Írta: Nagy László 2023. október. 12.

Ügyvédi iroda marketing – SEO ügyvédeknek és ügyvédi irodáknak (A teljes útmutató) 2024

Mit csinálsz manapság, ha kérdésed van? Megkérdezed a Google-t. És mit teszel, amikor helyi szolgáltatást keresel? Google-t kérdezed akkor is. Ezért használják az ügyvédek és ügyvédi irodák a SEO-t, hogy több ügyfelet szerezzenek. Ezzel a négy lépésből álló útmutatóval Te is képes leszel erre.

De először is, tisztázzunk egy fontos kérdést…

Miért kulcsfontosságú a SEO az ügyvédeknek – Ügyvédi iroda marketing

A SEO, vagyis a keresőoptimalizálás egy weboldal látogatottságának növelését célozza meg az organikus keresési eredményeken keresztül.

A SEO célja, hogy weboldalad nagyobb láthatóságot nyerjen a keresőmotorok találati oldalain (SERP), így több ember találhat rá a vállalkozásodra. Dióhéjban így válhatnak a keresők látogatókká, a látogatók pedig az ügyfeleiddé.

Az organikus forgalom előnye, hogy folyamatosan érkezik, amíg a rangsorban vagy, és nem kell minden kattintásért fizetned (szemben a digitális hirdetésekkel).

A reklámok kapcsán, a jogi kulcsszavak igen költségesek lehetnek a jogi területen. A SEO lehetőséget ad arra, hogy ezeket a kulcsszavakat reklámköltségvetés nélkül használhasd ki.

Tehát alapvetően az ok, amiért az ügyvédi irodáknak és ügyvédeknek szükségük van a SEO-ra, ugyanaz, mint amiért szükségük van egy weboldalra: mert az emberek online keresnek jogi szolgáltatásokat. Ha a vállalkozásod nem jelenik meg a Google keresésben, egyszerűen lemaradsz a potenciális bevételekről.

Egy másidk módja annak, hogy az ügyvédek profitáljanak a SEO-ból, ha értékes tartalommal nyerik meg a leendő ügyfelek bizalmát. Amikor az emberek megoldást keresnek problémáikra, a Google segítségével rátalálhatnak a tartalmadra, és láthatják, hogy értesz hozzá.

Tehát, lássuk, hogyan használhatják ki az ügyvédek a SEO előnyeit a legjobban.

Optimalizálás a Google térképcsomagra

A Google Map Pack (más néven Google Local Pack és Google Snack Pack) egy úgynevezett bővített találati lista (Rich result), amelyet a Google mutat a keresőknek, hogy segítsen nekik a legmegfelelőbb találatokat megtalálni, többek között a hely alapján

A legtöbb esetben a potenciális ügyfeleid által használt keresési lekérdezések, melyek a Tiédhez hasonló vállalkozásokat keresnek, előhozzák a Google Térképcsomagot, mivel a Google „úgy véli”, hogy az emberek egy helyhez kapcsolódó információt keresnek.

Ügyvédi iroda marketing - Google térképcsomag

Ahogy láthatod, a Google Térképcsomag az organikus találatok felett jelenik meg. És a hirdetések mellett ez az első dolog, amit a keresők látnak. Tehát, ha itt megjelenik a neved, drasztikusan megnő az esélye annak, hogy észrevesznek.

Senki sem garantálhatja a helyedet a Térképcsomagban, mivel a versenytársaid is hasonló lépéseket tesznek, hogy bekerüljenek. Ráadásul kizárólag a Google tudja, hogy a helyi rangsorolás hogyan működik pontosan. Amit azonban tudunk, az a három alapelv, amit a Google követ, hogy eldöntse, mi kerüljön a helyi csomagba:

 • Relevancia – Mennyire egyezik meg egy üzleti profil a keresési lekérdezéssel.
 • Távolság – A keresési eredmény és a kereső tartózkodási helye vagy a lekérdezésben megadott hely közötti távolság (pl. „ügyvéd budapest”).
 • Prominencia – Ez több tényezőben is megmutatkozik: népszerűség az „offline” világban, online vélemények és rangsorok, a weboldalra mutató linkek és érdekes módon az organikus keresési eredményekben elfoglalt helyezés.

A Google útmutatásai és a ismert helyi rangsorolási tényezők alapján a következő három lépést kell megtenned, hogy növeld az esélyeidet a Google Térképcsomagban való megjelenésre.

Szerezd be és optimalizáld Google Cégem profilodat

A Google Térképcsomagot a Google Cégem profilok alkotják, így kulcsfontosságú, hogy minden üzleti telephelyedet regisztráld ezen a szolgáltatáson keresztül (de virtuális irodákat ne használj).

Ráadásul ezzel a profillal a vállalkozásod jogosult lesz arra, hogy megjelenjen a Google Térképen.

A Google így képes lesz helyi tudáspanelt megjeleníteni a lekérdezésekhez, beleértve a vállalkozásod nevét is.

Google Cégem profil

Ha még nem rendelkezel ilyen profillal, létre kell hoznod az üzleti profilodat. Ha a vállalkozás már létezik, vagy valaki más már igényelte azt, előfordulhat, hogy igényelned kell azt.

Az üzleti profil adatainak kitöltése mindkét esetben hasonló és meglehetősen egyszerű – kicsit olyan, mint egy közösségi média fiók létrehozása. De ahhoz, hogy profilod optimális legyen, olvasd el útmutatónk tippjeit: Google cégem optimalizálás – PRO TIPPEK

Ne feledd, minél több konkrét információt és releváns fotót osztasz meg, annál jobb. Ha pedig kétségeid vannak, nézz utána a Google iránymutatásainak. Ezek megsértése ugyanis a profil felfüggesztéséhez vezethet. A Google Cégem szolgáltatásról további információkért kattintson ide!

Egyes SEO útmutatók szerint az ezekben a bővített találatokban megjelenő információk a schema jelölésből származnak. Ez nem pontos. Elsősorban az üzleti profilokból származnak. Tehát, bár hasznos lehet a schema jelölést alkalmazni az ügyvédi iroda weboldalán,

a fő hangsúlyt a Google Cégem profilod optimalizálására kell fektetni.

Jelenj meg a helyi hivatkozási oldalakon és könyvtárakban

A helyi hivatkozások és könyvtárak online említések a vállalkozásodról, ahol megjelenik a vállalkozás neve, címe, telefonszáma és legtöbbször a weboldala is.

Három okból kifolyólag szükséged van rájuk:

 1. A Google Térképcsomag rangsorolási tényezői; segíthetnek abban, hogy magasabb helyezést érj el ezekben a találatokban.
 2. Bár bármelyik helyi könyvtár segíthet abban, hogy magasabb helyezést érj el a Google Térképcsomagban, a weboldalra mutató linket tartalmazó könyvtárak az organikus keresési eredményekben is segíthetnek.
 3. Segítenek a keresőknek megtalálni vállalkozásod a) a Google-hoz hasonló keresőmotorokban és b) az említett könyvtárak keresési eredményeiben.

Küldd el az adataidat olyan népszerű platformokra, mint a Facebook, a Yelp és a Bing Places, és nézd meg a helyi és iparági népszerű címtárakat, mint az Ügyvédbróker. Csak arra ügyelj, hogy a hivatkozások mindig következetesek legyenek.

Készen állsz arra, hogy a SEO segítségével növeld ügyvédi irodád online láthatóságát?

Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy szakértőink segítsenek kiaknázni a keresőoptimalizálás adta előnyöket.

Ajánlatot kérek

Ösztönözd az ügyfeleidet, hogy hagyjanak értékelést

A Google szerint a pozitív értékelések és rangsorolások segítenek az algoritmusainak megérteni, hogy mely vállalkozások kiemelkedőbbek.

Bármilyen módon megkérheted ügyfeleidet, hogy hagyjanak véleményt. Mivel a Google-on való rangsorolásra összpontosítunk, az ott benyújtott értékelések valószínűleg a legfontosabbak lesznek.

Amit nem szabad elfelejteni: Ne vásárolj véleményeket, ne ajánlj fel semmit a véleményekért cserébe, és igyekezz minél gyakrabban válaszolni a véleményekre. (Itt találod a Google irányelveit az értékelések kezelésére vonatkozóan.)

A Google segíthet ebben azzal, hogy lehetővé teszi egy speciális link létrehozását, amelyet megoszthatsz, hogy véleményt kérj a Google-on.

Ennyit a Google Térképcsomagra való optimalizálásról. Most térjünk át egy kicsit bonyolultabb témára, az organikus eredményekre, azaz a térképcsomag alatti eredményekre való optimalizálásra.

Optimalizálás az organikus eredményekre

Ahhoz, hogy jó helyezést érj el az organikus keresési eredmények között, olyan oldalakra van szükséged, melyek tartalma releváns a keresési lekérdezésekhez. Minél értékesebb, érdekesebb és jobban linkelt a tartalom, annál nagyobb az esélyed a sikerre. Erre a területre fogunk most fókuszálni.

Listázd a szolgáltatásaidat

SEO-tól függetlenül, a látogatóknak fel kell tüntetned az általad nyújtott szolgáltatásokat, és azt is közölnöd kell, hogy hol érhetők el ezek a szolgáltatások. Egyes szolgáltatások iránt nagyobb lesz az érdeklődés, mások iránt kevesebb. Ezt később a kulcsszókutatás fogja kiegészíteni.

Példaként, ha a büntetőjogra specializálódtál, beleértve az adócsalást, ittas vezetést, vesztegetést, az abszolút minimum, hogy létrehozol egy oldalt, amely bemutatja a szakértelmedet ezen a területen, és említést tesz a fent említett specialitásokról.

Hatékonyabb stratégia azonban egy tartalmi csomópont kialakítása, ahol a főoldal bemutatja a büntetőjogi szakértelmedet, és linkkel ellátott aloldalakat tartalmaz minden egyes jogterülethez.

Röviden, a tartalmi csomópont stratégia előnyei a következők:

 • Nagyobb tematikus tekintély – A kapcsolódó tartalmak közötti belső linkek szemantikai kapcsolatokat hoznak létre, ami a Google számára a téma tekintélyét jelezheti.
 • Nagyobb link-autoritás – A csomópontban összekapcsolt oldalak egymás visszahivatkozásaiból profitálnak.
 • Felhasználóbarát navigáció a webhelyen – Az információ csak egy kattintásra van.
 • Nagyobb észlelt érték – Az emberek gyakran értékes forrásnak tekintik az ilyen csomópontokat (ami növelheti a linkelési hajlandóságot).

További taktika, hogy külön csomópontokat hozz létre a gyakorlati területek és iparágak számára.

Így növelheted a rangsorolható kulcsszavak számát, miközben egyértelmű struktúrát biztosítasz a felhasználó számára.

Helyszínek felsorolása

A cél az, hogy a Google indexelje a weboldaladat a helyi keresési célú kulcsszavakra. Egyes keresések explicit módon helyi jellegűek lesznek, mint például „válóperes ügyvéd budapest”. Mások implicit módon, vagyis a Google helyi keresési szándékot feltételez, még ha nincs is helymeghatározó módosító. („pékség” a környékbeli pékségeket fogja megmutatni).

Egy stratégia, amivel időt takaríthatsz meg és elkerülheted a duplikált tartalmakat:

 • Készíthetsz egy „Kapcsolat” oldalt, amely tartalmazza minden helyszín pontos címét, telefonszámát és e-mail címét.
 • A láblécben is említheted a helyszíneket, és linkelhetsz a részletes adatokat tartalmazó oldalra.
 • Specifikus információkat is megadhatsz minden egyes helyszínhez aloldalak formájában
 • Ne felejtsd el minden fizikai telephelyedet regisztrálni a Google cégem kezelőben.

Kulcsszókutatás

Eddig a pontig ötleteket adtunk arra vonatkozóan, hogy miről érdemes tartalmat készíteni az ügyvéd szemszögéből. Most nézzük meg a kereső szemszögéből.

A kulcsszó az a szó vagy kifejezés, amit a felhasználó beír a Google-be, hogy megtalálja a keresett termékeket vagy szolgáltatásokat.

Ez azt jelenti, hogy számunkra a kulcsszavak lesznek a tartalmaink, blogbejegyzéseink, céloldalak stb. témái és/vagy olyan dolgok, amelyeket érdemes megemlíteni a tartalmainkban. Ami még ennél is fontosabb, ezek lesznek az organikus keresési forgalom mozgatórugói.

Íme néhány kulcsszókutatási ötlet ügyvédek számára.

Keresd meg a versenytársak kulcsszavait

Néhány versenytársad már előtted jár SEO-ban, és tartalmaikkal értékes kulcsszavakat célozhatnak meg. De ez nem gátol meg téged abban, hogy ugyanezekre a kulcsszavakra optimalizálj, és akár meg is előzheted őket.

A versenytársak elemzésére két módszer is létezik:

Az Ahrefs Site Explorer használata: Itt a versenytársad domainjét „aldomainekre” állítva adhatod meg. Ez felsorolja az összes kulcsszót, amelyre a versenytársad rangsorol. Az eredmények szűrésével és egy adott oldal URL-jének megadásával pontosabb listát kaphatsz.

Content Gap Jelentés: Ezzel a módszerrel több versenytársat is elemezheted egyszerre. Megmutatja azokat a kulcsszavakat, amelyeknél legalább egy versenytársad az első 10-ben szerepel.

Ha már van élő weboldalad, akkor beillesztheted a saját domain-edet is, hogy láthasd, mely kulcsszavakra rangsorolnak a versenytársaid, de te nem.

További kutatás

Ha további lehetőségeket szeretnél találni az organikus forgalom növelésére, tölts időt a Keywords Explorerben, és vizsgáld meg:

 • Google automatikus javaslatokat.
 • Gyakori kérdéseket.
 • Versenytársak blogtémáit

Az Also rank for jelentés segítségével specifikus kérdéseket tartalmazó kulcsszavakat is felfedezhetsz. Így megtudhatod, milyen jogterületekkel kapcsolatos kérdések foglalkoztatják a keresőket, és milyen témákban érdemes tartalmat létrehoznod.

A kulcsszókutatás során fontos a megfelelő kulcsszavak kiválasztása és rangsorolása. Ha részletesen szeretnéd megérteni ezt a folyamatot, olvasd el a kulcsszókutatásról szóló útmutatónkat.

Optimalizált tartalmak kialakítása

Most, amikor már tisztában vagyunk azzal, milyen témákról kell tartalmat létrehoznunk, itt az idő, hogy megtanuljuk, hogyan alkossuk meg ezt a tartalmat. Ebben a szakaszban tehát az ún. on-page SEO faktorokra fogunk fókuszálni: azokra az elemekre, amelyeket az oldaladon vagy annak HTML kódjában elhelyezhetsz a rangsorolás és a SERP-ben való láthatóság javítása érdekében.

Keresési szándék megértése

A keresési szándék a keresés hátterében meghúzódó motivációra utal, és ez egyik legfontosabb rangsorolási faktor. A keresési szándékot a SERP elemzésével azonosíthatjuk, három dolgot figyelembe véve:

 • Tartalom típusa – Blogbejegyzés, céloldal, videó vagy ingyenes eszköz dominál-e?
 • Tartalomformátum – Gyakori formátumok lehetnek útmutatók, listák, véleménycikkek, definíciós bejegyzések stb.
 • Tartalmi nézőpont – Az egyedi értékesítési pontok, pl. „2023-ban” vagy „kezdőknek”.

Hozz létre minőségi és naprakész tartalmat

A Google egyre inkább képes felismerni a minőségi tartalmat. A tartalom létrehozásának alapelvei a következők:

 • Olvashatóság – A jogi témájú írásokban elkerülhetetlen a szakzsargon, de a mondatok lehetnek egyszerűek és érthetőek.
 • Strukturált szervezés – A szöveg legyen tagolt, jól strukturált, leíró címekkel.
 • Aktualitás – Különösen a jogi témákban fontos.
 • Egyediség – Próbálj meg valami egyedi értéket nyújtani az olvasóidnak.
 • Problémamegoldás – A hosszabb tartalom nem feltétlenül jobb minőségű.
 • E-E-A-T irányelvekkel való összhang – Erről bővebben a következő részben.

Az optimalizált tartalom létrehozása kulcsfontosságú a weboldalad SEO szempontjából, és segít abban, hogy a keresőmotorok és a felhasználók számára is értékes legyen.

Ne hagyd, hogy a konkurencia lekörözzön! Fedezd fel, hogyan segíthet a SEO abban, hogy ügyvédi irodád kiemelkedjen a tömegből.

Kérj személyre szabott tanácsokat szakértőinktől most!

Ajánlatot kérek

E-E-A-T bemutatása

Az E-E-A-T a szakértelem, tekintély és megbízhatóság rövidítése, és mostantól egy új „E”-vel bővült, amely az „Experience”-t, vagyis a tapasztalatot jelenti. Ez azt jelenti, hogy a

Google a tapasztalatot, szakértelmet, tekintélyt és megbízhatóságot bizonyító oldalakat kívánja támogatni.

Az E-E-A-T koncepciója különösen a YMYL-témákban (Your Money or Your Life – A pénzed vagy az életed) bír nagy jelentőséggel, ahol a helytelen információ jelentős károkat okozhat. Például pénzügyi, orvosi, jogi és aktuális eseményekkel kapcsolatos témákban.

 • Tapasztalat: A minőségi tartalom gyakran bizonyítja a tartalom készítőjének első kézből származó tapasztalatait a tárgyban. Ez segít bizonyítani, hogy a javaslatok kipróbáltak és teszteltek, és hogy az ismeretek hitelesek.
 • Szakértelem és tekintély: A szakértelem és tekintély a tartalom készítőjének ismereteire, képesítéseire és hitelességére utal. A Google minőségértékelői utasításokat kapnak a tartalom, a tartalom készítője és a webhely tekintélyének értékelésére. A tekintély a tartalom készítőjének általános hírnevét jelenti az iparágban, különösen a szakértők és befolyásos személyek körében.
 • Megbízhatóság: A megbízhatóság az E-E-A-T SEO legfontosabb része. A minőségértékelőknek figyelembe kell venniük a tartalom készítőjét, a tartalmat és a webhelyet. A tartalomnak pontosnak kell lennie, megbízható forrásokra kell hivatkoznia, és kerülnie kell a reklámok mögé rejtést.

Néhány taktika, amely segíthet a tapasztalat, szakértelem, a tekintély és a megbízhatóság bizonyításában:

 1. Készítsen magas minőségű tartalmat: A tartalomnak eredetinek, hasznosnak és az emberek számára íródottak kell lennie.
 2. Biztosítson szerzői információkat és átláthatóságot: Készíts tehát egy Rólad és a cégedben dolgozó többi ügyvédet bemutató adatlapot, és mutassa be, hogy az embereknek miért érdemes megbízniuk benned. Említs meg olyan dolgokat, mint a végzettség, ügyvédi kamarai felvételi, tagság, díjak stb.

A referenciák felvillantása nem hencegés. Ha egy tapasztalt ügyvéd vagy, az emberek (és a Google) megbízhatóbbnak fognak találni.

Ezután győződj meg róla, hogy minden egyes cikkben, amelyet közzéteszel, megemlíted a szerzőt, és hivatkozol a róla szóló oldalra.

 1. Használjon hiteles forrásokat: Mindig hivatkozzon hivatalos forrásokra, tanulmányokra, kutatási dokumentumokra stb.
 2. Építs pozitív márkaimázst: A márka hírneve befolyásolhatja a tartalom és az oldal megbízhatóságát.
 3. Figyelje és használd ki a felhasználók által generált tartalmat: A felhasználók által generált tartalom bizalmi jeleként szolgálhat.
 4. Linkek szerzése hiteles forrásokból: A cikk későbbi részében ismertetek néhány linképítési taktikát.
 5. Schema jelölés használata azokon az oldalakon, ahol az ügyvédeket bemutatod: A Schema jelölés egy egyszerű kód, amely segít a Google-nek jobban megérteni a tartalmat. Alkalmazását ezzel az útmutatóval megtanulhatod.

Oldalcímek és meta leírások optimalizálása

Az oldalcímek és meta leírások kulcsfontosságúak, mivel ezeket látják a felhasználók a SERP-ken, és ez befolyásolja a kattintásokat. Az oldalcímek kisebb rangsorolási faktornak számítanak.

Oldalcím és meta leírás

Oldalcím és meta leírás

Íme, mit kell figyelembe venni az oldalcímek kialakításakor:

 • Legyen a cím figyelemfelkeltő és pontos – Írj olyan sort, amely felkelti a felhasználók érdeklődését, és pontosan leírja, hogy mi az egyedi a tartalomban/ajánlatban.
 • Illeszd be a célzott kulcsszót a címbe – Legyen természetes hangzása az olvasó számára. A honlap címében mindenképpen tüntesd fel céged nevét.
 • Férjen bele 60 karakterbe

És itt van, ami a meta leírásoknál fontos:

 • Legyen meggyőző, de ne legyen kattintásvadász
 • 920 px-en belül legyen – Ehhez egy olyan eszközt használhatsz, mint a SERPSim.
 • Hozd összhangba a leírást a címmel – A leírás foglalja össze röviden a tartalmad

Ezek a lépések segítenek abban, hogy weboldalad jobban teljesítsen a keresési eredményekben, és vonzóbb legyen a látogatók számára.

Használj rövid és leíró URL-eket

Az URL-ek egy másik „kisebb” rangsorolási faktort képviselnek. Az URL-eket a felhasználók számára kell optimalizálni. Ez azt jelenti, hogy:

 • Maradjon rövid – Kerüld a túl bonyolult, egymásba ágyazott struktúrákat. Az URL-nek tükröznie kell, hogy a felhasználó hol van a weboldalon.
 • Legyen ember által olvasható – Használj néhány, az oldalt leíró szót. Kerüld a zavaró karaktereket.
 • Szerezz be SSL-tanúsítványt – Ez biztosítja a felhasználók számára, hogy a kapcsolat biztonságos; a „HTTPS” látható lesz a domain előtt. Ez egy egyszerű rangsorolási jel is.

Belső hivatkozások hozzáadása

A belső hivatkozások a webhelyed más oldalaira mutató hivatkozások. Több okból is hasznosak:

 • Lekérdezési útvonalat biztosítanak a céloldalakhoz.
 • Erősíthetik a saját oldalaidat – Linkértéket adnak át.
 • Segítenek a Google-nek és a felhasználóknak megérteni és navigálni az oldalon.

A tartalomkészítés fázisa a legjobb időpont a belső linkek beillesztésére. A belső linkek hozzáadásakor a következő három helyet kell figyelembe vennie:

 • A pénzoldalaid, azaz azok az oldalak, amelyek leírják a szolgáltatásaidat, vagy segítenek a látogatóknak felvenni veled a kapcsolatot. De ne erőltesd; akkor add hozzá őket, amikor a felhasználó számára ez egy természetes következő lépés.
 • Egyéb releváns cikkek a témában.
 • Kapcsolódó cikkek.

A belső linkelési lehetőségek megtalálásához használhatod a Google keresési operátorokat.

Képek optimalizálása

A képek SEO optimalizálása három dologra összpontosít:

 • Képfájlok méretének ssökkentése – Használhatod a ShortPixel bővítményt vagy a Kraken tömeges képoptimalizálót.
 • Leíró képfájlnevek használata
 • Leíró alt szövegek használata – A fájlnevekkel együtt segítenek a Google-nak megérteni az oldal kontextusát. Ezenkívül az alt szövegek segítik a látássérült felhasználókat.

Ezek a lépések segítenek abban, hogy weboldalad jobban teljesítsen a keresési eredményekben és felhasználóbarát legyen.

Tartalom fordítása (többnyelvű régiókban)

A nemzetközi jogi irodáknak és többnyelvű szolgáltatásokat kínáló ügyvédeknek érdemes elgondolkodniuk a tartalmak több nyelvre történő lefordításán, különösen a többnyelvű régiókban. Legalábbis a kulcsoldalak esetében, mint a kezdőlap, szolgáltatások, telephelyek és a kapcsolat oldal. Ennek oka:

 • A keresőkérdéssel megegyező nyelvű tartalom valószínűleg relevánsabb a keresés szempontjából.
 • Támogatja az azonos nyelvű linképítést.
 • A lefordított tartalom könnyebben elérhető lesz az adott nyelvet beszélő emberek csoportja számára.

Ezzel be is fejezzük az on-page tényezők tárgyalását, most térjünk rá az off-page tényezőkre.

Linképítés

A külső weboldalakról érkező linkek jelentős rangsorolási tényezők.

Minél több minőségi backlinked van, annál magasabb helyezést érhetsz el.

Backlinket a következő módon szerezhetsz:

 • Organikusan, a webhelyen található értékes tartalmakkal szerezheted meg őket.
 • Linképítési stratégiákkal.

Egyes SEO szakértők szerint minden backlink hasznos lehet. A helyi rangsorolás javításához olyan linkeket érdemes keresni, amelyek kontextuálisan és helyileg relevánsak, és megbízható forrásból származnak.

Sajtóközlemények közzététele

Egy jelentős ügy után érdemes sajtóközleményt kiadni. Az ügy jellegétől függően ez felkeltheti helyi, országos és nemzetközi médiumok érdeklődését.

Ezen kívül, néhány további ötlet sajtóközleményekhez:

 • Új munkatársak felvétele.
 • Vállalati egyesülések.
 • Jelentős vállalati bejelentések.

Ezek a lépések segíthetnek a weboldalad SEO pozíciójának javításában és a globális elérhetőség növelésében.

Hírszerzési lehetőségek felkutatása

Ezt a módszert gyakran „reaktív PR”-ként is emlegetik, és lényegében arról szól, hogy megbízható információval lássuk el az embereket aktuális eseményekről.

Ehhez folyamatosan figyelemmel kell kísérned a globális és helyi történéseket, különösen a jogi területedre vonatkozóan.

Íme két stratégia, hogy ezt megtehesd anélkül, hogy túlterhelnéd magad:

 • Megbízhatsz valakit, mint például egy PR ügynökséget.
 • Használhatsz online hírfigyelő eszközt, mint a Google Alerts vagy, ha Ahrefs felhasználó vagy, a Mentions eszközt.

Ez a beállítás naponta értesítéseket küld azokról az új tartalmakról, amire beállítottad a figyelést.

Link a kiadványaidból, tanításaidból vagy nyilvános előadásaidból.

Az ügyvédeknek gyakran adódik lehetőségük tanítani egyetemeken vagy előadásokat tartani konferenciákon. Gyakran ez lehetőséget teremt arra is, hogy az előadó életrajzában szerepeljen egy link. Ez remek lehetőség arra, hogy linket szerezz egy magas tekintélyű (erős backlink profilú) és helyi relevanciával rendelkező domainről.

Vendégblogolási lehetőségek keresése

A vendégblogolás egy bevett linképítési módszer. A lehetőségek azonban változhatnak a téma függvényében.

Helyi rangsorolás

Ha lehetséges, prioritást adj a helyi hírforrásoknak és magazinoknak, mivel ezek a linkek helyi relevanciával rendelkeznek, ami előnyös lehet a helyi keresések esetében.

Ez nem keverendő össze a cikk elején tárgyalt helyi listákkal és könyvtárakkal.

Bár a helyi rangsorokban való szereplés minden helyi vállalkozás számára jó taktika lehet, a jogi szektorban nem láttam sok ilyen lehetőséget. Mindazonáltal, ha ilyen lehetőség adódik, érdemes megfontolni. Csak ne felejtsd el értékelni kontextuális relevancia, helyi relevancia és tekintély szempontjából.

Ezzel zárul a linképítéssel foglalkozó rész. Ha többet szeretnél megtudni a linképítésről, tekintsd meg részletes útmutatónkat:

Tartsd webhelyed hibamentesen

A weboldalad „SEO egészsége” befolyásolhatja a rangsorolásodat, vagy akadályozhatja a Google megjelenést. Itt lépünk a technikai SEO területére:

weboldalad optimalizálása a keresőmotorok számára.

Szerencsére vannak eszközök, amelyek segítenek ebben.

A technikai SEO-problémák vizsgálata nem olyasmi, ami rendszeresen sok idődet emészti fel. Miután megbizonyosodtál arról, hogy webhelyed feltérképezhető és indexelhető, és kijavítottál minden olyan hibát vagy figyelmeztetést, amely már előfordulhat a webhelyeden (pl. törött linkek, lassú oldalbetöltés), csak időnként kell ellenőrizni a jelentést.

Ha mélyebben elmerülnél a technikai SEO témájában, nézd meg Technikai SEO audit leírásunkat.

A SEO előrehaladás nyomon követése

Az előrehaladásod manuális nyomon követése a Google-on nem megbízható, mivel a Google személyre szabja az eredményeket különböző tényezők alapján. Ehelyett használhatsz néhány más eszközt.

Íme néhány eszköz, amelyet ehelyett használhatsz.

 • A Google Cégem profiltól kezdve a Google lehetővé teszi, hogy a szolgáltatáson belül ingyenesen nyomon kövess egy sor teljesítménymutatót. Például láthatod a lekérdezéseket, amelyekkel az emberek megtalálták a profilodat, az iránykeresések számát vagy a profilodat megtekintő emberek számát.
 • A Google Map Pack teljesítményének nyomon követéséhez is szüksége lesz egy eszközre, például az ingyenes Grid My Business vagy a Local Falcon.
 • Ha az összes kulcsszavad rangsorolását nyomon szeretnéd követni, próbálj ki egy olyan eszközt, mint az Ahrefs Rank Tracker, Semrush Position Tracking vagy a SEO PowerSuite Rank Tracker szoftvere. Ezzekkel akár 10 000 kulcsszó rangsorolását is nyomon követheted a „normál” organikus keresésnél ország, állam, város, sőt még irányítószám szerint is.

Végső gondolatok

Bár a SEO ingyenes forgalmat generálhat, fontos megjegyezni, hogy az ügyvédi iroda marketingstratégiája időt és erőfeszítést igényel. Minél versenyképesebbek a célzott kulcsszavak, annál több időt vehet igénybe, hogy jó rangsorolást érj el velük.

Valószínűleg az első lépések lesznek a legnehezebbek, így nem biztos, hogy a legjobb stratégia mindent a SEO-ra bízni. De ha egyszer beindul a folyamat, ugyanazokat a technikákat alkalmazhatod újra és újra, hogy következetes és összetett eredményeket érj el.

SEO szakértőink segítenek abban, hogy weboldala kiemelkedjen a tömegből, és értékes forgalmat generáljon.

Ajánlatot kérek

Hasznosnak találta a cikket?