Írta: Nagy László 2023. szeptember. 14.

SEO eszközök (Mit használnak az ügynökségek?)

Nézzük meg, milyen szoftvereket használnak a SEO ügynökségek, hogy a munkájukat gördülékenyen és hatékonyan végezzék!

A cikkben bemutatjuk az online seo eszközök listáját amit 2024-ben a legjobb SEO ügynökség használnak.

SEO eszközök

Az igazság az, hogy ha jó döntéseket akarsz hozni a SEO világában, akkor pontos adatokra van szükséged. És milyen SEO eszközöket használunk ehhez? Főleg a Semrush-t és az Ahrefs-t szeretjük.

Kulcsszókutatás

A kulcsszókutatásnál a legtöbben a Google Keyword Planner-t (GKP) vagy hasonló eszközöket, mint a Keyword Overview és Keywords Explorer, használják. Régen mindenki azt hitte, hogy a GKP a legjobb, mert hát ugye, a Google-tól jönnek az adatok. De ma már ez nem biztos.

SEO eszközök - Semrush Keyword Overview

SEO eszközök – Semrush Keyword Overview

Miért is?

Először is, a GKP már csak akkor mutat pontos keresési mennyiségeket, ha komoly összegeket fizetsz a Google Hírdetésekért. Ha az ügynökségnek nincs erre megfelelő hirdetési kereted, akkor csak egy nagyjából tippet kapsz, ami nem elég a profi munkához.

A fizetős szoftverek viszont keresési volumen tekintetében pontosabb választ adnak, ami hasznosabb a SEO kampányt tervező ügynökségek számára.

És még valami: sok szakértő szerint a GKP adatai túlbecsültek.

Ezért sokan inkább más, megbízható forrásokat vagy SEO eszközöket használnak a kulcsszókutatásra.

Összességében ezek a SEO eszközök segítenek abban, hogy tisztább képet kapj arról, mi is folyik a keresési eredmények mögött

Versenytárs elemzés

Minden SEO ügynökségnek megvan a saját trükkje, hogy hogyan elemezze a versenytársakat, de egy dologban mind egyetértenek: a gyorsaság kulcs. Ha egész nap ügyfelekkel beszélgetsz, gyorsan kell megértened a versenytársak SEO stratégiáját, és ezt azonnal meg is kell osztanod az ügyfeleiddel.

Szerencsére a legtöbb fizetős szoftverben van egy „Organic competitors” jelentés, ami segít ebben. Ezek a SEO eszközök gyorsan megmutatják, kik a fő versenytársaid, és mennyire sikeresek.

Íme egy példa, amikor a Jófalat honlapját néztem meg az eszköztár segítségével.

SEO eszközök - Ahrefs Organic Competitors

SEO eszközök – Ahrefs Organic Competitors

A Site Explorer és a Keywords Explorer segítségével pedig még mélyebbre is áshatsz.

Ha már van elég infónk a versenytársakról, általában egy PowerPoint prezentációban mutatjuk be az eredményeket és adunk javaslatokat a további lépésekre.

Helyezések nyomon követése

A SEO ügynökségeknek is be kell bizonyítaniuk, hogy működik, amit csinálnak. Ezt főleg azzal teszik, hogy nyomon követik az ügyfelek kulcsszavait és a Google rangsorait.

Ez gyakran több száz vagy akár több ezer kulcsszó nyomon követését és logikai rendszerezését jelenti. De hogyan lehet ezt megtenni?

Sokan a Google Search Console adatait használják, vagy Excel táblázatokban rendezik az infót. De vannak külső szoftverek is, amik segítenek ebben.

Gyere el SEO konztulcáiónkra,

ahol megmutatjuk a legújjabb eszközöket

Ajánlatot kérek

A Rank Tracker segítségével számos kulcsfontosságú teljesítménymutatót figyelhetsz, például:

 • Mennyire vagy látható a piacon?
 • Mi az átlagos pozíciód?
 • Mennyi az organikus forgalmad?
 • Milyenek a SERP jellemzők?
 • Melyik pozícióban vagy?
 • Mik a legjobb kulcsszavaid?
 • Hol vannak visszaesések?

Ezeknek az adatoknak a segítségével könnyen megértheted, hogy milyen hatással vannak rád a Google frissítések és hogy áll a weboldalad teljesítménye.

SEO auditok és SEO javaslatok

Mielőtt egy ügynökség elkezdene egy új ügyféllel dolgozni, általában átnézik az oldalát, hogy lássák, milyen SEO gondok lehetnek. Így tudnak javaslatokat is tenni a javításokra.

Szeretnél technikai SEO auditot?

Ajánlatot kérek

Persze, kézzel is át lehet pörgetni az oldalt, de az elég időigényes.

Ezért sokan használnak olyan SEO eszközöket, mint a Site Health vagy a Site Audit, hogy gyorsan rátaláljanak a problémák gyökerére.

Semrush Site Audit

SEO eszközök – Semrush Site Audit

Íme egy példa azokra a problémákra, amelyeket az eszköz megtalálhat:

Semrush Site Audit - Errors

SEO eszközök – Semrush Site Audit hibák

Ezek a SEO eszközök nagyon jó kiindulópontot adnak, hogy mi az, amit javítani kell az ügyfél weboldalán.

Linképítés

A linképítésnél az a lényeg, hogy olyan tartalmat hozz létre az ügyfélnek, ami magától is linket generál. Lehet ez egy új kutatás, egy felmérés vagy bármi, ami szerinted linkmágnes lesz.

Ha kész a tartalom, jöhet a kapcsolatépítés, vagyis az, hogy minél többen megismerjék és linkeljék azt.

Erre általában a Link Assistant nevű eszközt használják, hogy könnyen fel tudjanak venni a kapcsolatot releváns weboldalakkal.

Google SEO eszközök

Ha SEO-val foglalkozol, akkor az egyik fő célod, hogy az oldalad jól szerepeljen a Google keresésben, ugye? Éppen ezért nem meglepő, hogy több Google eszközt is használsz, hogy jobban átlásd, mi is történik a háttérben.

Nézzük, melyik Google SEO eszközöket használják a legtöbben:

Google Analytics

A Google Analytics vagy ahogy sokan hívják, GA4, szinte minden SEO-s napi eszköztárában ott van. Ez az a hely, ahova először kattintanak, amikor megnézik, hányan látogatták meg az oldalukat.

Google Search Console

A Google Search Console egy másik nagy kedvenc a SEO-sok körében, ha arról van szó, hogy milyen teljesítményt hoz az oldaluk.

Ezzel az eszközzel könnyedén:

 • Megnézheted, hányszor és milyen keresési kifejezésekkel találnak rád az emberek.
 • Láthatod, melyik weboldalak linkelnek rád.
 • Ellőrízheted, hogy a Google rendesen „látja-e” az oldaladat.
 • Javíthatsz az oldalad indexelésén és frissítheted a tartalmat.
 • És még értesítést is kapsz, ha valami gond van az oldaladdal.

Patrick Stox tanulmánya szerint a Google Search Console-ban látható kattintások közel fele, pontosan 46,08%-a, rejtett kifejezésekre irányul. Ez a szám egy hónap adatait tartalmazza, 146 741 weboldalról és közel 9 milliárd összes kattintásról. Az adatok változóak: egyes oldalakon nincsenek rejtett kattintások, míg másoknál szinte minden adat hiányzik.

Egyes weboldalakon nincsenek kattintásokkal társított kifejezések, míg másoknál minden adat rendelkezésre áll. Egy 100 millió kattintást generáló oldal esetében például a 90,3%-a hiányzik, míg egy másik, 63 millió kattintást generáló oldal esetében csak a kattintások 2,27%-ához hiányoznak a kifejezések.

Ez a tanulmány rávilágít arra, hogy a Google nem oszt meg minden adatot, például a felhasználói adatvédelem miatt. De az is lehet, hogy néhány keresés olyan ritka, hogy a Google nem is veszi figyelembe – ezek leginkább long tail kulcsszavak. Szóval, a hiányzó 46,08% sokkal több, mint amire számítanánk.

Google Looker Studio (korábbi nevén Google Data Studio)

Ahogyan a weboldalak rangsorolásának figyelemmel kísérése elengedhetetlen, úgy a SEO kampányok előrehaladásának dokumentálása is nélkülözhetetlen minden ügynökség számára. Ebben a Google Looker Studio (GLS) kiváló segítség lehet:

 • Adatösszegzés: A Google Analytics, Google Search Console, Semrush és Ahrefs információi egy központi irányítópulton jeleníthetők meg.
 • Automatizált jelentések: Lehetőség van időzített PDF jelentések létrehozására és elküldésére.

Google Trends

A keresőoptimalizálás során fontos tudni, mely kulcsszavak iránt van nagyobb érdeklődés. A Google Trends ebben nyújt segítséget, hiszen megmutatja egy-egy kulcsszó népszerűségének alakulását, így könnyebb eldönteni, melyikre érdemes fókuszálni.

Google Trends

SEO eszközök – Google Trends

Google Colaboratory

A Google Colaboratory, vagy röviden Collab, egy kiváló platform Python szkriptek futtatására. Míg a Python kódok futtatása a munkahelyi laptopon sokszor komplikált lehet, a Collab ezt a problémát könnyedén megoldja.

Ezzel az eszközzel hatékonyabban és problémamentesen futtathatod a Python szkriptjeidet, így növelve a munkafolyamatok hatékonyságát és automatizálását.

Google PageSpeed Insights

Az oldalak betöltési sebessége már egy ideje kulcsfontosságú tényező. A Google szerint minden további másodperc, amit egy mobiloldal betöltésére kell várni, akár 20%-os konverziós veszteséget is okozhat.

Egy online kalkulátor segítségével könnyedén kiszámolhatod, mennyi bevételnövekedést hozhatna egy gyorsabb oldal:

Oldalsebesség ROI kalkulátor

Az ügynökségek által használt egyik legnépszerűbb eszköz az oldalsebesség és a Core Web Vitals elemzésére a Google PageSpeed Insights.

Legjobb SEO ügynökség

SEO eszközök – Google PageSpeed Insights

További hasznos SEO eszközök az oldalsebesség vizsgálatára:

 • Webpagetest.org – Ideális választás az oldalak sebességének összevetésére a konkurenciával.
 • GTmetrix – Átfogó megoldás az oldalak sebességének monitorozására.

Chrome bővítmények

A számos elérhető SEO orientált Chrome kiegészítő közül nem egyszerű kiválasztani a legmegfelelőbbeket.

Az alábbiakban olyan kiegészítők listáját találod, amelyeket gyakran használnak az ügynökségek:

Bár meglepő lehet, hogy az ügynökségek ingyenes Chrome kiegészítőket használnak, ennek oka az effektivitás. Ezek a kiegészítők gyorsan segítenek problémákat azonosítani, amelyeket később részletesebben is elemezhetünk, ha szükséges.

Chrome DevTools

A Chrome DevTools egy másik nélkülözhetetlen eszköz számos SEO ügynökség számára. Míg a kiegészítők és pluginek gyors áttekintést adnak az adatokról, a mélyebb megértéshez bele kell nyúlni a weboldal kódjába. Ebben nyújt segítséget a Chrome DevTools.

Chrome DevTools

SEO eszközök – Chrome DevTools

Integrációk

Az ügynökségek számos különböző platformot és eszközt használnak, és gyakran szeretnék ezeket egy központi rendszerbe integrálni. Néhány „közbeiktatott” megoldás segíthet ebben:

Supermetrics

A Supermetrics egy előfizetéses szolgáltatás, amely több mint 100 különböző platform adatainak egyesítését teszi lehetővé. Ez különösen előnyös az ügynökségek számára a SEO jelentések hatékonyabb kezelése érdekében.

Zapier

A Zapier egy másik praktikus eszköz, amely automatizálja az egyes szoftverek közötti adatátvitelt és műveleteket. Ez kiválóan alkalmas a rutinszerű feladatok automatizálására. Az egyik nagy előnye, hogy nem igényel programozási ismereteket, így könnyedén beállítható az automatizációs folyamatokhoz.

Időkövetés

Mint egy SEO ügynökség, fontos, hogy te és a csapatod pontosan nyomon kövessétek az eltöltött időt.

Az ügynökségek különböző időkövető alkalmazásokat használnak, és úgy tűnik, nem nagyon van egyertértés arról, melyik a „legjobb”.

Íme néhány példa az ügynökségek által használt időkövető programokra:

 • Toggl – A kisebb ügynökségek körében népszerű.
 • Timeneye – Egy egyszerű és könnyen használható időkövető.
 • HourStack
 • TrackingTime – az idő másként való megjelenítéséhez
 • RescueTime – a zavaró tényezők csökkentésére

Mi magunk a Bitrix és a Toggl rendszert használjuk.

Feladat- és projektmenedzsment

A sikeres SEO csapatoknak megvannak a saját módszereik a feladatok szervezésére és delegálására.

Bár egy egyszerű táblázatkezelő program is elegendő lehet, a szoftveres megoldások további előnyöket kínálhatnak.

Az alábbiakban felsorolt eszközök mindegyike hatékonynak bizonyult ügynökségi környezetben:

 • Trello – Alapvető Kanban táblafunkciók egyszerű és hatékony projektmenedzsmenttel.
 • ClickUp – Hasznos, hogy a csapat nyomon követhesse az előrehaladást és a feladatok lebontását.
 • Monday – Egyszerűen használható feladatkezelő eszköz beépített kód nélküli automatizálással.
 • Basecamp – Az egyik legkönnyebben használható feladatkezelő platform.

Csapat- és ügyféltalálkozók

A SEO ügynökségek számos ügyfelet szolgálnak ki, és a tény az, hogy mindegyiküknek megvan a maga preferált kommunikációs stílusa és platformja.

Microsoft Teams

A távoli megbeszélések terén a Microsoft Teams gyakran az első választás a SEO ügynökségek számára, amikor az ügyfelekkel való kommunikáció kerül szóba.

Ennek oka, hogy a Microsoft termékei általában könnyebben kapnak jóváhagyást az ügynökségek IT osztályaitól.

Google Meet

A Google Meet egy online videokonferencia szolgáltatás, amit a Google hozott létre. A platform lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egyszerűen és gyorsan hozzanak létre vagy csatlakozzanak videóhívásokhoz, legyen szó asztali gépről vagy mobilról.

A Google Meet különösen előnyös a csapatok számára, mert nagyszámú résztvevővel is képes megbirkózni.

Zoom

A Zoom egy másik népszerű videokonferencia szolgáltatás, amely különösen a pandémia alatt vált népszerűvé. A szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy videóhívásokat kezdeményezzenek vagy hozzájuk csatlakozzanak, és akár 1000 fős találkozókat is szervezhetnek.

A Zoom stabil és felhasználóbarát, így kiválóan alkalmas csapatok és ügyfelek online egyeztetéseinek lebonyolítására.

Szerződések és ismétlődő kifizetések

Miután az ügynökség új ügyfelet szerzett, elengedhetetlen egy szerződés kidolgozása és egy rendszeres számlázási terv beállítása.

Így kezelik ezt az eltérő méretű ügynökségek:

A kisebb ügynökségek esetében valószínűbb, hogy valami olyasmit használnak, mint a SignRequest, DocuSign, a Stripe, de minden ügynökségnek megvan a saját preferált módszere.

Végső gondolatok

Az ügynökségek számára létfontosságú a legjobb szoftverekhez való hozzáférés; e nélkül nem tudnak hatékonyan és eredményesen tanácsot adni ügyfeleiknek.

Komplex digitális marketing megoldásokra van szükséged?

Mi segítünk a stratégiától az implementációig, hogy a legtöbbet hozd ki marketing költségvetésedből!

Ajánlatot kérek

Hasznosnak találta a cikket?