Írta: Nagy László 2024. május. 13.

Termék SEO – 14 tipp az e-kereskedelmi termékoldalak SEO-jának javítására

Az e-kereskedelmi piac versenyképes világában a termék SEO kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy egy webáruház milyen hatékonysággal vonzza be a potenciális vásárlókat. Egy jól optimalizált termékoldal nemcsak, hogy magasabb rangsorolást érhet el a keresőmotorokban, de javítja a felhasználói élményt is, ezzel növelve az értékesítési konverziós arányokat.

A SEO nem csupán a kulcsszavak gondos kiválasztását és azok hatékony alkalmazását jelenti a tartalom szövegében. Sokkal többről van szó: a meta leírásoktól és a képoptimalizálástól kezdve a belső linképítésig és a strukturált adatokig minden elem számít. Ezek az apró, de fontos részletek együtt határozzák meg, hogy egy termékoldal mennyire lesz vonzó a keresőmotorok és a felhasználók számára egyaránt.

Ebben a cikkben bemutatjuk a legfontosabb lépéseket és stratégiákat, amelyek segítségével javíthatók az e-kereskedelmi termékoldalak SEO teljesítményei. Az alábbiakban tárgyaljuk, hogyan kezdjünk hozzá a kulcsszókutatáshoz, miként igazítsuk ki a termékneveket és címeket a felhasználói keresésekkel, hogyan adjunk hozzá egyedi és hasznos tartalmat, és hogyan alkalmazzuk a szemantikus fejlécstruktúrát a weboldalon. Emellett számos további tippet is adunk a képek optimalizálására, a belső linkek kiépítésére, valamint a termékváltozatok és kifogyott termékek kezelésére.

Készen állsz, hogy webáruházad termékoldalai a lehető legjobban teljesítsenek? Kövess minket, ahogy részletesen is bemutatjuk azokat a módszereket és technikákat, amelyekkel webáruházad a keresők élmezőnyébe kerülhet.

Olvasd el webshop keresőoptimalizálás cikkünket is, ahol 17 remek megoldást mutatunk be neked.

Részletes kulcsszókutatás

A kulcsszókutatás az e-kereskedelmi termék SEO egyik alappillére. Ez az eljárás segít meghatározni azokat a kifejezéseket és szavakat, amelyeket a potenciális vásárlók használnak, amikor termékeket keresnek az interneten. Egy alapos kulcsszókutatás nemcsak hogy rávilágít arra, milyen szavakat célozzunk meg, de azt is megmutatja, melyek azok a kulcsszavak, amelyekkel valóban növelhetjük weboldalunk forgalmát és javíthatjuk konverziós rátáinkat.

Kulcsszókutatás jelentősége

A megfelelő kulcsszavak kiválasztása elengedhetetlen azért, hogy a termékoldalak a keresőmotorok találati listájának élmezőnyében jelenjenek meg. A kulcsszavak meghatározásánál fontos szem előtt tartani a keresési szándékot és a kulcsszó nehézségét is. A cél az, hogy olyan kulcsszavakat találjunk, amelyek magas keresletet mutatnak, viszont a verseny még nem túlzottan erős ezekre a kifejezésekre.

Kulcsszókutatás módszerei

A kulcsszókutatás több módszert is magában foglal. Az egyik leggyakoribb módszer a versenytársak termékoldalainak elemzése. Megfigyelhetjük, hogy milyen kulcsszavakat használnak a sikeres termékek és ezeket adaptálhatjuk saját stratégiánkba. Ezen kívül felhasználhatjuk a különböző SEO eszközöket, mint például az Ahrefs, amely részletes betekintést nyújt a kulcsszavak teljesítményébe.

Ahrefs eszközök használata

Az Ahrefs egyike azon eszközöknek, amelyek kifejezetten hatékonyak a kulcsszókutatás során. Az Ahrefs Keywords Explorer, Site Explorer és Content Explorer moduljai segítségével nemcsak megtalálhatjuk a legrelevánsabb kulcsszavakat, de elemzhetjük a piaci versenyt és a kulcsszó nehézséget is.

 1. Keywords Explorer: Használhatjuk ezt az eszközt a keresési volumen, a kattintások száma és a kulcsszó nehézség mélységének vizsgálatára. Ez az eszköz különösen hasznos, hogy felfedezzük az alacsony versenyű, de magas keresletű kulcsszavakat.
 2. Site Explorer: Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy részletesen elemezzük a konkurens weboldalak backlink profilját és azok kulcsszó stratégiáját. Megtudhatjuk, milyen oldalak hivatkoznak rájuk, és milyen kulcsszavak hozzák a legtöbb forgalmat.
 3. Content Explorer: Segítségével felfedezhetjük a kapcsolódó tartalmakat és témákat, amelyek kapcsolódnak a termékeinkhez, ezzel is bővítve kulcsszókészletünket.

A megfelelő kulcsszavak és a hatékony kulcsszó stratégia meghatározása elengedhetetlen a sikeres e-kereskedelmi termék SEO számára. A fent említett módszerek és eszközök segítségével optimalizálhatjuk weboldalainkat, hogy azok jobb helyezéseket érjenek el a keresőmotorokban, ezzel növelve webáruházunk látogatottságát és eladásait.

Szeretnéd, hogy termékeid a Google első oldalán jelenjenek meg?

Válassz minket a teljes körű SEO stratégia kialakításához és vidd sikerre webáruházadat! Kattints ide, és kérj személyre szabott ajánlatot!

Ajánlatot kérek

Terméknevek és címek igazítása

Az e-kereskedelmi termékoldalakon a terméknevek és címek (title tags) kulcsfontosságúak a termék SEO szempontjából, mivel ezek jelentősen befolyásolják, hogy a keresőmotorok milyen kontextusban értékelik az oldalt. Ezen elemek optimalizálása révén növelhető a termékoldalak láthatósága és relevanciája a keresőmotorokban, így biztosítva, hogy a potenciális vásárlók könnyebben rátaláljanak kínált termékeinkre.

Terméknevek és címek illesztése a felhasználói keresésekhez a termék SEO-ban

A terméknevek és címek igazításának alapja a kulcsszókutatás során szerzett ismeretek használata. Fontos, hogy a terméknevek tükrözzék azokat a kifejezéseket, amelyeket a vásárlók valószínűleg beírnak a keresőbe, miközben mégis pontosak és leírók maradnak. A termékneveknek és címeknek tartalmazniuk kell a legfontosabb kulcsszót, amely releváns a termékhez, így segítve a keresőmotorokat a tartalom relevanciájának jobb megértésében.

Példák a hatékony címképzésre

 • Sablon használata: A címek sablonosítása segíthet abban, hogy konzisztens és SEO-barát címeket hozzunk létre. Például egy elektronikai webshop esetében a sablon lehet:

  [Márka] [Modell] – [Terméktípus] | [Webshop Neve]

  Ez a sablon lehetővé teszi, hogy a legfontosabb információk előtérbe kerüljenek, miközben a márka és a terméktípus kulcsszavak is megjelennek a címben.

 • Konkrét példa: Ha egy webáruház 4K televíziókat árul, a termék címe így nézhet ki:

  Samsung Q90T 65 Inch 4K UHD Smart TV | ElektronikaiMax

  Ebben a példában a márka (Samsung), a termék modellje (Q90T), a méret (65 inch), a felbontás (4K UHD), és a terméktípus (Smart TV) is szerepel, amelyek mind releváns kulcsszavak a potenciális vásárlók számára.

Tippek a címképzéshez

 1. Prioritizálás: Mindig helyezzük a legfontosabb kulcsszavakat a cím elejére, mivel a keresőmotorok és a felhasználók is több figyelmet fordítanak a cím elejére.
 2. Brandépítés: Ne felejtsük el beépíteni a márka nevét, ha az releváns, mivel ez segíthet a brand ismertségének növelésében és a vásárlói bizalom kiépítésében.
 3. Kulcsszó halmozás kerülése: Kerüljük a kulcsszó-stuffingot, vagyis a túlzott kulcsszóhasználatot, mivel ez negatívan befolyásolhatja a weboldal keresőmotorok általi értékelését.
 4. Karakterlimit betartása: Ügyeljünk arra, hogy a cím ne legyen túl hosszú; a Google általában a címek első 50-60 karakterét jeleníti meg a keresési találatokban.

Ezeknek az irányelveknek a követése segíthet abban, hogy a terméknevek és címek hatékonyabban illeszkedjenek a felhasználói keresésekhez, ezzel növelve a termékoldalak keresőmotorokban való láthatóságát és a potenciális vásárlókhoz való eljutás esélyét.

A termékoldalak optimalizálása csak az első lépés.

Segítünk a tartalommarketing, PPC kampányok és közösségi média stratégiák integrálásában is, hogy minden fronton erősítsd márkád. Kérj ingyenes konzultációt most!

Ajánlatot kérek

Egyedi, hasznos tartalmak hozzáadása

A termékoldalakon a tartalom egyedülállósága és hasznossága döntő tényező lehet a vásárlói döntésekben és a SEO teljesítményben egyaránt. A gyártói leírások puszta másolása nem elegendő az online versenyben való kitűnéshez; érdemes egyedi és értékes tartalmat biztosítani, amely hozzáadott értéket nyújt a potenciális vásárlóknak.

A gyártói leírások kiegészítésének fontossága

A gyártói leírások gyakran általánosak és nem veszik figyelembe az egyes webáruházak specifikus célközönségét. Egyedi tartalom hozzáadásával nem csak a termékoldalakat tesszük relevánsabbá és vonzóbbá a látogatók számára, hanem segít megkülönböztetni az oldalt a versenytársaktól is. Ezenkívül a keresőmotorok előnyben részesítik az egyedi és részletes leírásokat, ami jobb rangsoroláshoz vezethet.

Hasznos tartalmak típusai

 1. GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
  A GYIK szekció hozzáadása lehetőséget biztosít arra, hogy előre megválaszoljuk a vásárlók által gyakran felvetett kérdéseket. Ez nem csak segíti őket a vásárlási döntés meghozatalában, hanem csökkenti az ügyfélszolgálatra nehezedő nyomást is. Például egy elektronikai termék esetében gyakori kérdések lehetnek a termék kompatibilitásával, garanciális feltételekkel vagy a használati útmutatóval kapcsolatban.
 2. Rövid áttekintések
  Az objektív, rövid áttekintések, amelyek kiemelik a termék előnyeit és hátrányait, segíthetnek a vásárlóknak reális képet alkotni a termékről. Ez a fajta őszinte tájékoztatás növeli a márka hitelességét és elősegítheti a vásárlói bizalom kiépítését.
 3. Összehasonlítások
  Termékösszehasonlítások készítése, amelyek bemutatják, hogyan viszonyul egy adott termék a hasonló termékekhez a piacon, különösen hasznos lehet a technikai termékek esetében. Ezek az összehasonlítások segítenek a vásárlóknak abban, hogy informált döntést hozzanak, melyik termék felel meg leginkább az igényeiknek.
 4. Vélemények és tapasztalatok
  A termékleíráshoz hozzáadott vásárlói vélemények és személyes tapasztalatok további betekintést nyújtanak a termék használatával kapcsolatban. Ezek a vélemények értékes tartalomnak számítanak, mivel hiteles forrásból származnak, és elősegíthetik más vásárlók bizalmának megerősítését.
 5. Hasznos tippek és tanácsok
  Ajánlatok, hogy a vásárlók hogyan használhatják a legjobban a terméket, vagy milyen kiegészítő termékeket érdemes hozzá vásárolni, szintén értékes tartalom. Ezek a tippek nem csak növelik a termékoldal értékét, hanem hozzájárulnak a hosszabb oldalon töltött időhöz és a mélyebb elköteleződéshez.

Az egyedi, hasznos tartalmak integrálása a termékoldalakra nem csak a termék SEO szempontjából előnyös, hanem az ügyfélélmény javításában is kulcsfontosságú szerepet játszik. Ezáltal nemcsak a keresőmotorokban érünk el jobb helyezést, hanem a vásárlók körében is megnövelhetjük a márka iránti bizalmat és elégedettséget.

Szemantikus alcímstruktúra

A szemantikus alcímstruktúra kiemelten fontos a weboldalak SEO-barát felépítése szempontjából. Ez segít a keresőmotoroknak és a felhasználóknak egyaránt jobban megérteni az oldal tartalmi hierarchiáját és struktúráját. A jól strukturált, logikus alcímrendszer elősegíti az információk könnyebb feldolgozását és az oldalon való tájékozódást.

Alcímek hierarchikus felépítése

A hierarchikus alcímstruktúra azt jelenti, hogy az alcímek (H1-től H6-ig) logikusan követik egymást a tartalom fontossági sorrendjében. Az H1 a legfontosabb cím, amely az oldal fő témáját jelzi. Ezt követik az alfejezeteket jelölő H2 alcímek, amelyek alárendelt résztémákat foglalnak magukban. Az H3, H4, stb. alcímek további alfejezetek és részletek megjelölésére szolgálnak.

 1. H1 alcím: Mindig csak egyetlen H1 alcímet használjunk minden oldalon, amely tükrözi az oldal legfontosabb témáját vagy kulcsszavát.
 2. H2 alcím: Ezek az oldal fő alfejezetei, amelyek részletesebben kifejtik az H1 alatt szereplő témát.
 3. H3-H6 alcímek: További részletezésre és struktúrára szolgálnak, segítve a tartalom mélyebb szegmentálását.

Példák a fejlécstruktúra hatékony alkalmazására

Példa egy online elektronikai áruház termékoldalára:

 • H1: Samsung Galaxy S22 Ultra – Okostelefon
  Az oldal fő témája, amely tükrözi a termék nevét és típusát.
 • H2: Termékleírás
  Alfejezet a termék alapvető jellemzőinek és specifikációinak bemutatására.
 • H2: Műszaki adatok
  Alfejezet a technikai részletek kiemelésére.
 • H3: Kamera
  H3 fejléc a „Műszaki adatok” alatt, részletezve a kamera jellemzőit.
 • H3: Akkumulátor és töltés
  További technikai részletek a készülék energiagazdálkodásáról.
 • H2: Vásárlói vélemények
  Független fejezet a vásárlói visszajelzések és értékelések bemutatására.
 • H2: GYIK
  Gyakran ismételt kérdések a termékkel kapcsolatban.

Ez a struktúra segít a látogatóknak és a keresőmotoroknak is jobban átlátni és értelmezni az oldal tartalmát. A fejlécek logikus elrendezése elősegíti az információk hatékony feldolgozását, javítja az oldal olvashatóságát és hozzájárul a jobb keresőmotoros rangsoroláshoz.

Képek optimalizálása

A képek kulcsfontosságú elemek az e-kereskedelmi termékoldalakon, nemcsak azért, mert segítenek a vásárlóknak vizuálisan értékelni a termékeket, hanem mert jelentős hatással vannak az oldal SEO teljesítményére is. A megfelelően optimalizált képek javíthatják az oldal betöltési sebességét, növelhetik a felhasználói élményt és hozzájárulhatnak a jobb keresőmotoros rangsoroláshoz.

Képek fontossága és hatása a termék SEO-ra

A képek a weboldalak elengedhetetlen részei, különösen az e-kereskedelem területén. Jól optimalizált képekkel az oldalak gyorsabban töltenek be, ami csökkenti a visszafordulási arányt és javítja a felhasználói élményt. Emellett a képek segítségével a termékek jobban megjeleníthetők a keresőmotorok képkeresési eredményeiben is, ezáltal növelve a weboldal láthatóságát és forgalmát.

Alt szövegek és fájlnevek optimalizálása

 1. Alt szövegek (alt tags):
  Az alt szövegek leírják a képek tartalmát, ami segít a keresőmotoroknak megérteni a kép kontextusát. Ez különösen fontos a vizuális keresőmotorok számára és azoknak a felhasználóknak, akik képernyőolvasó technológiát használnak. Az alt szövegnek tartalmaznia kell a releváns kulcsszavakat (természetesen és nem erőltetetten), amelyek tükrözik és leírják a kép tartalmát. Például egy iPhone 13 termékoldalon a kép alt szövege lehet: „iPhone 13 kék színben, hátlapi kamerák megjelenítésével.”
 2. Fájlnevek:
  A képfájlok neveinek is informatívnak és leírónak kell lenniük, integrálva a kulcsszavakat, ami segít a keresőmotoroknak a kép tartalmának jobb megértésében. Elkerülendő a generikus fájlnevek, mint pl. „image1.jpg” vagy „photo_a.jpg”. Ehelyett használjunk specifikus leírásokat, mint például „iphone-13-kek-hatlap-kamera.jpg”. Ez a gyakorlat hozzájárul a jobb indexeléshez és relevánsabb képkeresési eredményekhez.

További tippek a képek optimalizálásához

 • Képformátumok és tömörítés: Használjunk modern, tömörített képformátumokat, mint a JPEG 2000, JPEG XR, vagy WebP, amelyek jobb minőséget kínálnak kisebb fájlméret mellett. Ez csökkenti az oldalak betöltési idejét és javítja a felhasználói élményt.
 • Reszponzív képek: Gondoskodjunk róla, hogy a képek reszponzívak legyenek és megfelelően jelenjenek meg minden eszközön. A srcset HTML attribútum segítségével különböző méretű képeket kínálhatunk az eszköz képernyőjének méretétől függően.
 • Lazy loading: A késleltetett betöltés (lazy loading) beállítása segíthet abban, hogy a képek csak akkor töltődjenek be, amikor azok a látogató képernyőjén megjelennek. Ez jelentősen csökkentheti az első betöltési időt, különösen nagy képgalériákat tartalmazó oldalak esetén.

A képek gondos optimalizálása elengedhetetlen az e-kereskedelmi sikerhez, hiszen ez nemcsak a termék SEO-t javítja, hanem hozzájárul a vásárlói élmény növeléséhez is.

Nem csak az SEO-ban vagyunk otthon!

Fedezd fel, hogyan kapcsolódik a termékoldalak optimalizálása a teljes marketing stratégiához. Kattints ide a részletekért és kezdjük el együtt a munkát!

Ajánlatot kérek

Szemantikus HTML használata

A szemantikus HTML használata elengedhetetlen a modern webfejlesztésben, különösen a termék SEO szempontjából. A szemantikus HTML elemek segítenek a keresőmotoroknak megérteni az oldal tartalmának struktúráját és kontextusát, ezáltal javítva az oldal indexelhetőségét és a keresők általi rangsorolását.

Szemantikus HTML elemek jelentősége és hatása a termék SEO-ra

A szemantikus HTML elemek, mint például <article>, <section>, <nav>, <header>, <footer>, és <aside> segítenek a tartalom logikai csoportosításában és hierarchikus strukturálásában. Ezek az elemek pontosabb információt nyújtanak a keresőmotorok számára arról, hogy az oldalon milyen típusú tartalmak találhatók, lehetővé téve számukra, hogy jobban értelmezzék és rangsorolják azokat.

Példák a szemantikus HTML hatékony alkalmazására

 1. Cikk és szakaszok használata:
  Az <article> elem tökéletes választás egy blogposzt vagy egy termékleírás strukturálására, mivel önálló, újrahasznosítható tartalmi egységet jelöl. Például egy blogposztban minden egyes cikk lehet egy <article>, amely saját címekkel (<h1><h6>) és szakaszokkal (<section>) rendelkezik.
  <article>
  <header>
  <h1>Termék neve: iPhone 13</h1>
  </header>
  <section>
  <h2>Termékleírás</h2>
  <p>Részletes leírás az iPhone 13-ról...</p>
  </section>
  <footer>
  <p>Publikálva: 2021. szeptember</p>
  </footer>
  </article>
 2. Navigációs elemek:
  A <nav> elem segít kijelölni az oldalon a navigációs linkeket tartalmazó részeket. Ez a keresőmotorok számára jelzi, hogy ezek a linkek fontosak az oldal navigációs szerkezetében.
  <nav>
  <ul>
  <li><a href="#termekleiras">Termékleírás</a></li>
  <li><a href="#muszakiadatok">Műszaki adatok</a></li>
  <li><a href="#velemenyek">Vélemények</a></li>
  </ul>
  </nav>
 3. Fejléc és lábléc:
  A <header> és <footer> elemek segítenek meghatározni az oldal fejlécét és láblécét. Ezek gyakran tartalmaznak fontos információkat, mint például a logót, a kapcsolatfelvételi linkeket vagy a szerzői jogi információkat, amelyek általánosak az összes oldalon.
  <header>
  <h1>Webáruház neve</h1>
  <nav>
  <!-- Navigációs linkek -->
  </nav>
  </header>
  <footer>
  <p>© 2024 Webáruház neve</p>
  </footer>
 4. Oldalsó tartalom (<aside>): Az <aside> elemet gyakran használják az oldalsó panelen elhelyezett tartalomhoz, ami kiegészíti, de nem közvetlenül kapcsolódik a fő tartalomhoz. Ideális hely reklámoknak, kapcsolódó cikkek linkjeinek, vagy profilinformációnak.
  <aside>
  <h2>Kapcsolódó termékek</h2>
  <ul>
  <li><a href="iphone12.html">iPhone 12</a></li>
  <li><a href="iphone12-pro.html">iPhone 12 Pro</a></li>
  </ul>
  </aside>

Az effektív szemantikus HTML használata nemcsak hogy javítja a termék SEO teljesítményt, de segít a webfejlesztőknek és a tervezőknek is jobban strukturálni az oldalakat, biztosítva egy tisztább, könnyebben karbantartható kódbázist.

Egyedi meta leírások

A meta leírások fontos SEO elemei minden weboldalnak, beleértve az e-kereskedelmi termékoldalakat is. Ezek a rövid szöveges leírások kulcsfontosságúak abban, hogy a felhasználókat rávegyék a kattintásra a keresőmotorok találati listáiban.

Meta leírások szerepe és fontossága

A meta leírások azért fontosak, mert közvetlen hatással vannak a weboldal kattintási arányára (CTR), ami befolyásolja az oldal rangsorolását a keresőmotorokban. Egy jól megírt meta leírás megfogalmazza az oldal tartalmának lényegét, miközben ösztönzi a felhasználókat arra, hogy rákattintsanak az oldalra. Bár a meta leírások nem közvetlenül befolyásolják az oldal rangsorolását, azáltal, hogy növelik az oldal CTR-jét, közvetett módon javítják a termék SEO-t.

Automatizált meta leírások generálása

Az automatizált meta leírások generálása különösen hasznos nagy e-kereskedelmi oldalak esetében, ahol számos termékoldal létezik. Az automatizált megoldások segítenek időt megtakarítani, miközben biztosítják, hogy minden oldal rendelkezik SEO-szempontból optimalizált, egyedi meta leírással.

 1. Algoritmus alapú generálás:
  Sok SEO eszköz, mint például az Ahrefs vagy a SEMrush, kínál eszközöket, amelyek segítenek automatikusan generálni a meta leírásokat a tartalom alapján. Ezek az eszközök elemzik az oldal tartalmát, kiemelik a kulcsfontosságú frázisokat, és javaslatokat tesznek a meta leírásra.
 2. Sablon alapú megoldások:
  A sablonokat használva előre meghatározott struktúrákat hozhatunk létre, amelyek dinamikusan illesztik be a releváns kulcsszavakat és termékinformációkat. Például egy szabványos sablon lehet:

  [Termék neve] most csak [ár]! Fedezd fel a legújabb [kategória] termékeinket a [Webáruház neve] oldalán!

Példák meta leírásokra

 • Példa egy kamera termékoldalhoz:
  Vásárolj Canon EOS R5 tükör nélküli fényképezőgépet most csak 999.999 Ft-ért! Professzionális minőség, megbízható teljesítmény. Fedezd fel a részleteket és rendelj még ma!
 • Példa egy sportcipő termékoldalhoz:
  Felfedezed a legújabb Nike Air Max kollekciót! Kényelem és stílus minden lépésben. Különleges árak és exkluzív ajánlatok csak a [Webáruház neve] oldalán. Rendelj most!

Ezek a meta leírások célzottan kommunikálják a termék fő előnyeit és az elérhető ajánlatokat, ösztönözve a felhasználókat a kattintásra és vásárlásra.

Az automatizált rendszerek használatával biztosítható, hogy minden termékoldal rendelkezik hatékonyan megfogalmazott, SEO-barát meta leírással, amely növeli az oldalak láthatóságát és a felhasználói érdeklődést.

Strukturált adatok használata

A strukturált adatok használata elengedhetetlen az e-kereskedelmi weboldalak termék SEO stratégiájában. Ezek az adatok segítenek a keresőmotoroknak, mint például a Google-nak, pontosabban értelmezni és megjeleníteni az oldal tartalmát a keresési találatokban, ami javíthatja az oldal láthatóságát és interakciós rátáját.

Strukturált adatok és azok előnyei

A strukturált adatok olyan formátumokat használnak, mint a JSON-LD, Microdata vagy RDFa, amelyek lehetővé teszik a webfejlesztők számára, hogy részletes metaadatokat adjanak meg a weboldal tartalmával kapcsolatban. Ezek az adatok tartalmazhatnak információkat a termékek áráról, elérhetőségéről, értékeléseiről, és sok más tulajdonságról, amelyek elősegítik a termékek kiemelt megjelenését a keresési találatokban.

 1. Jobb láthatóság: A strukturált adatok használata jelentősen növelheti a termékoldalak láthatóságát a keresőmotorokban, mivel lehetővé teszi a termék információinak kiemelt, gazdag snippet formájában történő megjelenítését.
 2. Magasabb kattintási arány: A gazdag snippet-ek, mint amilyenek a termékárak, értékelések és készletinformációk, vonzóbbá teszik a találati listát, ezáltal növelve a kattintási arányt.
 3. Jobb felhasználói élmény: A felhasználók gyorsan láthatják a legfontosabb termékinformációkat közvetlenül a keresési eredményekben, ami segíthet gyorsabb döntéshozatalban.

Kapcsolódás a Merchant Center-rel és annak előnyei

A Google Merchant Center egy eszköz, amely lehetővé teszi az üzletek számára, hogy termékaikat közvetlenül a Google-n keresztül hirdessék és adják el. A strukturált adatok és a Merchant Center integrációja számos előnnyel jár az e-kereskedelmi üzletek számára:

 1. Szélesebb elérés: A Merchant Center segítségével a termékek megjeleníthetők a Google Shoppingon, ami növeli azok elérését és esélyét a forgalom és értékesítések növelésére.
 2. Automatizált termékfrissítések: A strukturált adatok használatával a termékinformációk, mint az ár és készlet, automatikusan frissíthetők a Merchant Centeren keresztül, biztosítva, hogy a hirdetések naprakészek maradjanak.
 3. Kiemelt terméklistázások: A Merchant Center összekapcsolása a weboldal strukturált adataival lehetővé teszi a termékek kiemelt megjelenítését a keresési találatokban, ami javíthatja a termékek teljesítményét és láthatóságát.

Példák a strukturált adatok használatára

A strukturált adatokat JSON-LD formátumban adhatjuk meg, például egy termékoldal esetében az alábbiak szerint:
<script type="application/ld+json">
{
"@context": "http://schema.org/",
"@type": "Product",
"name": "Samsung Galaxy S22",
"image": [
"https://example.com/photos/1x1/photo.jpg",
"https://example.com/photos/4x3/photo.jpg",
"https://example.com/photos/16x9/photo.jpg"
],
"description": "Samsung Galaxy S22 okostelefon, 128GB memóriával, fekete színben.",
"sku": "04463107",
"mpn": "925872",
"brand": {
"@type": "Brand",
"name": "Samsung"
},
"aggregateRating": {
"@type": "AggregateRating",
"ratingValue": "4.4",
"reviewCount": "89"
},
"offers": {
"@type": "Offer",
"url": "https://example.com/product",
"priceCurrency": "HUF",
"price": "250000",
"priceValidUntil": "2023-11-05",
"itemCondition": "http://schema.org/NewCondition",
"availability": "http://schema.org/InStock",
"seller": {
"@type": "Organization",
"name": "Example.com"
}
}
}
</script>

Ez a strukturált adat kód segíti a keresőmotorokat a termék tulajdonságainak pontos értelmezésében és kiemelt megjelenítésében, növelve ezzel a termékoldal hatékonyságát a keresőben.

Vásárlói vélemények bevonása

A vásárlói vélemények kulcsfontosságú szerepet játszanak az e-kereskedelmi oldalak SEO stratégiájában és általános sikerében. Ezek a vélemények nemcsak hogy növelik a termékoldalak tartalmi értékét, de jelentős mértékben hozzájárulnak a vásárlói bizalom erősítéséhez és a konverziós ráta javításához.

Vélemények jelentősége és hatása a termék SEO-ra

 1. Tartalom frissessége: A rendszeresen érkező új vélemények friss tartalomként szolgálnak, ami segít az oldalak frissességének fenntartásában. A friss tartalom a keresőmotorok szemében értékes, mivel jelzi, hogy az oldal aktív és releváns marad a felhasználók számára.
 2. Kulcsszavak és tartalom gazdagítása: A vásárlók által írt vélemények gyakran tartalmaznak kulcsszavakat és kifejezéseket, amelyek kapcsolódnak a termékhez. Ezek a természetes nyelvű kifejezések segíthetnek az oldal relevanciájának növelésében a keresők szemében.
 3. Felhasználói elköteleződés: A vélemények növelik a felhasználói interakciókat az oldalon, ami jelzésértékű a keresőmotorok számára. A magasabb felhasználói interakció javíthatja az oldal rangsorolását.

Tippek a vélemények hatékony gyűjtésére és megjelenítésére

 1. Vélemények ösztönzése:
  Kérd a vásárlókat e-mailben, hogy írjanak véleményt a vásárlás után. Biztosíts számukra egyszerű linket, amely közvetlenül a véleményírás oldalra vezet.
  Kínálj kis jutalmakat, mint például kuponokat vagy kedvezményeket, a vélemények írásáért. Ez növelheti a vásárlói hajlandóságot a részvételre.
 2. Megjelenítési stratégiák:
  Használj strukturált adatokat a vélemények megjelenítéséhez, amelyek lehetővé teszik a csillagok és értékelések kiemelt megjelenítését a keresőmotorokban.
  Jelenítsd meg a véleményeket jól látható helyen a termékoldalon, hogy azok azonnal szembetűnjenek az oldalra látogatóknak.
 3. Vélemények moderálása:
  Bár fontos, hogy valós visszajelzések jelenjenek meg, az obszcén vagy sértő tartalmú véleményeket szükséges moderálni. Biztosíts egy automatizált szűrési rendszert, amely kiszűri a nem megfelelő kifejezéseket.
  Bátorítsd a vásárlókat, hogy részletesen írjanak tapasztalataikról, ami tovább gazdagítja a tartalmat és hasznos információkkal látja el a leendő vásárlókat.
 4. Válaszok a véleményekre:
  Reagálj a vásárlói véleményekre, különösen a negatív észrevételekre. Ez nemcsak hogy javíthatja a vásárlói elégedettséget, de javítja a márka imázsát is. A válaszok további tartalmat generálnak az oldalra, ami szintén kedvező a termék SEO szempontjából.

A vásárlói vélemények integrálása és hatékony kezelése nemcsak az oldal SEO teljesítményét javíthatja, hanem erősítheti a vásárlói bizalmat és növelheti az értékesítéseket is, ezáltal közvetlen hatást gyakorolva az e-kereskedelmi üzlet sikerére.

Belső linkek hozzáadása

A belső linkek kulcsfontosságú elemei bármely weboldal SEO stratégiájának, beleértve az e-kereskedelmi oldalakat is. Ezek a linkek segítenek a keresőmotoroknak felfedezni és indexelni az oldal tartalmait, javítják a weboldal navigációját, és elősegítik az oldal rangsorolását a keresőkben.

Belső linkek fontossága és azok termék SEO-ra gyakorolt hatásai

 1. Oldalak közötti kapcsolatok: A belső linkek segítségével a keresőrobotok könnyebben felfedezhetik az oldalon lévő tartalmakat és összekapcsolhatják azokat. Ezáltal egyértelművé teszik a kapcsolódó oldalak közötti viszonyokat és az oldalak fontosságát.
 2. PageRank átadás: A belső linkek segítenek a PageRank érték átadásában az egyik oldalról a másikra. Ez javítja a linkekkel összekapcsolt oldalak rangsorolását.
 3. Csökkentett ugrálási arány: Az effektív belső linkek segíthetnek a látogatókat az oldalon tartani hosszabb ideig, mivel ösztönzik őket a további, kapcsolódó tartalmak felfedezésére.
 4. Felhasználói élmény javítása: Jól megtervezett belső linkekkel a felhasználók könnyebben navigálhatnak az oldalon, ami javítja az általános felhasználói élményt és elősegítheti a konverziók növekedését.

Tippek az hatékony belső linképítésre

 1. Releváns linkek használata:
  Győződj meg arról, hogy a belső linkek relevánsak és hasznosak a felhasználók számára. Linkelj kapcsolódó tartalmakra, amelyek valóban értéket adnak a látogatóknak és mélyítik az oldalon töltött időt.
 2. Kulcsszavakban gazdag horgony szövegek:
  Használj kulcsszóban gazdag horgony szövegeket (anchor text), amelyek pontosan leírják a célpont oldal tartalmát. Ez segíti a keresőmotorokat az oldalak közötti kapcsolatok értelmezésében.
 3. Navigációs linkek kiépítése:
  Integráld a belső linkeket a weboldal fő navigációs struktúrájába, például a menükbe, footerbe, vagy oldalsávokba. Ez segít a felhasználóknak a könnyebb navigációban és javítja az oldalak SEO teljesítményét.
 4. Átfogó linkhálózat kiépítése:
  Fejlessz ki egy átfogó belső linkhálózatot, amely összekapcsolja az összes releváns oldalt, ezzel elősegítve az információáramlást és a PageRank széles körű terjesztését.
 5. Linképítés tartalomkészítéssel:
  Gyárts magas minőségű, releváns tartalmat, amely természetesen generál belső linkeket. Így nem csupán a keresőmotorok, de a felhasználók számára is értékes lesz az oldal.

A belső linkek átgondolt használata növeli az oldal termék SEO teljesítményét, segítve ezzel az e-kereskedelmi oldalakat abban, hogy javítsák online láthatóságukat és elérjék célközönségüket.

Változatok kezelése

A webáruházakban gyakran előfordul, hogy egy termék több változatban, például különböző színekben, méretekben vagy konfigurációkban érhető el. A termékváltozatok helyes kezelése létfontosságú a termék SEO szempontjából, mivel segít elkerülni a tartalom duplikációját és optimalizálja az oldalak rangsorolását a keresőmotorokban.

Termékváltozatok helyes kezelése és annak termék SEO-ra gyakorolt hatásai

 1. Duplikált tartalom elkerülése:
  Ha minden termékváltozat külön oldalon jelenik meg ugyanazzal a tartalommal, az duplikált tartalomhoz vezethet. A keresőmotorok nehezen tudják eldönteni, melyik oldalt részesítsék előnyben, ami széttöredezett rangsorolást és termék SEO teljesítmény csökkenést eredményezhet.
 2. Kanonikus címkék használata:
  A kanonikus címkék segítenek jelezni a keresőmotoroknak, hogy az egyes termékváltozatok közül melyik a „fő” oldal, amelyet előnyben kell részesíteni a rangsorolás során. Ezzel megakadályozható, hogy a különféle változatok oldalai versenyezzenek egymással a rangsorban.

URL paraméterek és kanonikus címkék használata

 1. URL paraméterek:
  Az URL paraméterek segítségével kezelhetjük a különböző termékváltozatokat egyetlen oldalon belül. Például egy termék, amely több színben kapható, rendelkezhet URL paraméterekkel, mint ?color=red vagy ?color=blue. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy válasszanak a különböző színek között, miközben ugyanazt az oldalt használják.
 2. Kanonikus címkék alkalmazása:
  A kanonikus címkék alkalmazásával jelezhetjük a keresőmotoroknak, hogy az URL paraméterekkel rendelkező oldalak melyik változata tekinthető az elsődlegesnek. Például ha a ?color=red és a ?color=blue változatok ugyanazon termék oldalainak különböző megjelenítései, akkor egy kanonikus címke (<link rel=”canonical” href=”http://www.example.com/product”/>) segíthet kijelölni az alapértelmezett (vagy elsődleges) termékoldalt.
  <link rel="canonical" href="https://example.com/product" />

Javaslatok a változatok kezelésére

 • Egyszerűsítsd az URL-eket: Kerüld a feleslegesen bonyolult URL struktúrákat, és használj egyszerű, könnyen érthető URL paramétereket a termékváltozatok kezelésére.
 • Használj kanonikus URL-eket: Mindig határozz meg egy kanonikus URL-t a termékváltozatokhoz, hogy elkerüld a duplikált tartalom problémáját és segítsd a keresőmotorokat a helyes oldal indexelésében és rangsorolásában.
 • Optimalizáld a termékoldalakat: Győződj meg róla, hogy minden termékváltozat oldal tartalmazza a releváns és specifikus metaadatokat, termékleírást és egyéb SEO elemeket, amelyek javítják az oldalak rangsorolását.

A termékváltozatok megfelelő kezelése nemcsak a keresőmotorok számára teszi egyértelművé az oldalak közötti kapcsolatokat, hanem javítja a felhasználói élményt is, biztosítva, hogy a látogatók könnyen megtalálják és megértsék a kínált termékválasztékot.

XML webhelytérképek beállítása

Az XML webhelytérképek alapvető eszközei a SEO-nak, mivel segítik a keresőmotorokat az oldalak gyorsabb és hatékonyabb indexelésében. Egy jól strukturált webhelytérkép lehetővé teszi, hogy a keresőmotorok könnyebben navigáljanak és felfedezzenek minden releváns oldalt az adott webhelyen.

Webhelytérképek szerepe és jelentősége

 1. Weboldalak felfedezése: Az XML webhelytérképek segítségével a keresőmotorok azonnal hozzáférhetnek az összes releváns oldalhoz a webhelyen. Ez különösen fontos új vagy frissített tartalmak esetén, mivel segít gyorsabban indexelni őket.
 2. Strukturált információk biztosítása: Egy webhelytérkép strukturált formában adja meg az oldalak URL-jét, a tartalom utolsó módosításának dátumát, a változások gyakoriságát és az oldalak relatív fontosságát, amely információkat a keresőmotorok használnak az oldalak rangsorolásának megállapításához.
 3. Termék SEO hatékonyság javítása: A webhelytérképek segítségével a webmesterek jelezhetik a keresőmotorok felé, hogy mely oldalakat tekintsék prioritásnak. Ez segíthet jobb rangsorolást elérni azokra az oldalakra, amelyek a legfontosabbak.

Tippek a hatékony webhelytérkép-kezelésre

 1. Webhelytérkép létrehozása:
  Használj speciális eszközöket vagy bővítményeket, mint például a Yoast SEO a WordPress-hez, amely automatikusan generálja az XML webhelytérképet. Ezek az eszközök frissítik is a térképet, amikor új tartalmak kerülnek hozzáadásra.
 2. Webhelytérkép frissítése:
  Győződj meg róla, hogy a webhelytérkép mindig naprakész, különösen nagyobb webhely frissítések vagy új tartalmak hozzáadása után. A rendszeres frissítés biztosítja, hogy a keresőmotorok mindig a legfrissebb információkat kapják.
 3. Webhelytérkép feltöltése a Google Search Console-ra és más keresőmotorokhoz:
  Töltsd fel az XML webhelytérképet a Google Search Console-ra és más hasonló eszközökre, mint a Bing Webmaster Tools. Ez nemcsak hogy segíti az oldalak gyorsabb indexelését, hanem lehetővé teszi a webmesterek számára, hogy nyomon kövessék az indexelési hibákat és más fontos SEO metrikákat.
 4. Webhelytérkép strukturálása:
  Ha a webhely nagyon nagy, érdemes lehet több kisebb webhelytérképre bontani, például külön témák vagy tartalomtípusok szerint. Ez segít a keresőmotoroknak könnyebben feldolgozni az információkat, és javíthatja az oldalak specifikus részeinek indexelését.
 5. Elavult vagy irreleváns URL-ek kizárása:
  Ne vedd fel azokat az URL-eket a webhelytérképbe, amelyek elavultak vagy irrelevánsak, mint például az ideiglenes tartalmak vagy azok az oldalak, amelyeket a keresőmotorok elől el akarsz rejteni (pl. köszönő oldalak).

Az XML webhelytérképek hatékony kezelése elengedhetetlen minden webhely SEO stratégiájának részeként, különösen az e-kereskedelmi platformok számára, ahol a termékoldalak gyakran frissülnek és változnak. Ez az eszköz segít maximalizálni a keresőmotorok általi láthatóságot és elősegíti a tartalmak hatékonyabb indexelését.

Megszűnt és kifogyott termékek stratégiája

A megszűnt és kifogyott termékek kezelése kritikus része az e-kereskedelmi weboldalak menedzselésének, mivel közvetlen hatással van a felhasználói élményre és a termék SEO teljesítményre is. Megfelelő stratégia hiányában az elavult termékoldalak zavart okozhatnak a vásárlóknál és negatívan befolyásolhatják a weboldal rangsorolását a keresőmotorokban.

Hogyan kezeljük a megszűnt és kifogyott termékeket

 1. Kifogyott termékek:
  Ideiglenes kifogyás: Ha a termék hamarosan újra elérhető lesz, informáld a látogatókat a várható visszatérési időpontról és biztosíts lehetőséget az értesítések beállítására (pl. „Értesítsen, amikor a termék újra készleten van”).
  Állandó kifogyás: Ha a termék nem tér vissza, javasolt átirányítani a látogatókat egy kapcsolódó vagy helyettesítő termék oldalára. Ezt HTTP 301 átirányítással érdemes megtenni, ami segít átadni a régi oldal SEO értékét az új oldalnak.
 2. Megszűnt termékek:
  Fontos SEO értékkel rendelkező oldalak: Ha egy megszűnt termékoldal fontos backlinkeket vagy magas forgalmat kap, érdemes fenntartani az oldalt, de frissíteni az információkat a termék megszűnéséről és alternatívákat ajánlani.
  Alacsony értékű oldalak: Azokat az oldalakat, amelyek nem rendelkeznek jelentős forgalommal vagy backlinkekkel, célszerű eltávolítani, és a HTTP 410 (Gone) státuszkódot használni, ami jelzi a keresőmotorok számára, hogy az oldal véglegesen eltávolításra került.

Példák és stratégiák a hatékony kezelésre

 • Termékoldal fenntartása információkkal: Azokon az oldalakon, ahol a termék megszűnt, de magas a forgalom, frissítsd az oldalt az alábbi információkkal:
  „Ez a termék már nem kapható.”
  Alternatív termékek vagy kategóriák ajánlása.
  Kapcsolódó tartalmak vagy blogbejegyzések linkjei, amelyek segíthetik a vásárlókat további tájékozódásban.
 • Automatizált átirányítások használata: Automatizáld az átirányításokat olyan szoftverekkel, amelyek észlelik a megszűnt termékeket és automatikusan átirányítják a látogatókat releváns új termékek oldalaira vagy kapcsolódó kategóriákhoz.
 • Értesítési rendszer bevezetése: A kifogyott termékek oldalain lehetőséget kell biztosítani az értesítések beállítására, így a felhasználók azonnali értesítést kapnak, amint a termék újra elérhető.

Ezen stratégiák alkalmazásával nem csak javítható a vásárlói élmény, hanem optimalizálható a weboldal termék SEO teljesítménye is, biztosítva, hogy az oldal releváns maradjon a keresőmotorok és a felhasználók számára egyaránt.

A termékoldalak SEO-ja csupán egy szelete a digitális marketingnek.

Segítünk a konverzióoptimalizálásban, a felhasználói élmény javításában és a brand építésében.

Ajánlatot kérek

Linkelés és indexelés szelektív kezelése

A linkelés és az indexelés szelektív kezelése fontos aspektusa az e-kereskedelmi weboldalak termék SEO menedzsmentjének. A cél az, hogy megkülönböztessük, mely oldalak fontosak és érdemesek a keresőmotorok figyelmére, és melyek azok, amelyeket jobb elrejteni az indexelés elől. Ez segít optimalizálni a keresőmotorok általi webhely értékelést és javítani az oldal általános teljesítményét a keresési eredményekben.

Mikor és hogyan legyünk válogatósak a linkeléssel és indexeléssel

 1. Nem lényeges vagy duplikált tartalmak kezelése:
  Oldalak, amelyek duplikált tartalmat tartalmaznak vagy alacsony értéket képviselnek, például nyomtatásra optimalizált verziók vagy felesleges archív oldalak, esetén használjunk noindex meta címkét, hogy kizárjuk őket a keresőmotorok indexéből.
 2. Ideiglenes tartalmak elrejtése:
  Olyan tartalmak, amelyek csak ideiglenesen relevánsak, mint például promóciók vagy események, esetében érdemes megfontolni a noindex használatát az esemény lejárta után, hogy ne terheljék feleslegesen az indexet.
 3. Átmeneti oldalak kezelése:
  Bejelentkezési oldalak, köszönő oldalak és egyéb olyan oldalak, amelyek nem hordoznak SEO értéket, érdemes elrejteni a keresőmotorok elől noindex címkével.

Példák az optimalizálásra és a legjobb gyakorlatok

 • Robots.txt használata:
  A robots.txt fájl segítségével megadhatjuk, hogy a keresőrobotok mely oldalakat látogathatják és indexelhetik. Például, ha nem szeretnénk, hogy a keresőmotorok egy adott könyvtárat indexeljenek:
  User-agent: *
  Disallow: /private-directory/
 • Noindex meta címke:
  Oldalakon, ahol nem kívánjuk a keresőmotorok indexelését, alkalmazhatunk noindex meta címkét a fejlécben:
  <meta name="robots" content="noindex">
 • Kanonikus címkék használata:
  Ha több hasonló tartalmú oldal létezik, a kanonikus címkék segítségével jelezhetjük a keresőmotorok számára, hogy melyik az eredeti vagy preferált oldal. Ez segít elkerülni a duplikált tartalom problémáit:
  <link rel="canonical" href="http://www.example.com/preferred-page.html">
 • Linkelési stratégia:
  A belső linkelés során figyeljünk oda, hogy a fontos oldalakra mutassunk vissza gyakrabban, ezáltal növelve azok autoritását és láthatóságát a keresőmotorok szemében.

Ezeknek a technikáknak a használatával finomíthatjuk a webhelyünk termék SEO stratégiáját, optimalizálhatjuk a keresőmotorok által látott tartalmat, és javíthatjuk a rangsorolást és a webhely általános teljesítményét.

Záró gondolatok

A termék SEO optimalizálása elengedhetetlen a sikerhez a digitális piactéren. A kulcsszókutatástól a strukturált adatokig, a képek optimalizálásától a belső linképítésig minden elemnek szerepe van abban, hogy javítsuk az oldalak láthatóságát, növeljük a forgalmat, és fokozzuk a vásárlói élményt. A hatékony termék SEO stratégiák alkalmazása nem csupán rövid távon kínál előnyöket, hanem hosszú távon is hozzájárul az e-kereskedelmi márkák növekedéséhez és piaci pozíciójának megerősítéséhez.

Összességében a folyamatos figyelem és az új trendekhez való alkalmazkodás garantálja, hogy vállalkozásod kitűnjön a versenytársak közül, és maximálisan kihasználja az online marketing által kínált lehetőségeket.

Neked is tudunk segíteni, válassz kiváló marketing ügynökséget.

Hasznosnak találta a cikket?