Virtuális sétát készítő cégek Magyarországon

2018. január 24. - Nagy László
Olvasási idő: 3 perc


Tagek: Virtuális séta készítés 2018

Az alábbi cikkben bemutatunk néhány nagyszerű szakembert, akik betekintést engednek a kulisszák mögé.

Egyre több helyen bukkan fel a kifejezés: virtuális túra. Magyarországon egyre ismertebb ez az online marketing eszköz, egyre több vállalkozás tulajdonosa és marketing szakember használja ki üzlete online bemutatását. 2018-ban már több magánszemély és vállalkozó rendelkezik a Google megbízható fotós minősítéssel. Ők azok a szakemberek, akik már számos virtuális túrát készítettek és akikre bátran rábízhatod vállalkozásod virtuális sétájának kivitelezését. Ezeknek a szakembereknek a nagy része tagjai a Facebook 360Pro csoportnak, ahol a szakemberek osztják meg tudásukat, tapasztalataikat egymás között. A csoport tagjai közül több felhasználót is megkérdeztünk, melyik eddigi munkájára a legbüszkébb és milyen céljai vannak 2018-ra.

 

Kertész Attila

Kertész Attila vérbeli fotós, hosszú évek óta főállásban dolgozik a szakmában. A panoráma képekkel először saját szórakoztatására kezdett el foglalkozni, ma már azonban e téren is az elismert szakemberek táborát erősíti.

Mióta foglalkozol fotózással, virtuális sétával?
A fotólabor előhívó és fixír illata már 11 évesen megcsapott, azóta fényképezek és laborálok. 1994 óta főállásban ezzel keresem kenyerem. Saját stúdióm és színes kézi laborom volt, de ma már csak stúdiómat tartom fenn. Főleg 6×7-es diafilmre fotóztam Linhof Technikával és Mamiya RB 67-el. De ideje korán, már 2000-ben teljesen áttértem digitális technikára. Fotózási területem főleg az alkalmazott fotográfia, azon belül is az enteriőrök és stúdió tárgyfotográfia. 1999-ben vettek fel a Magyar Alkotóművészek Egyesületének fotótagozatába. Egy időben (1996-2006) esküvői – és tablófotózással is foglalkoztam, ám ma már e terület érdektelen számomra.
Az első gömbpanorámámat 2004-ben készítettem, ám éveken keresztül csak a saját szórakoztatásomra dolgoztam vele, hiszen a Google nem olyan régóta biztosít lehetőséget ezek megjelenítésére. Igazából csak 2009 óta keresek vele pénzt. Az első panorámatúrákat a Dunaautó Zrt és a Biwak Kft honlapjára készítettem 2012-ben.

Külső vagy belső tereket szeretsz inkább fotózni?
Leginkább a belső terek fényképezése érdekel. De büszke vagyok arra is, hogy egyedülálló, 160 megapixeles gömbpanoráma képet tudok összeillesztési hibától szinte teljesen mentesen készíteni személyautó belső teréről. Lásd Suzuki gyár honlapján a tavalyi modelleket.

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?
Legbüszkébb a Nemzeti Művelődési Intézet megbízására készített 16 Zempléni település természeti szépségeinek és épített örökség épületeinek panorámatúrájának elkészítésére vagyok, melyhez egy félórás vetítés is tartozott.

Milyen eszközökkel dolgozol?
Jelenleg Pentax K1 fullframes géppel, Laowa 2,8/12 mm fix obival fotózom.  A képeket mindig raw-ban fotózom, és természetesen Photoshoppal dolgozom ki.

Mi lesz 2018 nagy kihívása a számodra?
2018 tavaszára leszek kész egy bájos bükki kirándulóhely négy évszakos gömbpanoráma túrájával, mely igen érdekes időátúszásokat fog azonos helyről készített gömbpanorámaként bemutatni.

Nagy László

G. Nagy László seo szakértő

Nagy László egy éve foglalkozik virtuális túrák készítésével, marketingesként ismerkedett meg ezzel a tevékenységgel. Ügyfeleinek igyekszik komplex szolgáltatásokat nyújtani, így az online séták mellett olyan marketing tevékenységekkel is foglalkozik, mint például a helyi keresőoptimalizálás.

Mióta foglalkozol fotózással, virtuális sétával?
Egy évvel ezelőtt készítettem az első online túrákat.

Külső vagy belső tereket szeretsz inkább fotózni?
Nem tudok választani a kettő közül, mindegyiket szeretem, hiszen mindkettőben más a kihívás számomra.

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?
Egy maglódi gumiszerviz- és kereskedés, a Kiss Gumi számára készített munkámra vagyok a legbüszkébb, akik az egyéb marketing tevékenységekkel kiegészülve egy év alatt elérték a 100.000 online látogatót, ami elképesztő teljesítmény. Erről a munkámról itt írok részletesebben. 

Milyen eszközökkel dolgozol?
DSLR tükörreflexes fényképezőgépekkel és Samsung gépekkel dolgozom a túrák elkészítése során. Az utómunkákat pedig Photoshop, Krpano, GoThru programokat használok.

Mi lesz 2018 nagy kihívása a számodra?
Az év nagy kihívása számomra, hogy ismertebbé tehessem a virtuális sétát cégvezetők és marketingesek számára, ezzel még dinamikusabban segíteni a megjelenéseket, amelyhez teljes online marketingeszközök garmadáját tudom biztosítani. Úgy, mint a Kiss Gumi esetében. Célom, hogy olyan cégekkel is együtt dolgozunk, akik országos hálózattal rendelkeznek. A telephelyek bemutatása hatalmas lehetőség lehet az ismertség növeléséhez és a tevékenység népszerűsítéséhez például a bankszektornak, a patika láncoknak vagy a plázákban megtalálható üzlethálózatoknak.

Ráki Gergely

Ráki Gergely Ráki Gergely tíz évet élt Angliában, de 3 éve amikor itthon is megjelentek az első virtuális túrák a Google térképen, úgy gondolta, erre a magyar vállalkozásoknak is szüksége van, így haza költözött és azóta ezzel foglalkozik.

Mióta foglalkozol fotózással, virtuális sétával?
Három évvel ezelőtt kezdtem el ezzel foglalkozni, tulajdonképpen onnantól kezdve, hogy Magyarországon is elindult a “belső nézet” szolgáltatás.

Külső vagy belső tereket szeretsz inkább fotózni?
Nincs kedvencem, az egész folyamat egyben fontos számomra, hiszen mindig kívülről haladok befelé.

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?
Az Aria Hotelre Budapesten. Maga az épület önmagában is gyönyörű, itt készítettem el a legtöbb panorámaképet egy épületen belül. Ez a szálloda nyerte el a „Világ Legszebb Hotelje” címet Trip Advisor-on.

Milyen eszközökkel dolgozol?
Egy DSLR tükörreflexes fényképezőgép és egy 8 mm-es halszem optika a legfontosabb eszközeim. A panoráma képek készítéséhez a panorámafej is elengedhetetlen tartozék.

Mi lesz 2018 nagy kihívása a számodra?
Egyre több olyan konkurens jelenik meg, akik kevésbé jó minőségben és természetesen olcsóbb árakon dolgoznak, így kihívásnak tekintem, hogy a minőség kerüljön előtérbe a virtuális túrák terén. Emellett elkezdtem foglalkozni 360 fokos termékfotózással, amik a webáruházak számára nyújtanak majd nagyon praktikus megoldásokat.

Szeleczky Gábor

Szeleczky Gábor Szeleczky Gábor kicsit több mint egy éve csöppent bele a virtuális séták világába. Örömteli érzés számára, amikor az elkészített kép tényleg visszaad valamit a helyszín hangulatából, az ott élők vagy dolgozók mindennapjaiból és érzelmeiből.

Mióta foglalkozol fotózással, virtuális sétával?
2016 októbere óta foglalkozom ezzel.


Külső vagy belső tereket szeretsz inkább fotózni?

Mindkettőt szeretem, más-más okokból, de decemberben azért jobban kedvelem a beltéri fotózást.

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?
A Váci úti Praktiker áruház sétáját készítettük el alig 3 hét alatt. Ez volt a legnagyobb kihívás. A leghangulatosabb pedig a Pave Bike&Coffe- ban elkészített munka volt.

Milyen eszközökkel dolgozol?
Tükörreflexes, félprofi Canon 80D-s fényképezőgéppel dolgozom. Az, hogy milyen programmal, változó. Volt, hogy csak a Google Street View saját képösszerakójával készítettünk panorámákat, de kipróbáltunk már több más profi programot is.

Mi lesz 2018 nagy kihívása a számodra?
Szeretnék még részletgazdagabb képeket készíteni és többet foglalkozni a fotózással, mert tavaly a napi munka mellett nem jutott sok idő rá. Technikai vonalon is szeretném fejleszteni az optikáimat illetve nagyon érdekel a 360 fokos videó készítés is.

Szinte Romulus Lóránd

Szinte Romulus Lóránd

Szinte Romulus Loránd a Profit Online marketing szakértője, ám számos nagyvállalatnál és cégnél bizonyította már tudását. 17 éves szakmai múltra visszatekintő marketinges szakemberként csöppent bele ebbe a világba, ő tartotta az első marketing szemináriumot Magyarországon. 2016. óta a Google hivatalos fotósa.


Mióta foglalkozol fotózással, virtuális sétával?
Már több mint 1,5 éve, ugyanis ekkor érkezett meg az Iris360 –as gépem Angliából.

Külső vagy belső tereket szeretsz inkább fotózni?
Inkább a külsőket, mert a természetes fény a legjobb ennél a gépnél, amit én használok. Ám a belsőknek is vannak előnyei, hiszen például nincsenek járókelők, akik belesétálnak a fotóba.

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?
Egy soproni fogászati centrumot fotóztunk, az a projekt nagyon jól sikerült. A legfurcsább megbízásom egy dorogi temetőnél volt, ahol egy új temetkezési szolgáltatást fotóztam.

Milyen eszközökkel dolgozol?
Egy Samsung 360 fokos kamerával és egy Iris 360-as nagy kamerával. Emellett Gothru és a Krpano programokat használok a munkáim elkészítéséhez.

Mi lesz 2018 nagy kihívása a számodra?
Egyre többen észlelik, hogy a szomszéd üzletnek vagy vállalkozásnak van virtuális túrája és ez sokaknál versenyelőnyt jelent. Mivel elmaradásunk az online eszközök használatában a nyugathoz képest körülbelül 3 év, így ebben is van még sok-sok tennivalónk. Az utóbbi évben sokat fejlődött a Google térkép szolgáltatása is, de még nem tart ott, hogy ezt mindenki könnyedén tudja használni.

Szuromi Gergő

Szuromi Gergő Szuromi Gergő már a gimnáziumi évei alatt is azt mondta, sikeres vállalkozó szeretne lenni, aki maga osztja be az idejét. „Ma már tudom, hogy a rugalmas munkaidő nem feltétlenül jelent több szabadidőt (sőt!). De a legfontosabb, hogy olyan munkát végezhetek, amit szeretek, és szívvel-lélekkel tudok csinálni. Ezért azt gondolom, hogy szerencsés embernek mondhatom magam.” – meséli magáról.


Mióta foglalkozol fotózással, virtuális sétával?

2011-ben készítettem el életem első gömbpanoráma képét. Emlékszem, ez akkor még nagyon kezdetleges volt: rengeteg illesztési hibával, és ráadásul iszonyatosan lassan készült el az eredmény. Ennek ellenére egy pozitív emlékként maradt meg ez a próbálkozás, és ezt követően igyekeztem minden, a panorámafotózással kapcsolatos információt fellelni és elsajátítani. A MagicView-t 2014. júliusában indítottam el, és talán minden elfogultság nélkül elmondhatom, hogy a kezdetektől fogva sikerült kitűnni a kiemelkedő képminőségnek köszönhetően.

Külső vagy belső tereket szeretsz inkább fotózni?
Szeretem a kihívásokat, ezért leginkább az extrém körülményeket részesítem előnyben. A legtöbb fotósnak feladja a leckét, ha egy sötét, gyenge megvilágítással rendelkező belső teret kell fotóznia, ahová erős, külső fény szűrődik be. Mindannyiunk képzeletében ott van a szörnyűséges, ún. kiégett képrészlet, ami a fotósok rémálma. De a speciális feldolgozásnak köszönhetően ez a kihívás sem jelent akadályt.

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?
Nehéz lenne egyetlen munkát kiemelni a közel 500 elkészített anyag közül. A legfrissebb munkák között mindig van egy kedvenc – ami jelenleg a Caviar & Bull. Szakmai szemmel nézve ez egy tipikusan komoly kihívásnak mondható helyszín, hiszen az esti hangulatot a szolid megvilágítás és néhol az erősebb ultraibolya fény jellemzi.
Ha az elmúlt három és fél évből egyetlen munkát kellene kiemelni, akkor az ország egyik legnagyobb edzőtermét, a Scitec Gold Fitness Club-ot emelném ki. Miután elkészült a virtuális séta, rengeteg pozitív visszajelzést kaptam (még versenytársaktól is) és több új megkeresést és fotózást is köszönhettem ennek a munkának. Ekkor fordult elő (először és utoljára – azóta felkészültünk az óriási látogatószámra!), hogy a publikálást követően annyian nézték meg a bemutatót, hogy egy rövid ideig fennakadás volt a szerveren.

Milyen eszközökkel dolgozol?
Több gyártó többféle eszközét kipróbáltam már, de 100%-ban a Canon mellett tettem le a voksom. A napjainkban egyre népszerűbb 360 fokos kamerák használatával is tettem egy próbát, de azt kell hogy mondjam: nem áll még készen ez a technológia a professzionális célú használatra. Néhány évnek még biztosan el kell telnie ahhoz, hogy legalább meg tudja közelíteni a DSLR fényképezőgépek által nyújtott képminőséget.

Milyen programot használsz?
A képek feldolgozásának első lépése Photoshopban történik. Ez talán az a program, amit egyetlen fotós sem tud megkerülni. A feldolgozási folyamat többi részét sikerült saját fejlesztésű alkalmazásokkal megoldani.

Mi lesz 2018 nagy kihívása a számodra?
Azt gondolom, a legnagyobb kihívás az lesz 2018-ban, hogy a megnövekedett megrendelői számot továbbra is viszonylag rövid határidővel, és a már megszokott kiemelkedő minőségben tudjuk kiszolgálni – akárcsak az elmúlt évek során. Ehhez elkerülhetetlen, hogy az év első felében egy újabb munkatárssal bővüljünk.

További cikkek:
Miért éri meg a fodrászoknak/ kozmetikai szalonoknak használni a Tripadvisort? Miért éri meg a fodrászoknak/ kozmetikai szalonoknak használni a Tripadvisort? Az edzőtermekhez hasonlóan számos fodrászat és kozmetikai szalon is üzemel a városban. Nagyon
Ezekkel a lépésekkel trükközhetsz autószalonoddal a Google keresőjében Ezekkel a lépésekkel trükközhetsz autószalonoddal a Google keresőjében Biztosan számos blogot olvasol, követed a trendeket és igyekszel mindig „up to date” lenni. E

Kövess engem

Nagy László
Bloggazda

Szeretnéd megkapni a legfrissebb változtatásokat és aktualitásokat a Google szolgáltatásaival kapcsolatban? Mostantól mindezt megteheted, hiszen ha feliratkozol a hírlevelünkre, egyenesen az email-fiókodba röpítjük a friss, ropogós híreket!

360 marketing kapcsolatfelvételMessage Us

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kövessen minket

Feliratkozom hírlevélre