Írta: Nagy László 2024. június. 17.

Hogyan válassz marketing ügynökséget 2024-ben?

A digitális korban a vállalkozások sikere egyre inkább függ az online láthatóságtól és a hatékony marketing stratégiáktól. Ebben a dinamikusan változó környezetben a megfelelő marketing ügynökség kiválasztása kulcsfontosságú lehet.

Egy jó ügynökség nemcsak hogy növeli a céged online jelenlétét, de jelentősen hozzájárulhat a márkád értékének építéséhez és a piaci pozíció erősítéséhez. Azonban a választás nem egyszerű feladat: számos tényezőt kell mérlegelni, hogy biztosítsuk az ideális együttműködést, amely hosszú távon is eredményes lesz.

Ebben a cikkben áttekintjük, hogyan választhatod ki a legmegfelelőbb marketing ügynökséget, milyen szolgáltatásokra érdemes figyelned, és hogyan mérheted az együttműködés sikerességét.

Megfelelő marketing ügynökség kiválasztása

A megfelelő marketing ügynökség kiválasztása hozzájárul a vállalatod sikeréhez. Egy jó ügynökség segíthet abban, hogy vállalkozásod kiemelkedjen a versenytársak közül, erősítse márkáját és növelje elérését. A következő szempontokat érdemes figyelembe venned a döntés során.

Hogyan válasszak megfelelő marketing ügynökséget a saját cégemhez?

Az ideális marketing ügynökség kiválasztása során elsődleges szempont a céged specifikus igényeinek megfelelés. Fontos, hogy az ügynökség megértse vállalkozásod piacát, célközönségét és hosszú távú céljait. Keresd azokat az ügynökségeket, amelyek hasonló méretű vagy iparági vállalatokkal már sikeresen dolgoztak. Ezenkívül érdemes olyan partnert választani, amelyik nyitott a kommunikációra és proaktívan keresi a céged számára legjobb megoldásokat.

Ami még ennél is fontosabb, hogy ne csak célokat tűzz ki az ügynökség számára, hanem konkrét, mérhető KPI-okat is határozz meg. Ne csupán az árbevétel növelésére koncentrálj, hanem figyeld a közös munka során a fejlődés ütemét.

Egy tavalyi kutatás szerint az ügynökségeknél átlagosan 6 hónapig tartózkodik egy ügyfél, míg általában 30 ügyféllel dolgoznak egyidejűleg. Ezzel szemben a 360Marketingnél az ügyfélmegtartás átlagos ideje több mint 4 év, és jellemzően csak 8-10 ügyféllel dolgozunk együtt. Ennek oka, hogy így tudunk maximális szolgáltatást nyújtani és elérni a kitűzött célokat.

Különbség a célok és eszközök között:

Sok Magyar KKV még fejletlen a nyugati piacokhoz képest, és gyakran gondolkodnak eszközökben, mint PPC hirdetések (Google Ads, Facebook hirdetés) vagy SEO eszközökben, mert ezt hallották egy baráttól, vagy ezt látják a versenytársaknál. Ezek azonban csak eszközök, nem célok.

A fejlett vállalkozások másképp közelítenek: megfogalmazzák, hogy például 9%-os konverzióra van szükségük SEO területén, és felkérik az ügynökséget, hogy mutassák meg, hogyan érhető el ez a cél. Ezek már kézzelfogható, mérhető KPI-ok, ahol a SEO csupán az eszköz a cél eléréséhez.

Milyen kritériumok alapján válasszak marketing ügynökséget?

A választási kritériumok közé tartozik az ügynökség szakmai tapasztalata, kreativitása, valamint a technológiai és ügyfél céljainak megérétésének képessége. A legjobb ha az  ügynökség rendelkezik releváns referenciákkal vagy el tudja mondani, hogy érheti el közösen a célokat. Ne az ár alapján ítéld meg az ügynökséget, hanem hogy milyen erőforrásokat fog a projektbe beletenni. A beletett tudást és munkát meg kell fizetni.

Nincs varázspirula, hogy 2-3 hónap alatt elérjük a célokat.

Milyen fontos szempontokat kell figyelembe venni a marketing ügynökség kiválasztásakor?

A kiválasztási folyamatban kulcsfontosságú a kémia, vagyis hogy mennyire érzed jónak a kapcsolatot a potenciális ügynökséggel és a kapcsolattartóval. Egy jó ügynökség képes arra, hogy hosszú távú partnerség keretében dolgozzon veled, és folyamatosan támogassa a vállalatod növekedését. A transzparencia és az etikus munkavégzés szintén fontos szempontok, hiszen ezek hiánya károsíthatja a márkád reputációját.

Nálunk a 360 marketingnél 2 hetes sprintekben dolgozunk, fejlett feladatkezelő rendszert használunk a projekt során a kapcsolattartásra. Ez azt jelenti, hogy akár havonta többször online átbeszéljük a feladatok megvalósítását, hol tartunk, milyen információkra, anyagokra várunk. Egyik ügyfelünk mondta: Laci, Te vagy a lelkiismeretem 🙂

Szóval mi a cégeddel együtt élünk, folyamatosan jelen vagyunk és mindent megteszünk a közös célok eléréséért.

Marketing ügynökségek szolgáltatásai

A marketing ügynökségek szolgáltatáskínálata igen széles, és az egyes ügynökségek specializációjától függően különböző szolgáltatásokat kínálhatnak. Ezek a szolgáltatások célja, hogy támogassák a vállalkozásokat az ügyfélkör bővítésében, az eladások növelésében és az online jelenlét erősítésében.

Milyen szolgáltatásokat nyújtanak a legjobb marketing ügynökségek?

A fejlett marketing ügynökségek általában a következő szolgáltatásokat kínálják:

 • SEO (keresőoptimalizálás): Az ügyfelek weboldalának optimalizálása a keresőmotorokban való jobb láthatóság érdekében.
 • PPC (pay-per-click hirdetések): Fizetett hirdetések kezelése, amelyek azonnali forgalmat generálnak a weboldalra.
 • Közösségi média menedzsment: A márkajelenlét erősítése és ügyfélkapcsolatok építése a közösségi médián keresztül.
 • Tartalommarketing: Értékes és meggyőző tartalom létrehozása, amely vonzza és megtartja a célcsoport figyelmét.
 • E-mail marketing: Célzott és személyre szabott e-mail kampányok, amelyek elősegítik az ügyfélkapcsolatok ápolását.
 • Videómarketing: Az ügyfelek bevonásának növelése érdekében létrehozott videók.
 • Webdesign és fejlesztés: Professzionális weboldalak tervezése és fejlesztése, amelyek javítják a felhasználói élményt és támogatják az üzleti célok elérését.
 • UX/UI tervezés: A felhasználói interfész és élmény finomhangolása, hogy a látogatók könnyebben navigálhassanak és több időt töltsenek az oldalon.
 • Márkaépítése és menedzselése: A vállalat márkájának erősítése a piacon.

A 360 marketing SEO fókuszú ügynökség – ami a legösszetettebb online marketing tapasztalatokat igényli.

Pörgessük fel együtt a marketinged!

Kérj ajánlatot most!

Ajánlatot kérek

Milyen típusú hirdetésekkel dolgoznak a legjobb marketing ügynökségek?

A legkiválóbb marketing ügynökségek az alábbi hirdetési formákat alkalmazzák a célcsoport elérésére:

 1. Lead kampányok: Ezek a kampányok kifejezetten arra irányulnak, hogy potenciális ügyfelektől vezető adatokat (lead-eket) gyűjtsenek, lehetővé téve a közvetlen kapcsolatfelvételt és az értékesítési folyamat kezdetét.
 2. Forgalomterelő kampányok: A forgalom növelésére összpontosítanak, céljuk, hogy minél több látogatót vonzzanak a weboldalra vagy egy adott digitális felületre. Ezek a kampányok gyakran tartalmaznak SEO és PPC elemeket, hogy maximalizálják a láthatóságot és a webhely forgalmát.
 3. Social kampányok: A közösségi média platformjain futtatott kampányok, amelyek a márka ismertségének növelése, közösség építése és a közönséggel való interakció erősítése érdekében jönnek létre. Ezek a kampányok kihasználják a közösségi média dinamikus és interaktív jellegét.
 4. Shopping kampányok: E-commerce tevékenységekre összpontosítanak, amelyek közvetlenül támogatják az online értékesítést. Ezek a kampányok a termékek direkt megjelenítésére és promóciójára összpontosítanak a vásárlói platformokon, mint például Google Shopping és Facebook Shop.

Ezek a hirdetési formák segítenek a marketing ügynökségeknek abban, hogy hatékonyan érjék el a kívánt célcsoportot, és maximális eredményességet érjenek el a klienseik számára.

Legjobb SEO ügynökség kiválasztása

A digitális marketing világában az SEO, vagyis a keresőoptimalizálás kiemelten fontos szerepet játszik a vállalkozásod online sikerében. A megfelelő SEO ügynökség kiválasztása létfontosságú lehet, hogy weboldalad magasabb rangsorolást érjen el a keresőmotorokban, így növelve láthatóságát és forgalmát. A következő szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor a legjobb SEO ügynökséget keresed:

 • Szakértelem és tapasztalat: Keresd azokat az ügynökségeket, amelyek rendelkeznek hosszú távú tapasztalattal és számos sikeres projektet tudnak felmutatni. Kérd referenciáikat, és nézd meg a korábbi munkáikat, hogy megismerd, milyen eredményeket értek el más ügyfelek számára.
 • Szolgáltatások kínálata: Egy jó SEO ügynökség kiterjedt szolgáltatásokat nyújt, beleértve a tartalomoptimalizálást, a linképítést, a technikai SEO-t és az adatelemzést. Ezek a szolgáltatások segítenek javítani weboldalad SEO teljesítményét különböző dimenziókban.
 • Árazás: A SEO egy hosszú távú befektetés, így érdemes olyan ügynökséggel szerződni, amely legalább 6-12 hónapos együttműködést vállal. Az árak tekintetében óvakodj a gyanúsan alacsony ajánlatoktól, mivel ezek gyakran alacsonyabb szolgáltatási színvonalat jelenthetnek. Az átlagos óradíjak Magyarországon nagyobb méretű ügynökségeknél 45.000 Ft-tól kezdődnek, ami magasabb szakértelmet és jobb eredményeket garantál.
 • Referenciák és visszajelzések: Kérj és ellenőrizz referenciákat, és olvass el online értékeléseket az adott ügynökségről. Ez segít abban, hogy reális képet kapj az ügynökség reputációjáról és ügyfelekkel való kapcsolatáról

Együttműködés előnyei

Egy jó marketing ügynökséggel való együttműködés számos előnnyel jár a vállalkozásod számára. Nemcsak, hogy javítja a vállalatod online láthatóságát és elérhetőségét, de hozzájárul a márkád értékének növekedéséhez is. Az alábbiakban részletezzük, hogy milyen konkrét előnyökkel járhat ez a partnerség.

Milyen előnyei vannak a marketing ügynökségekkel való együttműködésnek?

A marketing ügynökségekkel való együttműködés előnyei között szerepel:

 • Szakértői tudás: Az ügynökségek rendelkeznek a szükséges szaktudással és tapasztalattal, hogy hatékony marketing stratégiákat alakítsanak ki és hajtsanak végre.
 • Erőforrások megtakarítása: Az ügynökségek által nyújtott szolgáltatások igénybevétele lehetővé teszi a vállalkozásod számára, hogy jobban összpontosíthass az alapvető üzleti tevékenységeidre, miközben a marketing teendőket szakértőkre bízod.
 • Hozzáférés az új technológiákhoz: Az ügynökségek gyakran élen járnak a legújabb marketing technológiák és eszközök alkalmazásában, így a céged hozzáférhet ezekhez anélkül, hogy jelentős beruházást kellene eszközölnöd.
 • Skálázhatóság: A marketing igények változása esetén az ügynökségek képesek gyorsan és rugalmasan alkalmazkodni, így biztosítva, hogy a marketing erőfeszítések mindig az aktuális üzleti célokat szolgálják.

Akik velünk dolgoznak dinamikusan fejlődnek – hiszen időt, energiát takarítanak meg mindezt egy fix átlátható körneyezetben. Profi csapatot kap – mint egy kiszervezett marketing csapat támogatjuk a munkáját a célok elérésében.

Hogyan segítik a marketing ügynökségek a céged online presztízsét?

A marketing ügynökségek kulcsszerepet játszanak a vállalatod online presztízsének és márkaépítésének javításában:

 • Márkaépítés: Az ügynökségek segítenek a márka üzenetének finomításában és következetes kommunikációjában az összes csatornán.
 • SEO és tartalommarketing: Ezek az eszközök növelik a weboldalad keresőmotorokban való rangsorolását, így több látogatót és potenciális ügyfelet vonzva.
 • Közösségi média stratégiák: Az ügynökségek fejlesztenek és kezelnek hatékony közösségi média kampányokat, amelyek javítják az ügyfél interakciókat és növelik a márkahűséget.

Mikor számoltad ki utoljára a kampányok megtérülését? Használod a CAC vagy CLV elemzést? Tisztában vagy vele, hogy mennyibe kerül a cégednek a nem megfelelő marketing?

Eredmények mérése

Egy marketing ügynökséggel való együttműködés során elengedhetetlen, hogy rendszeresen értékeljük az elért eredményeket és ellenőrizzük, hogy az ügynökség valóban figyelembe veszi-e a cég specifikus igényeit. Az alábbiakban ismertetjük a legfontosabb módszereket és eszközöket, amelyekkel hatékonyan mérhetjük és ellenőrizhetjük a marketing tevékenységeket.

Hogyan ellenőrizhetem a marketing ügynökség által elért eredményeket?

A marketing eredmények méréséhez többféle módszer és eszköz áll rendelkezésre:

 • Fő teljesítménymutatók (KPI): Az előre meghatározott KPI-k, mint például a weboldal forgalma, a konverziós arányok, a lead generáció és az ügyfél megtartási ráta, létfontosságúak a marketing kampányok sikerének mérésében.
Looker Studio - Google Seach Console összefoglaló

Looker Studio – Google Seach Console összefoglaló

 • Analitikai eszközök: Google Analytics és más webanalitikai platformok segítségével részletes betekintést nyerhetünk a kampányok teljesítményébe és a felhasználói viselkedésbe.
Loker Studio - Google Analytics összefoglaló

Loker Studio – Google Analytics összefoglaló

 • ROI számítás: A marketing tevékenységek által generált bevétel és a kampány költségeinek összehasonlítása segítségével meghatározható a marketing tevékenységek megtérülése.

A legjobb markeitng ügynökségek személyre szabott riportot készítenek. Nálunk akár online elérhető riportok segítik a döntéshozók vagy a markeitng csapatok munkáját, amit BI vagy Looker Studióban is real time figyelemmel követhetsz. A riportok készítése során ok okozati összefüggéseket fogalmazunk meg szövegesen.

Innováció és technológiai alkalmazások

A legjobb marketing ügynökségek folyamatosan keresik az új technológiák és stratégiák alkalmazásának lehetőségeit, hogy ügyfeleiknek versenyelőnyt biztosítsanak a digitalizált piaci környezetben. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen innovatív módszereket és technológiákat alkalmaznak a legjobb marketing ügynökségek.

Pro Tipp:

Tudtad, hogy a 360Marketingnél, mindent is automatizálunk? Ha egy feladatot kétszer kell elvégezni, akkor arra automatizmust írunk.

Milyen innovatív módszereket alkalmaznak a legjobb marketing ügynökségek?

Az innováció a marketing ügynökségek egyik kulcsfontosságú jellemzője, amely magában foglal többek között:

 • Adatvezérelt marketing: Az adatok elemzésével és kiértékelésével az ügynökségek képesek célzottabb és hatékonyabb kampányokat készíteni.
 • Automatizált kampányok: Az automatizációs eszközök segítségével az ügynökségek időt takaríthatnak meg, miközben növelik a kampányok pontosságát és hatékonyságát. Így magasabb szakértői tudást tudunk beletenni. *
 • Személyre szabott élmények: A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével a marketing ügynökségek egyre inkább képesek személyre szabott tartalmakat és ajánlatokat kínálni a fogyasztóknak.

*Olvasd el a könyvelők számára készített cikkünket, amiből megtudhatod, hogy milyen AI megoldások segítik a könyvelők munkáját, és hogyan alakul át a könyvelési szakma.

Hogyan alkalmazzák az AI-t a marketing kampányokban?

Az AI alkalmazása lehetővé teszi a marketing ügynökségek számára, hogy pontosabb analíziseket végezzenek, és  a szakértői tudást tegyék bele ténylegesen a feladatok elvégézésébe.

 • KPI riport: A marketing ügynökségek, az AI és más fejlett analitikai eszközök alkalmazásával, mélyrehatóan elemzik az ügyféladatokat, ami kulcsfontosságú a sikeresség mérésében. Ezek a KPI-riportok nem csupán a célcsoport pontosabb meghatározását teszik lehetővé, hanem részletes betekintést nyújtanak abba is, hogy a változások miként befolyásolják az ügyfél kampányainak teljesítményét. A riportok tartalmaznak olyan elemzéseket, amelyek megmagyarázzák az adatokban bekövetkezett változások okait és azok lehetséges következményeit. Ezáltal az ügynökségek képesek pontosan nyomon követni, hogyan haladnak az ügyfelek a különböző marketingcélok felé, és szükség esetén időben módosíthatják a stratégiákat a még hatékonyabb eredmények elérése érdekében.
 • Alertek: Az alertek rendkívül fontos eszközök, amelyek segítségével az ügynökségek real-time értesítést kapnak, ha a kampányok teljesítménye jelentős pozitív vagy negatív irányban változik. Ez a folyamatos monitorozás lehetővé teszi, hogy a marketing szakemberek azonnal reagálhassanak a változásokra, így lényegesen gyorsabban tudnak cselekedni, mint a piaci versenytársak. Az alertek nemcsak hogy javítják az ügyfélszolgálatot, hanem támogatják az értékesítési folyamatokat is, biztosítva ezzel a vásárlók gyors és hatékony kiszolgálását, valamint az ügyfelek kampányainak optimális működését.

Milyen konkrét példákat látok az AI alkalmazására a marketingben?

Példák az AI alkalmazására:

 • Ajánlórendszerek: Webshopok és online szolgáltatások használhatják az AI-t az ügyfél preferenciái alapján személyre szabott termékajánlások készítésére.

Például képesek vagyunk személyre szabott képi és videós tartalmakat készíteni nagyobb vállalatok számára, ahol az ügyfelek saját nevükkel vagy családtagjaik nevével találkozhatnak. Ezáltal a marketing üzenetek személyre szabottabbá és hatékonyabbá válnak.

Érdekel ez a megoldás?

Lépj kapcsolatba velünk!

Ajánlatot kérek

Milyen adatvezérelt marketing technológiákat használnak a legjobb ügynökségek?

A legkiválóbb marketing ügynökségek az alábbi adatvezérelt technológiákat alkalmazzák:

 • Big Data: Az ügyfelek viselkedési mintáinak és vásárlási szokásainak elemzése nagy adathalmazokból.
 • Prediktív analitika: Az ügyfél jövőbeli viselkedésének előrejelzése korábbi adatok és trendek alapján.
 • Marketing automatizáció: Kampányok automatizált kezelése, amely magában foglalja az e-mail küldést, a lead scoring-ot és a CRM integrációt – tehát a teljes folyamatot.
 • CRO (konverzióoptimalizálás) és A/B tesztelés: A konverzióoptimalizálás (CRO) kulcsfontosságú része a marketing stratégiának, amely során az A/B tesztek segítségével elemezzük a felhasználók online viselkedését. Ezek a tesztek lehetővé teszik, hogy különböző változatokat próbáljunk ki ugyanazon oldalon vagy kampányban, így pontosan láthatjuk, melyik változat hozza a legjobb eredményeket. Az A/B tesztelés alapján történő finomhangolás révén jelentősen javíthatjuk a célzott marketing erőfeszítéseket, növelve ezzel a konverziós arányokat és optimalizálva a felhasználói élményt.

Hogyan lehet az AI-vel személyre szabott tartalmat előállítani?

Az AI képes azonosítani az egyes ügyfelek preferenciáit és viselkedési mintáit, amely alapján személyre szabott tartalmakat és ajánlatokat generál:

 • Személyre szabott ajánlatok: Az ügyfelek korábbi vásárlásaiból és böngészési szokásaiból származó adatok alapján készített ajánlatok.
 • Dinamikus tartalom: A weboldalak és e-mailek tartalmának real-time testreszabása az ügyfél aktuális érdeklődési körének megfelelően.

Tudtad, hogy képesek vagyunk nagy mennyiségben szakértői cikket írni az oldaladra? A tartalom a király – így neked sokkal több hasznos és releváns tartalommal kell rendelkezned, mint a versenytársaknak.

CLV és KPI alapú stratégiák fejlesztése

A marketing ügynökségeink által kidolgozott stratégiák kulcsfontosságúak a márkák differenciálásában és az ügyfelek hosszú távú elköteleződésének növelésében. Ebben a részben bemutatjuk, hogyan integráljuk a CLV (Customer Lifetime Value – ügyfél élettartam érték) szempontjait és a KPI-k (fő teljesítmény mutatók) követését a kreatív megközelítéseinkbe, hogy támogassuk ügyfeleink üzleti céljainak elérését.

Milyen kreatív stratégiákat fejlesztenek ki a marketing ügynökségek?

 • Történetmesélés (Storytelling): Márkáink történetmesélési technikákat alkalmaznak, hogy érzelmi szinten kapcsolódjanak az ügyfelekhez. Ezek a történetek nem csupán az identitás erősítésére szolgálnak, hanem arra is, hogy hosszú távú lojalitást építsenek ki, melyet a CLV növekedése is tükröz.
 • Vizuális marketing: Innovatív vizuális tartalmak készítésével, mint például infografikák és videók, kiemeljük ügyfeleink termékeit és szolgáltatásait. Ezek a tartalmak KPI-alapú mérésekkel vannak összehangolva, hogy biztosítsák a legnagyobb hatékonyságot a célpiac elérésében.
 • Interaktív kampányok: Fejlesztünk olyan interaktív kampányokat, amelyek lehetőséget adnak a fogyasztóknak, hogy közvetlenül részt vegyenek a márkatevékenységekben. Ez nemcsak a közösségi bevonódást növeli, hanem a CLV-t is javítja, hiszen a fogyasztók aktív részvételével növeljük elkötelezettségüket.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy az általunk alkalmazott stratégiák hogyan segíthetik vállalkozásodat a piacon való kiemelkedésben és hogyan növelhetik ügyfeleid élettartam értékét, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Szakértőink készen állnak, hogy bevezessenek a legújabb, vállalkozásod számára legjobban megfelelő megoldásokba.

Ajánlatot kérek

Záró gondolatok

A megfelelő marketing ügynökség kiválasztása és a hatékony együttműködés kulcsfontosságú a vállalati siker szempontjából. Egy jól megválasztott ügynökség segíthet a márkád építésében, növelheti online láthatóságodat és hozzájárulhat az üzleti céljaid eléréséhez. Az általunk tárgyalt szempontok és stratégiák segítségével vállalkozásod képes lesz kiemelkedni a versenytársak közül és hatékonyabban elérni célközönségét.

Hasznosnak találta a cikket?