iOS rendszerekre.

 • Nyisd meg a Google Play Áruházat (Android) vagy az App Store-t (iOS).
 • Keresd meg a Google Lens alkalmazást.
 • Koppints a ‘Telepítés’ gombra és várd meg, amíg az alkalmazás letöltődik és települ.

2. Az alkalmazás megnyitása

A telepítés után nyisd meg a Google Lens alkalmazást. Ezután engedélyezned kell számára a kamera hozzáférést, hogy képes legyen felismerni és elemezni a látottakat.

3. Kép készítése vagy kiválasztása

A Google Lens kétféleképpen működik: élőkép elemzésével vagy már meglévő képek elemzésével.

 • Élőkép elemzése: Irányítsd a kamerát arra az objektumra vagy szövegre, amit szeretnél elemezni. A képernyőn megjelennek majd azok az információk, amelyeket a Google Lens felismert.
 • Már meglévő kép elemzése: Válaszd ki azt a képet az eszközöd galériájából, amelyet szeretnél elemezni. Ehhez koppints az alsó sávban található galéria ikonra.

4. Információk megszerzése

A kijelölt objektumok alapján többféle információt kaphatsz:

 • Tárgyak felismerése: Ismeretlen tárgyakról részletes információkat tudsz megtudni.
 • Növények és állatok beazonosítása: Könnyen megtudhatod milyen növénnyel vagy állattal van dolgod.
 • Szövegek fordítása: Különböző nyelveken írt szövegeket azonnal le tudsz fordítani a Google Lens segítségével, ami különösen hasznos utazás közben vagy idegen nyelvű dokumentumok olvasásakor.
Google Lens fordítás

Google Lens fordítás

Képfelismerési technológiák

A képfelismerő technológiák forradalmasították az online kereséseket, hiszen lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy képek alapján találjanak meg információkat. A Google képkereső és olyan fejlett alkalmazások, mint a Google Lens és a Google Cloud Vision, egyre népszerűbbek az online világban.

De hogyan is működik ez? A képfelismerés során a rendszer elemzi a feltöltött vagy beolvasott képet, majd különböző algoritmusok segítségével azonosítja annak tartalmát. Ezután összeveti az eredményeket egy hatalmas adatbázissal, hogy releváns találatokat adjon vissza.

Miért fontos ez?

Egyre több felhasználó fordul ezekhez a technológiákhoz, mert gyorsabb és intuitívabb módot kínálnak az információk megtalálására. Gondolj csak bele: ha látsz egy érdekes tárgyat vagy helyszínt, egyszerűen lefotózhatod és máris többet tudhatsz róla anélkül, hogy szavakat kellene használnod.

 • Pontosság: A modern képfelismerő rendszerek rendkívül pontosak és megbízhatóak.
 • Kényelem: Nem kell hosszú leírásokat begépelni – elég csak egy fotót készíteni.
 • Sokoldalúság: Számos területen alkalmazhatóak: vásárlástól kezdve utazáson át akár oktatásig.

A Google Lens például nemcsak tárgyakat ismer fel, hanem szöveget is tud fordítani valós időben. Ezzel szemben a Google Cloud Vision API-t gyakran használják üzleti célokra is: termékazonosításra vagy akár biztonsági rendszerekben való alkalmazásra.

A jövőben várhatóan még nagyobb szerepet kapnak ezek a technológiák. Ahogy fejlődnek az algoritmusok és nő az adatfeldolgozó kapacitásuk, úgy válhatnak még inkább részeseivé mindennapjainknak.

Google Cloud Vision funkciói

A Google Cloud Vision egy rendkívül fejlett képfelismerő szolgáltatás, amely mesterséges intelligencia segítségével elemzi a vizuális tartalmakat. Ez a technológia számos területen alkalmazható, legyen szó üzleti célokról vagy mindennapi felhasználásról.

Kép- és szövegfelismerés

A Vision egyik legnagyobb előnye a kép- és szövegfelismerés. Ezzel a funkcióval könnyedén kinyerhetők az információk bármilyen képből, legyen az nyomtatott szöveg, kézírás vagy akár komplex grafika. A rendszer automatikusan felismeri és kategorizálja a különböző elemeket, így gyorsan hozzáférhetsz a szükséges adatokhoz.

Tárgyak és helyszínek felismerése

A Google Cloud Vision nemcsak szövegeket ismer fel, hanem tárgyakat és helyszíneket is. Legyen szó épületekről, természeti tájakról vagy hétköznapi tárgyakról, a technológia pontosan beazonosítja őket. Ez különösen hasznos lehet például utazási blogok esetében, ahol fontos az adott helyszín pontos meghatározása.

Google Cloud Vision

Google Cloud Vision

Arcérzékelés és érzelemfelismerés

Egy másik figyelemre méltó funkció az arcérzékelés és érzelemfelismerés. A Vision képes felismerni az emberek arcát a képeken, valamint megállapítani azok érzelmi állapotát (pl. boldogság, meglepettség). Ez nagy segítséget nyújthat marketing kampányok során vagy közösségi média elemzésekben.

 • Címkézés: Automatikusan címkézi a képeket kulcsszavakkal.
 • Biztonsági ellenőrzések: Kiszűri az explicit tartalmakat.
 • Optikai karakterfelismerés (OCR): Szövegek digitalizálása papír alapú dokumentumokból.

A Google Cloud Vision tehát számos előnyt kínál mind üzleti mind személyes felhasználásra.

Google Cloud Vision érzelemfelismerés

Google Cloud Vision érzelemfelismerés

Arcfelismerés kép alapján

Az arcfelismerés kép alapján mára már nem csak a sci-fi filmek világában létezik, hanem mindennapjaink részévé vált. A technológia fejlődésével olyan eszközök és alkalmazások jelentek meg, mint a Google Lens vagy a Google Cloud Vision, amelyek képesek azonosítani és elemezni az arcokat különböző képeken. De mik is pontosan ezek a lehetőségek, és milyen kihívásokkal kell szembenéznünk?

Lehetőségek

Az arcfelismerés számos területen nyújt izgalmas lehetőségeket:

 • Biztonság: Az arcfelismerő rendszerek használata biztonsági célokra egyre elterjedtebb. Gondoljunk csak az okostelefonok feloldására vagy a repülőtéri ellenőrzésekre.
 • Kényelmi szolgáltatások: A technológia segítségével személyre szabott élményeket kínálhatnak például vásárlás során, ahol az ügyfelek preferenciái alapján ajánlhatnak termékeket.
 • Egészségügy: Az orvosi diagnosztikában is hasznosítható, például bizonyos betegségek korai felismerésében.

Kihívások

Bár az arcfelismerés rengeteg előnnyel jár, számos kihívással is szembe kell nézni:

 • Adatvédelem: Az egyik legnagyobb aggály az adatvédelmi kérdések körül forog. Hogyan biztosíthatjuk, hogy az összegyűjtött adatok ne kerüljenek illetéktelen kezekbe?
 • Pontosság: Még mindig vannak hibák a rendszerben. Nem minden esetben sikerül pontosan felismerni egy-egy arcot, ami komoly problémákat okozhat.
 • Etnikai elfogultságok: A technológia fejlesztése során fontos figyelembe venni a különféle etnikai csoportokat is annak érdekében, hogy mindenki számára egyenlően működjön.

A Google Lens és a Google Cloud Vision kiváló példák arra, hogyan használhatjuk ki ezeket a technológiákat mindennapi életünkben. Azonban fontos tisztában lenni azok korlátaival és felelősségteljesen alkalmazni őket. Az arcfelismerés kép alapján tehát óriási potenciállal bír, de ugyanakkor komoly odafigyelést igényel mind fejlesztőknek, mind felhasználóknak.

Keresés kép alapján iPhone eszközökön

Az okostelefonok világában az információkeresés új dimenziókat öltött. Az iPhone felhasználók számára a keresés kép alapján funkcióval a Google technológiái hatékony megoldást kínálnak. Ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy egyetlen fotóval megtaláljuk azt, amit keresünk.

Hogyan működik a keresés kép alapján iPhone készülékeken?

A Google Lens alkalmazás segítségével könnyedén végezhetünk keresést képek alapján iPhone-unkon. Az alkalmazás használata egyszerű és intuitív:

 1. Töltsd le és telepítsd a Google Lens alkalmazást az App Store-ból.
 2. Nyisd meg az alkalmazást, majd engedélyezd a kamera hozzáférést.
 3. Készíts egy fotót vagy válassz ki egyet a galériádból.
 4. A Google Lens automatikusan elemzi a képet és releváns találatokat jelenít meg.

A Google Cloud Vision API-t is használhatod fejlettebb képfelismerési feladatokhoz. Ez különösen hasznos lehet fejlesztőknek és vállalkozásoknak, akik saját alkalmazásaikban szeretnék integrálni ezt a technológiát.

Milyen előnyökkel jár ez?

 • Pontos találatok: A mesterséges intelligencia alapú algoritmusok rendkívül pontosan felismerik és kategorizálják a képeket.
 • Könnyű használat: Az intuitív felhasználói felületnek köszönhetően bárki könnyedén elérheti ezt a szolgáltatást.
 • Sokoldalúság: Használható termékek beazonosítására, szövegek fordítására vagy akár növények felismerésére is.

A keresés kép alapján funkció tehát nem csupán egyszerűbbé teszi az információszerzést, hanem új lehetőségeket nyit meg mindennapi életünkben. Akár utazás közben vagy vásárlás során is nagy hasznát vehetjük ezeknek az innovatív eszközöknek.

Online képkeresők összehasonlítása

Az online képkeresők világa folyamatosan fejlődik, és egyre több lehetőséget kínál a felhasználók számára. Az egyik legismertebb eszköz a Google képkereső, amely hatalmas adatbázissal rendelkezik és rendkívül pontos találatokat nyújt. De vajon hogyan teljesít más képkeresőkkel szemben, mint például a Google Lens vagy a Google Cloud Vision? Nézzük meg részletesebben ezeknek az eszközöknek az alkalmazását és használati lehetőségeit!

Google képkereső

A Google képkereső egyszerűen használható: csak be kell írni a keresett kifejezést, és máris megjelennek a releváns képek. Ezen kívül lehetőség van képfeltöltésre is, amely során hasonló tartalmú képeket kereshetünk. Ez különösen hasznos lehet akkor, ha egy bizonyos képet szeretnénk megtalálni az interneten.

Google Lens

A Google Lens egy okostelefonokra fejlesztett alkalmazás, amely AI-t (mesterséges intelligenciát) használva felismeri és elemzi a valós világban látott tárgyakat. Például ha lefotózol egy növényt, a Google Lens azonnal információkat ad róla. Ez az eszköz nemcsak gyors és pontos, hanem interaktív is, hiszen közvetlenül kapcsolatba léphetünk vele.

Google Cloud Vision

A Google Cloud Vision API fejlesztők számára készült, hogy integrálják saját alkalmazásaikba vagy weboldalaikba. Ez az eszköz mély tanulási algoritmusokkal dolgozik, amelyek képesek felismerni tárgyakat, szövegeket és még érzelmeket is arckifejezések alapján. A Google Cloud Vision különösen hasznos nagyobb projektekhez vagy vállalkozásokhoz.

 • Pontosság: Minden említett eszköz magas pontossággal dolgozik, de míg a Google képkereső inkább széles körű találatokat ad vissza szöveges alapú kereséseknél, addig a Google Lens és Cloud Vision mélyebb elemzést végez.
 • Könnyű használat: A Google képkeresőt bárki könnyedén használhatja böngészőből, ezzel szemben a Google Lens mobilalkalmazásként működik, de már desktopos környezetben is használható.
 • Személyre szabhatóság: A Google Cloud Vision API nagyfokú testreszabhatóságot biztosít fejlesztők számára.

Záró gondolatok

A Google képkereső és a képfelismerési technológiák, mint a Google Lens és a Google Cloud Vision, lehetőségeket kínálnak a mindennapi életben és a szakmai alkalmazásokban egyaránt. A Google képkereső működésének megértése segít jobban kihasználni a rendelkezésre álló eszközöket, míg a Google Lens részletes lépésről lépésre történő használata megkönnyíti a vizuális információk gyors elérését.

A képfelismerési technológiák szerepe az online keresésekben egyre növekvő, és a Google Cloud Vision funkciói és előnyei révén a vállalkozások és fejlesztők is kiválóan tudják alkalmazni ezeket a megoldásokat. Az arcfelismerés kép alapján számos lehetőséget kínál, de kihívásokkal is jár, különösen az adatvédelem szempontjából.

Hasznosnak találta a cikket?