Írta: Nagy László 2023. június. 15.

Online marketing útmutató 2024 – hogy képben legyél a legújabb trendekkel

Steve Jobs egyszer azt mondta: „A világ leghatékonyabb élőlénye a kondorkeselyű. Míg a bolygó legkevésbé hatékony teremtménye az ember. De tolj egy biciklit az ember alá, és ő lesz a leghatékonyabb.” Az Apple alapítója már a 80-as években látta, hogy a világunkban elérkezik az a pont, amikor digitális eszközök és megoldások nélkül már semmire sem megyünk. Kapaszkodjunk fel hát egy kerékpárra, és nézzük meg, mitől lesz céged iparága leghatékonyabbja…

Online marketing jelentése

Online vagy digitális marketing alatt azokat a marketing megoldásokat értjük, amelyhez elektronikus eszköz és internet szükséges. Ez lenne a száraz, tankönyvbe illő válasz. Véleményem szerint azonban az online marketing jelentése ennél jóval profánabbul is leírható:

A hely, ahol nincs hova bújni a fogyasztó elől.

Nem véletlen, hogy ma már azok a márkák, amelyek silány terméket vagy szolgáltatást kínálnak, úgy buknak meg pillanatok alatt, hogy a csúcson soha nem is jártak. Míg 30 évvel ezelőtt a marketing hosszabb időre is képes volt elfedni egy-egy termék gyengeségét, ma elég tíz elégedetlen vásárló, hogy pár hét alatt milliók értesüljenek csalódottságuk okáról. A negatív vélemények ugyanis vírusszerűen terjednek, így az online marketing feladata sokkal inkább egyfajta élmény nyújtása, párbeszéd kezdeményezése a potenciális vevők felé, semmint valamiféle színes-szagos filter felhúzása, ami eltakarja a termék hibáit.

A digitális vevő könnyen dühbe gurul

A modern ember gyűlöli a reklámokat, imádja viszont a tartalomnak tűnő hirdetéseket. Mára eljutottunk oda, hogy a ma embere elvárja, hogy egy márka kizárólag akkor vegye észre, mikor szüksége van egy termékre, a többi időben pedig tanítsa, szórakoztassa, vagy egyszerűen csak hagyja békén. Az online marketing pedig pont ettől akad meg a kisebb cégek torkán.

A folyamatos termék kiajánlók, árakciók, a tukmálás elriasztja a vásárlót. Ellenben, ha egy márka képes elmondani magáról, hogy hogyan teheti jobbá a vevő életét, ráadásul teszi mindezt szórakoztatóan, akkor hosszú időre elnyeri az emberek kegyeit.

Megkerülhetetlen online marketing eszközök

Az online marketing tobzódik az eszközökben, ráadásul sorra születnek újabb és újabb technológiák. Azonban az jól megfigyelhető, hogy jelenleg 7 olyan online marketing eszköz létezik, amely szinte megkerülhetetlen minden növekedésre vágyó cég számára.

Online marketing útmutató - online marketing eszközök

Online marketing útmutató – online marketing eszközök

Tartalommarketing – a láthatatlan értékesítő

Egészen elképesztő, hogy hova fejlődött a reklám az elmúlt évtizedekben. Míg a múlt században a szórakoztatás, oktatás és a reklám jól elkülönült egymástól, mára mindkét terület egybeforrt a marketinggel. A márkák ma már szórakoztatnak és tanítanak minket. Az igazi kreativitás azonban ahhoz szükséges, hogy termékeink, szolgáltatásunk értékesítését finoman képesek legyünk beépíteni a tartalommarketing stratégiánkba.

Azok a vállalatok, amelyek ezen a területen a legügyesebbek, nem egyszerűen vásárlókat szereznek, hanem rajongókat. És egy márkát egy rajongó nehezebben hagy el, mint egy mezei vásárló. Gondolj csak a futballszurkolókra. Minek kell történnie ahhoz, hogy egy fanatikus képes legyen elhagyni azt a csapatot, amelynek gyerekkora óta szurkol? A cégek éppen ezért már közösségeket építenek, olyasfajta élményeket szállítanak a tartalommarketingjükkel, mint egy futballmérkőzés.

Ezek után nem meglepő, hogy azok a cégek, amelyek 16-nál több blogposztot készítenek havonta, majdnem 3,5-ször nagyobb forgalmat bonyolítanak le, mint azok a vállalatok, amelyek nem blogolnak, vagy legfeljebb 4 cikket tesznek közzé egy hónapban.

Közösségi média marketing – már nem csak a Facebook

Pár éve még a közösségi média egyet jelentett a Facebookkal. Az idők azonban változnak, a Meta univerzuma felett pedig esőfelhők kezdtek gyülekezni. Persze a vészharang kongatásának még nincs itt az ideje, főleg, hogy a Facebook továbbra is a legtöbb felhasználóval rendelkezik a közösségi média platformok piacán. Főleg, ha a fizető keresletről beszélünk.

Azonban azt is látni kell, hogy a közösségi média platformokon megfigyelhető egyfajta átrendeződés. A TikTok ma már itthon is elképesztő népszerűségnek örvend. Az új felület pedig új kihívások elé állította a cégeket. A reklámnak tűnő tartalom itt már csak akkor megy át a felhasználók szűrőjén, ha az rövid, dinamikus, kreatív. Nem mellékesen a TikTok már nem csak a tinik játszótere. Ahogy a cégek és más platformok influenszerei is felfedezék magunknak, úgy szoktatták át az idősebb követőiket is a TikTok-ra. Tudjon meg többet a TikTok marketing trendjeiről erről szóló blogbejegyzésünkben.

Marketing szempontból mire kell figyelni, ha a közösségi médiát, mint kommunikációs csatornát szeretnénk használni?

Leginkább arra, hogy az a tartalom, amit mondjuk a Facebookra gyártunk, nagy eséllyel nem fog működni a TikTokon, Pinteresten, Twitteren, YouTube-on vagy éppen az Instán. Az ugyanis egy dolog, hogy ugyanazokat a típusú embereket érjük el ezeken a felületeken, viszont mindegyik csatornán más és más tartalmat fogyasztanak. Ezért érdemes minden ötletünkre, témánkra úgy tekinteni, mint valamiféle tartalom magra, amit aztán máshogy kell kibontani a különböző csatornákon.

Ezért óva intenék mindenkit attól, hogy egy tartalmat változtatás nélkül minden közösségi média platformra azonnal kiszórjon, mert ezzel gyorsan sok követőt és potenciális vevőt veszíthet.

Weboldal – születnek még weboldalak?

A közösségi média platformok előretörésével a hagyományos weboldalak kora jól láthatóan leáldozott. Egy sima corporate oldalnak ma már csak annyi jelentősége van, hogy „Legyen azért ez is, mert… hát csak”. Azonban észrevehető, hogy a webshopok és az előfizetéses oldalak elképesztő népszerűségnek örvendenek. Illetve azt is látni kell, hogy ma már egy vállalati honlapot landoló oldalként hatékonyabban lehet használni, mint hagyományos „cégbemutató” weblapként.

Egy, a közösségi médiában kiposztolt tartalmunkról, hirdetésünkről a honlapunkra vezethetjük az embereket, ahol kibontva ismerhetik meg mindazt, amit szeretnénk elmondani egy-egy termékünkről, szolgáltatásunkról.

Szeretnél átgondolt online marketing stratégiával a piacod éllovasává válni?

Ne habozz, kérd díjmentes ajánlatunkat az alábbi gombra katitntva:

Ajánlatot kérek

E-mail marketing – akit soha nem lehet leírni

„Az e-mail marketing továbbra is a legköltséghatékonyabb online eszköz.”

Bármennyire is hihetetlenül hangzik, de ezt a mondatot 11 éve írtam le. Igazságtartalma azóta egy jottányit sem változott. Mi lehet ennek a meglepő népszerűségnek az oka? Először is az, hogy ahogy 11 éve, úgy ma is szükségünk van email címre. Anélkül se a TikTok-ra, de még az Ügyfélkapura se tudnánk beregisztrálni. És mivel egy átlagember több mint 20 felületre iratkozik fel az e-mail címével, gyakran meg is nyitja a Gmail fiókját.

Nem véletlen, hogy a cégek háromnegyede mondta azt, hogy hírleveleinek ROI-ja (megtérülése) jótól a kiválóig terjed. Természetesen a megtérülésben közrejátszik, hogy hírleveleket akár ingyen is ki tudunk küldeni, így lényegében akár egyetlen vásárlás is profitot hozhat. Szerencsére azonban a hírlevelek hatékonysága ennél jóval magasabb még ma is.

SEO – stratégiát használsz, vagy inkább fizetsz?

Tudnod kell rólunk valamit: mi elképesztő mód hiszünk a SEO-ban. És a hitünket nem valami megfoghatatlan dolog táplálja, hanem a tény, hogy partnereinknél és nálunk is remekül beválik. Ha minden igaz, azért olvasod most ezt a cikket, mert a keresőoptimalizálásba fektetett munkánk, ismét remekül működik.

Összevetettünk néhány projektet és ezek átlagából felfedünk most egy számítást. Az átlagolásról két dolgot tudnod kell:

  1. A számokból nem lehet visszafejteni, hogy pontosan melyik projektről van szó – ezért átlagoltunk három teljesen különböző projektet, hogy senkinek ne sérüljön az érdeke és mégis valamennyire láthatóvá tegyük az egyik és a másik oldal költségeit
  2. A piacon biztosan fogsz találni ennél olcsóbb és ennél magasabb szintű árazást is. A tartalmat figyeld, sosem az ár a döntő! A Te piacod ismeretében szívesen adunk egyedi árat a SEO projektedre. Ha többet szeretnél tudni, kérd a SEO auditunkat kockázatmentesen!

Vegyünk egy egyéves időtávot, amit megvizsgálunk. A weboldalon már előkészítettük az eszközöket a látogatók számára, az elvárásainknak megfelelően működnek a konverziós pontok. A cél, hogy releváns, minőségi látogatókat, azaz minél nagyobb forgalmat hozzunk az oldal számára.

SEO Havonta Évente
Tartlomkészítés, linképítés 300 000 Ft 3 600 000 Ft
Szakértői díj 250 000 Ft 3 000 000 Ft
Látogatószám 10 000 120 000
Ktg./ látogató 55 Ft 
Google Ads Havonta Évente
Hirdetési ktg. 550 000 Ft 6 600 000 Ft
Szakértői díj 200 000 Ft 2 400 000 Ft
Látogatószám 10 000 120 000
Ktg./ látogató 75 Ft

A célunk, hogy 10.000 látogatót hozzunk az oldalra minden hónapban. Ez néhány erősen kompetitív kulcsszóval és jó néhány long tail kifejezéssel valósítható meg mind az Ads, mind az organikus térfélen.

Ugyanezt az eredményt sokkal kiegyensúlyozottabban érheted el a SEO keretin belül, hiszen a pozíciók nem változnak napról napra, ráadásul egy hét kihagyás nem eredményezi a látogatószám azonnali nullázódását!

Egy remekül optimalizált Google Ads hirdetői fiók képes ezt az eredményt szállítani átlagosan 75,-Ft / klikk áron. Ebben benne vannak az alacsony forgalmat hozó, de olcsó long tail kifejezések, amiket már akár 30,- Ft körüli áron megkapunk és benne vannak azok a mainstream kifejezések is, amiért akár több száz Ft-ot is ki kell fizetni.

Néhány példa kulcsszavak keresési volumen és CPC adataira 2023. áprilisában a SEMRush keresőmarketing szoftver adatai alapján. A kulcsszólista nem teljes, a számításhoz figyelembe vettük valamennyi releváns kulcsszavunkat a vizsgált négy kampányban, azonban ezek a lekérdezési kifejezések jól szemléltetik a lehetséges eltéréseket, határértékeket.

A táblázatból kitűnik néhány kiugró CPC érték is, amelynek oka a magas keresési volumene mellett a mögöttes szándék. A vásárlási szándékkal indított lekérdezések megszerzése nagyobb befektetett energiát, erőforrást igényel:

Kulcsszó Havi keresési mennyiség Intent Átlag CPC
online marketing ügynökség390Commercial630 Ft
keresőoptimalizálás1600Commercial230 Ft
seo ügynökség170Commercial339 Ft
google hirdetés1000Informational, Transactional12 208 Ft
seo keresőoptimalizálás140Informational266 Ft
google seo170Informational, Transactional13 616 Ft
facebook hirdetés1300Informational, Transactional109 Ft
hirdetéskezelő facebook260Navigational, Transactional70 Ft
fehérnemű webshop390Commercial50 Ft
férfi boxer1900Commercial59 Ft
női köntös4400Informational31 Ft
Sportmelltartó4400Informational31 Ft
varrás nélküli tanga110Informational, Transactional25 Ft
női bő póló90Informational, Transactional39 Ft
férfi boxer alsónadrág170Informational, Transactional62 Ft
Fuvarozás1600Commercial148 Ft
nemzetközi fuvarozás390Commercial319 Ft
nemzeközi fuvarozó cégek110Commercial202 Ft
nemzetközi szállítmányozás210Commercial342 Ft
Árufuvarozás210Commercial129 Ft
Speditőr480Informational182 Ft
luxus ingatlan590Commercial34 Ft
eladó ingatlan budapest1900Informational31 Ft
luxus ház2400Informational20 Ft
luxus lakások budapest140Commercial115 Ft
luxus ingatlan budapest110Commercial50 Ft
pethouse lakás1000Informational101 Ft
luxus lakás eladó90Commercial56 Ft
eladó lakás budapest14800Commercial28 Ft
luxus apartman480Informational, Transactional28 Ft
balaton villa110Informational, Transactional25 Ft

PPC – ha elérsz, fizetsz

A PPC, azaz a Pay-Per-Click kifejezés (kattintás alapú fizetés) mára a mindennapunk része lett. A cégek szinte varázsigeként tekintenek rá, és bár elsőre valóban varázslatos dolognak tűnhet, lehetnek hátulütői. Egy rosszul beállított célzás, egy helytelenül megfogalmazott marketing üzenet, és máris úgy szórjuk a felesleges klikkekre a pénzünket, mint Kardashianék a párizsi divathéten.

Soha nem volt olyan fontos, hogy a hirdetéseink ne csak felkeltsék a figyelmet, de azokhoz szóljon, akik a célcsoportunk, és ha lehet, találja is meg őket a világháló dzsungelében.

Influencer marketing

Az emberek ma már egyre kevésbé hisznek a cégeknek. Hisznek azonban valaki másnak. A hús-vér influencereknek, akik közül többeknek százezres vagy milliós követőtábora van. Ma már az influencerek nem csak az ízlésünket alakítják, de azt is megmondják, mit vásároljunk. Influencerek segítségével közel annyi emberhez juthatunk el, mint reklámokkal. Mindezt alacsonyabb költségek és radikálisan emelkedő hatékonyság mellett.

A hibázási lehetőség azonban benne van az eshetőségek között, főleg, ha rosszul választunk influencer marketing stratégiát.

Egy 1 milliós követőbázissal rendelkező influencer sok cég szemében a tökéletes reklámfelület. Csakhogy, ha a személyisége, a világlátása, a mondanivalója nem vág a márkánk világába, akkor sokra nem megyünk vele. Szerencsére ma már majd minden területnek (igen, még az asztalos iparágnak is) van néhány sikeres influencere, ezért hasznos lehet első körben a mikroinfluencerek között körülnézni. Tőlük ugyanis jó eséllyel nem egy rövid reklámblokkot kapunk, hanem egy hasznos véleménytartalmat, amely a számunkra legrelevánsabb célközönséghez jut el.

Online marketing stratégia

Véleményem szerint nem lehet különválasztani a marketing stratégiát az online marketing stratégiától. Úgy gondolom, hogy az offline és az online marketing közé nem a vagy szót kell behelyezni, hanem az és-t. Manapság is gyakran indítunk partnereinknél olyan kampányokat, amelyekben az online és az offline megoldások kiegészítik egymást:

„Facebook poszt: Nézz be üzletünkbe, és forgasd meg szerencsekerekünket, hogy elvidd eheti fődíjunkat, vagy „csak” nyerj 20% kedvezményt vásárlásodból!”

Azok a vállalatok, akik csak az online marketing stratégia mellett teszik le a voksukat, tévúton járnak. Még egy olyan webshopnak, amelynek nincs fizikai üzlete, gondolkoznia kell offline megoldásokban: például egy kupon a megrendelt termék mellé a csomagban.

Marketing stratégiát felépíteni azonban kizárólag úgy lehet, ha lekutattuk a piacunkat. Tudnunk kell, hol, mikor érjük el a potenciális vevőinket. Felesleges magamutogatás és energiapocsékolás ugyanis minden olyan felületen jelen lenni, ahol a közönségünk nem aktív. Ezért a marketing stratégiánk alapját azok a csatornáknak kell adniuk, ahol elérjük a potenciális és meglévő vevőinket. Ezekre kell aztán felépíteni, hogy adott platformra milyen tartalmakat, milyen kampányokat milyen gyakoriságban engedünk.

Online marketing ügynökség

Mitől jó egy online marketing ügynökség?

Valószínűleg nincs rá egyetlen, minden ügynökségre ráhúzható válasz. Véleményem szerint az online, és úgy egészében a marketing világa olyan, mint egy párkapcsolat. Egy ügynökség nem passzol minden iparághoz. Van, amelyikkel viszont olyan erős kémia alakul ki, amiket csak a legromantikusabb filmekben látni.

Ezért, ha elfogadsz egy tanácsot, mielőtt ügynökséget választasz, ne csak a referenciákat, a számokat, eredményeket nézd (persze, ha a Te piacodon csúcsokat döntögettek más szereplő marketingjében, akkor ne habozz, kérd fel őket), hanem nézz utánuk.

Ha van blogjuk, olvasgasd kicsit, ha van róluk videó, előadás, nézd meg. Figyeld meg, hogy mennyire szimpatikus a csapat, mennyire varázsol el a stílusuk. És ha ez a pozitív érzés még kimagasló eredményekkel is párosul, akkor szerintem hosszú időre találtál cégednek egy szuper ügynökséget.

Mi a jövő az online marketingben

Az online marketing egy elképesztő sebességgel változó világ. Elég egyet pislantani, és máris lemaradsz valamiről. A ChatGPT, azaz a csevegő mesterséges intelligencia még féléves sincs, de már radikálisan alakítja át azt az online marketing ökoszisztémát, amelyben a céged is él. Ezért folyamatosan nyitott szemmel kell járnod, és érdemes olyan szakemberekkel körülvenni magad, a céged, akik fogékonyak az újdonságra, értik is azokat, és reagálni is tudnak rájuk.

Ha az online marketinghez keresnél egy ilyen szakértő csapatot, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot,

nézzük meg, megvan-e a kémia közöttünk, és tegyük ellenállhatatlanná az online jelenléted

Visszahívást kérek!

Hasznosnak találta a cikket?