Írta: Nagy László 2024. május. 14.

Opportunity cost valós költségei a marketingben

Minden döntés során számolnunk kell az opportunity costtal, vagyis a haszonáldozat költségével, amely az elmaradt lehetőségekből adódik. Különösen igaz ez a marketing világában, ahol a gyors és hatékony döntések különbséget jelenthetnek a siker és a kudarc között.

De vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy milyen költségekkel jár, ha nem hozzuk meg időben a megfelelő marketing döntéseket? És mi a helyzet a rossz döntésekkel? Ebben a cikkben arra keressük a választ, hogyan érinthetik az elmaradt marketingtevékenységek egy vállalat pénzügyi teljesítményét, és bemutatjuk, hogy milyen stratégiák alkalmazásával minimalizálhatjuk ezeket a költségeket.

A marketing döntések során gyakran hajlamosak vagyunk csak a közvetlen költségekre és hasznokra összpontosítani, figyelmen kívül hagyva azokat a rejtett tényezőket, amelyek hosszú távon jelentős befolyással bírhatnak a vállalat sikerére.

Az opportunity cost éppen ezeket a rejtett tényezőket tárja fel, segítve ezzel a hatékonyabb és gazdaságosabb döntéshozatalt. Ha nem vesszük figyelembe, akkor azzal jelentős versenyelőnyöket és bevételi lehetőségeket szalaszthatunk el. A jó marketing ügynökség nagy segítséget tud adni neked!

A következőkben részletesen elemezzük, hogy mi az opportunity cost, hogyan határozza meg a marketingstratégiákat, és milyen módszerekkel csökkenthető ennek a költségnek a mértéke.

Mit nyerhetünk a gyors döntésekkel?

A gyors döntéshozatal kritikus jelentőségű a dinamikusan változó marketing környezetben, ahol az idő gyakran egyenlő a pénzzel. A gyors és hatékony döntések lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy előnyt szerezzenek versenytársaikkal szemben, kihasználva az adódó piaci lehetőségeket, mielőtt azok elhalványulnának vagy a konkurencia élné ki őket.

 1. Előny a piacra lépés sebességében: A gyors döntéshozatal lehetővé teszi, hogy egy cég hamarabb reagáljon a fogyasztói igényekre és piaci trendekre. Ez különösen fontos lehet új termékek bevezetése vagy marketing kampányok indítása esetén, ahol az elsőként piacra lépő vállalatok gyakran szereznek jelentős előnyt.
 2. Költségcsökkentés: Gyors döntések hozatalával csökkenthetők a projekt késlekedéséből adódó költségek. A határozott és gyors döntéshozatal segít minimalizálni az erőforrások pazarlását és optimalizálni a munkafolyamatokat, ezáltal csökkentve az összköltséget.
 3. Jobb kihasználtság a piaci dinamikában: A piaci változások gyors kihasználása lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy kiemelkedjenek a versenytársak közül. Például, egy váratlan piaci rést vagy fogyasztói trendet gyorsan kihasználó kampány jelentősen növelheti a márka láthatóságát és ügyfélkörét.
 4. Nagyobb rugalmasság és alkalmazkodóképesség: A gyors döntéshozatal lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy rugalmasabban kezeljék az üzleti kihívásokat és változásokat. Ez segít abban, hogy a vállalat gyorsan alkalmazkodjon az új körülményekhez, csökkentve azok negatív hatásait az üzleti tevékenységre.
 5. Az opportunity cost csökkentése: Gyors döntések révén minimalizálható az elszalasztott lehetőségek költsége. Amikor egy vállalat gyorsan cselekszik, kevesebb a kockázata annak, hogy lemaradnak jelentős bevételi lehetőségekről, mivel képesek azonnal reagálni a piaci lehetőségekre.

A gyors döntéshozatal tehát nemcsak hogy javítja a vállalat piaci reakcióidejét, hanem hozzájárul a költséghatékonysághoz és erősíti a piaci pozíciót is. Ezáltal a vállalatok jobban kihasználhatják a rendelkezésre álló adatokat és erőforrásokat, elősegítve a hosszú távú üzleti sikerüket.

Magas opportunity cost és hatásai

A marketing tevékenységek elmulasztása vagy nem megfelelő végrehajtása komoly költségekkel járhat egy vállalat számára. Gyakran nem is a közvetlen kiadások jelentik a legnagyobb terhet, hanem az elszalasztott lehetőségek ára, azaz az opportunity cost.

Példaként vehetjük azt a helyzetet, amikor egy cég késlekedik egy új termék piacra dobásával, miközben versenytársai már megerősítették pozíciójukat. Az ilyen típusú késedelmek az elmaradt bevételeken túl csökkenthetik a márka értékét és piaci részesedését is.

Példák amivel találkoztunk:

 1. Új termék bevezetésének késlekedése: Egy vállalat, amely elhalasztja az új szolgáltatás bevezetését, elveszítheti az előnyt, amivel új ügyfeleket ér el – illetve az új szolgáltatásból származó bevételeket. Ezzel jelentősen csökkentve a az éves bevételi előrejelzéseket és a várható profitot.
 2. Hírlevélküldés késlekedése vagy elmulasztása: Amikor egy vállalat nem küld ki időben, vagy egyáltalán nem küld hírlevelet, amely reagálna a piaci trendekre vagy ügyfél-igényekre, az opportunity cost képében jelentős lehetőségek maradhatnak kihasználatlanul. Például, ha egy vállalat késlekedik az ünnepi szezonra szabott hírlevél elküldésével, és csak a vásárlási csúcsidőszak után értesíti ügyfeleit, az jelentős bevételkieséssel járhat, mivel a potenciális vásárlók már más forrásból szerezhették be a kívánt termékeket.

Költségek és veszteségek:

 • Bevételkiesés: Az opportunity cost leglátványosabb formája a közvetlen bevételkiesés. Amikor egy vállalat nem használja ki a piaci lehetőségeket, az elmaradt bevételek formájában mutatkozik meg.
 • Piaci pozíció csökkenése: A döntéshozatali késlekedés a pozíció gyengüléséhez vezethet. Az időben el nem indított marketing aktivitások eredményeképpen a versenytársak előnybe kerülhetnek, ami hosszú távon a vállalat versenyképességének csökkenését eredményezheti.
 • Márkaépítési lehetőségek elmulasztása: Az időben el nem küldött vagy el nem indított marketingtevékenységek, mint például hírlevelek és kampányok, komoly kárt okozhatnak, árbevétel csökkenést okoz a cégeknek. Az elmaradt vagy késedelmes kommunikáció azt az üzenetet közvetítheti, hogy a cég  nem figyel eléggé ügyfelei igényeire, ami hosszú távon elriaszthatja a jelenlegi és potenciális vásárlókat. Gondoljunk csak bele, hogy egy egészségügyi szolgáltató esetében, ahol több 10.000-es felhasználói adatbázis van, mekkora kiesést okoz, ha a betegeket nem hívjuk vissza kontroll vizsgálatra. Éves szinten ez több tízmillió Ft.

Amennyiben cégednek is nagy hírlevél adatbázisa van, keress minket!

Ajánlatot kérek

E problémák felismerése, kezelése elengedhetetlen a döntéshozók számára, hogy minimalizálják az elkerülhető veszteségeket és maximalizálják a lehetőségeket.

A következő szakaszban bemutatjuk, milyen megoldások léteznek ezekre a kihívásokra.

Stratégiák az opportunity cost csökkentésére

A magas opportunity costok kezelése érdekében több stratégiát is alkalmazhatunk, amelyek segítenek optimalizálni a marketing döntéseket és csökkenteni az elszalasztott lehetőségek költségeit. Ezek a módszerek segítenek a hatékony cégeknek jobban kihasználni a rendelkezésre álló adatokat, gyorsabban reagálni a piaci változásokra, és hatékonyabban allokálni az erőforrásokat.

 1. Adatvezérelt döntéshozatal: Az adatok (mélyreható) elemzése a kiváló döntéshozók egyik legerősebb tulajdonsága, melyet kiegészít a gyors döntés is. Így reális képet kapnak a cég és a piaci működésről. Ezáltal képesek jobban megérteni és előrejelezni a potenciális lehetőségeket. Ezen információk felhasználásával a marketing csapatok célzottabb folyamatokat indíthatnak, amelyek nagyobb ROI-t eredményeznek és csökkentik az opportunity costot.
 2. Agilis marketing módszertanok: Az agilis marketing az adaptív tervezésre, fejlesztésre és implementációra összpontosít, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy gyorsan alkalmazkodjanak az új kihívásokhoz és változásokhoz. Ez a folyamatos iteráció és optimalizálás segít minimalizálni az opportunity costokat, mivel a marketing csapatok képesek gyorsan reagálni a piaci változásokra és azonnal kihasználni az újonnan felmerülő lehetőségeket.
 3. Erőforrások hatékony allokációja: A korlátozott marketing erőforrások (idő, pénz, emberi erőforrás) hatékony elosztása elengedhetetlen a magas opportunity costok elkerüléséhez. A döntéshozóknak prioritizálniuk kell a legnagyobb potenciális hozamot kínáló projekteket és tevékenységeket. Ez magában foglalhatja a költséghatékony digitális marketing stratégiákra való összpontosítást, amelyek gyorsabb visszatérítést és nagyobb elérhetőséget kínálnak.
 4. Proaktív piaci beavatkozások: A piaci trendek és vásárlói igények folyamatos monitorozása lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy proaktívan reagáljanak a változásokra. Ezáltal elkerülhető, hogy a konkurencia előbb lépjen piacra új termékekkel vagy szolgáltatásokkal, ami csökkenti az elszalasztott lehetőségek költségeit.

Gyakorlati példa az opportunity cost számításra

Az opportunity cost számításának alapját egy egyszerű képlet adja, amely segít megérteni, hogy milyen költségekkel jár egy-egy alternatíva elmulasztása. Ezt a képletet használhatjuk mind jövőbeni döntések hatásainak becslésére, mind múltbeli döntések eredményeinek kiértékelésére.

Opportunity cost képlet:

Opportunity cost = Opció A nettó haszna − Opció B nettó haszna

Példa az opportunity cost alkalmazására a magyar piacon

Helyzetfelvetés: Egy magyar kereskedelmi vállalat, amely B2B és B2C piacokon egyaránt értékesít, új termékeket és akciókat tervez bevezetni. A cég vezetősége döntés előtt áll: azonnal elindítják a hírlevelek küldését a tervezett akciókról és termékekről, vagy további elemzéseket végeznek a tartalom és a célcsoportok pontosabb meghatározása érdekében.

Opciók részletezése:

Opció A: Azonnali hírlevél küldés

 • Kezdeti költségek: Tartalomkészítés és dizájn: 3 millió forint, mivel a B2C célcsoport specifikus igényeit is figyelembe kell venni.
 • Éves működési költség: Marketing eszközök és platformok használata: 4 millió forint.
 • Várható éves bevételnövekedés: A B2B és B2C ügyfelek által generált 60 millió forint bevétel.

Opció B: Hírlevél küldésének késlekedése

 • Kezdeti költségek: Nincsenek további kezdeti költségek.
 • Éves működési költség: A késedelem miatti lemaradás a piaci lehetőségek kihasználásában: 30 millió forint.
 • Várható éves bevételnövekedés: A késlekedés miatt csökkent konverziós ráta eredményeképpen csak 30 millió forint.

A döntéshozatali halogatás hatása:

 • A vezetők frusztrációját több tényező okozza, beleértve a tökéletes marketing üzenet kialakításának nyomását, a célcsoport pontos definiálásának bizonytalanságát és a versenykörnyezet változásainak gyorsaságát. Ez a döntésképtelenség azzal jár, hogy a vezetés hónapokon át nem tud döntést hozni, ami hat hónapos késlekedéshez vezet a hírlevél-sorozat indításában.

Pénzügyi költségek a halogatás miatt:

 • A késedelem miatt a vállalat nem tudja kihasználni a piaci lehetőségeket, ami havi 5 millió forint bevételkiesést jelent (30 millió forint/6 hónap).

Opportunity cost számítása:

 • A hat hónapos késedelem során elmaradt bevétel 30 millió forint.
 • Az éves működési költségek miatt a projekt nettó haszna (amit az év második felében realizálhatnának) csak 30 millió forint lenne, míg az azonnali indítás esetén 60 millió forint bevételt generálhatnának.

Döntés:

 • A gyors döntéshozatal lehetővé tette volna, hogy a vállalat kihasználja a piaci lehetőségeket és maximalizálja a bevételi potenciált, miközben minimalizálja az elszalasztott lehetőségek költségét, vagyis az opportunity costot. A késlekedés nemcsak pénzügyileg, hanem a piaci pozíció szempontjából is jelentős veszteséget jelent, mivel a versenytársak gyorsabban léphetnek piacra vonzó ajánlatokkal.

Ez a számítási módszer nemcsak pénzügyi szempontból informatív, hanem segít a vállalatoknak abban is, hogy stratégiai döntéseiket alaposabban megfontolják, figyelembe véve az elszalasztott lehetőségek költségeit is. A képlet alkalmazása révén a vállalatvezetők képesek lehetnek optimálisabb döntéseket hozni, maximalizálva ezzel vállalkozásuk hosszú távú sikerét a magyar piacon.

Lépések a cselekvéshez

Ahhoz, hogy a cégek csökkenthessék az opportunity costokat és maximalizálhassák a marketingtevékenységeik hatékonyságát mind a B2B, mind a B2C piacokon, számos konkrét lépést kell megtenniük. Ezek a lépések segítenek a megfelelő kommunikációs stratégiák bevezetésében és az elszalasztott lehetőségek minimalizálásában.

 • Célcsoportok elemzése és szegmentáció:
  Részletesen elemezzük és szegmentáljuk a B2B és B2C célcsoportokat, hogy az üzenetek pontosan illeszkedjenek az igényekhez. Ez segít maximálisan kihasználni az ügyfelek érdeklődését és növelni a kampányok hatékonyságát.
 • Testreszabott tartalom készítés:
  Készítsünk külön tartalmat a B2B és B2C piacokra, figyelembe véve az egyes piacok specifikus igényeit és vásárlási szokásait. Ez növeli a hírlevelek relevanciáját és hatékonyságát, miközben biztosítja, hogy minden ügyfél személyre szabott információt kapjon.
 • Gyors reagálású marketing csapat kialakítása:
  Fejlesszünk ki egy olyan belső csapatot vagy munkacsoportot, amely képes gyorsan reagálni a piaci változásokra és azonnal implementálni az új kampányokat a B2B és B2C piacokon.
 • Multichannel marketing stratégiák:
  Integráljuk a hírlevél kampányokat más csatornákba, mint a közösségi média, online hirdetések és talán offline események, hogy maximális elérést és interakciót generáljunk mindkét piaci szegmensben.
 • Mérés és optimalizálás folyamatosan:
  Állítsunk be rendszereket, amelyek lehetővé teszik a kampányok folyamatos mérését és az eredmények alapján történő gyors optimalizálást. Ez segít minimalizálni az opportunity costokat és maximalizálni a ROI-t.
 • Adatvezérelt döntéshozatali rendszerek kiépítése:
  Fejlesszünk ki és implementáljunk olyan rendszereket, amelyek támogatják az adatok gyors gyűjtését, elemzését és felhasználását a döntéshozatali folyamatban. Alkalmazzunk speciális szoftvereket és eszközöket, mint például CRM rendszereket és marketing automatizálási platformokat, amelyek segítenek célzottan kommunikálni mindkét piaci szegmensben.
 • Folyamatos piacfigyelés és értékelés:
  Állítsunk be folyamatos piacfigyelési és értékelési mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik a vállalat számára, hogy időben észlelje a piaci trendeket és változásokat. Ez segít a gyors reagálásban és a piaci lehetőségek kihasználásában, minimalizálva az opportunity costokat.

Ezek a lépések hozzájárulnak ahhoz, hogy a döntéshozók proaktív módon kezeljék a hírlevélkampányaikat, csökkentsék az elszalasztott lehetőségekből adódó költségeket, és növeljék piaci versenyképességüket a B2B és B2C piacokon egyaránt. A megfelelő stratégiák és gyakorlatok alkalmazásával jelentősen csökkenthető az opportunity cost, miközben növekszik a realizált hozam.

Végső gondolatok

A cikk elején feltett kérdésre visszatérve, az opportunity cost számítása és annak stratégiai kezelése lehet az a kulcs, amely segít a vállalatoknak nem csak túlélni, hanem fejlődn. A marketingben hozott minden döntésnek hosszú távú következményei vannak, és azokat mindig az opportunity cost tükrében kell értékelni.

Ne hagyd, hogy az opportunity costok rejtve maradjanak és felemésszék vállalatod potenciálját!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy személyre szabott tanácsadásunkkal segíthessünk neked.

Ajánlatot kérek

Hasznosnak találta a cikket?