Írta: Nagy László 2022. május. 25.

A magyar e-kereskedelem diadalmenete 2022-ben

2021-ben is folytatta a 2020-ban megkezdett robbanásszerű fejlődését a magyar e-kereskedelem: 2021-ben 32,4 %-kal többet vásároltunk online, mint 2020-ban.

A változás az FMCG termékek terén volt a legkiugróbb. Cikkünkben foglalkozunk az izgalmasan változó vásárlási szokásokkal, a legkedveltebb fizetési módokkal, az e-kereskedelem top marketing eszközeivel, valamint számba vesszük a legnagyobb forgalmú online kereskedő cégeket és a 2022-ben várható e-kereskedelmi trendeket is.

2020-ban a pandémia hatására az online kereskedelem – a korábbi évek adatait figyelembe véve –legalább 3 évet ugrott előre a fejlődésben, így 45 %-kal növekedett. A járvány berúgta a digitalizáció fejlődésének kapuját és gyors fejlődésre ösztönözte az online kereskedőket, mert a vásárlók elképesztő sebességgel alkalmazkodtak a járványhelyzethez és  korábban elképzelhetetlen mértékben támaszkodtak az online vásárlási lehetőségekre.

E-kereskedelem

 

Gyakrabban vásárolunk online

A körülmények – ą lezárások, a bolti nyitvatartások korlátozása és a home office is – az online vásárlások felé terelte a lakosságot és ez 909 milliárd forintos forgalmat eredményezett 2020-ban.

Ugyan 2021-ben a bővülés üteme valamelyest lassult 2020-hoz képest, a vásárlások gyakorisága nőtt és az e-kereskedelem fejlődése így is kétszer akkora volt, mint a pandémiát megelőző években.

Míg 2020-ban a forgalom növekedése nagyobb volt, mint a tranzakcióké (internetes rendelések száma), addig 2021-ben már a forgalom és a tranzakciók számának növekedése fej-fej mellett haladt előre. Ez annyit jelent, egyre gyakrabban, egyre több dolgot rendelünk interneten keresztül, és minden esély megvan rá, hogy 2022-ben a tranzakciószámok növekedése felülmúlja a forgalom növekedésének ütemét.

Hozzászoktunk az online vásárlás kényelméhez és a korábban jellemző bizalmatlanság helyett bátran, könnyedebben vásárolunk apróbb tételeket is az interneten keresztül.

FMCG marketing

Előre törnek az FMCG termékek

Az FMCG (angolul: Fast-Moving Consumer Goods) a gyorsan forgó fogyasztási cikkek összefoglaló elnevezése.

Ez olyan termékeket takar, amelyeknek rövid az eltarthatósági ideje és a vásárlók gyakran vásárolják, mert gyorsan fogyasztják, így az eladók relatív alacsony áron, nagy mennyiségben értékesítik azokat. Ilyen termékek például az élelmiszerek, a háztartási cikkek és a drogériai termékek is.

Hatalmas a verseny az FMCG termékek piacán a forgalmazók és a gyártók között. Ezeknek a termékeknek az online készleten tartása különösen nagy kihívást jelent, mert az FMCG termékekkel kereskedő webáruházaknak folyamatosan alkalmazkodnia kell a gyorsan változó igényekhez, a szezonális sajátosságokhoz is.

A kereskedők egyre aktívabban alkalmazzák a digitális marketing stratégiákat: a felhasználó központú tartalommarketinget, a közösségi médiában való célzott kommunikációt, az influencer marketinget, az automatizált e-mail marketinget és az online értékelő rendszereket is.

E-kereskedelem változások

Bevásárlást is otthonról intézzük

2020 előtt kevesen rendeltek FMCG termékeket otthonról, ám a járvány hatására minden megváltozott és az FMCG-termékek szegmense lett a leggyorsabban bővülő online kiskereskedelmi szektor.

Ezeknek a termékeknek a forgalma 53,7 %-kal nőtt 2021-ben és ezzel szorosan felzárkózott a a műszaki cikkek, a ruházat, valamint a játék/ajándék kategóriák mögé.

Az FMCG termékek közül a tartós háztartási cikkek, mint például a tisztítószerek, a kozmetikumok, az étrend-kiegészítők és a háztartási papíráruk voltak a legnépszerűbbek.

Természetesen 2020-ban a sok otthoni töltött idő miatt a műszaki, valamint a számítástechnikai termékek forgalma is jelentősen, 35-40 %-kal nőtt és a szektor folyamatosan bővül.

Legsikeresebb webáruházak listája

A 2020-as változások az e-kereskedelem nagyobb szereplőinek kedveztek, hisz az ismert, régóta működő webáruházak és kiskereskedelmi láncok rendelkeztek a legnagyobb raktárkészlettel, a legszélesebb választékkal, valamint ők tudtak a legrugalmasabban és leggyorsabban alkalmazkodni a hirtelen megnövekvő igényekhez, amellett, hogy a vásárlók őket ítélték a legbiztonságosabb csatornának is.

Legsikeresebb e-kereskedők

 1. eMAG-Extreme Digital
 2. MediaMarkt
 3. Alza.hu
 4. TESCO
 5. Telekom
 6. Euronics
 7. 220Volt
 8. Aqua
 9. Ipon
 10. Libri-Bookline
 11. Decathlon
 12. kifli.hu
 13. Auchan
 14. Praktiker
 15. MALL.hu

Az ekerstat adatai alapján a megnövekvő igényeknek megfelelve 2021-re megkétszereződött a webáruházak száma.

Elsősorban olyan új, kisebb e-kereskedők jelentek meg, amelyek nem a nagy webáruházokkal vették fel a versenyt, hanem inkább szűkebb rétegeket célozva a vásárlói elégedettséget növelő értékekre helyezték a hangsúlyt és így nyerték el a vevők tetszését.

Top 5 webáruház megoldás

Szerencsére mára már számos elérhető megoldás található, ha valaki webáruházat szeretne létrehozni, és nincs feltétlenül szükség a hosszas és költséges egyedi fejlesztésekre.

Egy új webáruház indításakor dönthetünk ingyenes webshop motor, nyílt-forráskódú eCommerce platform, bérelhető webáruház és egyedi fejlesztésű webáruház mellett is.

Igényre szabható, hogy melyik megoldást válasszuk – ár, funkciók, kezelhetőség és bővítési lehetőségek alapján dönthetünk egyik vagy a másik megoldás mellett.

A legkedveltebb webáruház rendszerek

A nyílt forráskódú webáruház előnye, hogy telepítése ingyenes, működtetése olcsó és egyszerű, ám minden plusz funkció esetén fizetnünk kell és szakértői segítségre is szükség van.

A bérelhető webáruházak esetén havi díjat kell fizetnünk, ám nincs extra költség és állandó fejlesztői támogatást kapunk. Ezeknél a webáruházoknál azonban eladások hiányában is fizetnünk kell a havi költségeket.

Az ekestat.hu adatai alapján az alábbi webshop motorok voltak a legnépszerűbbek az e-kereskedelemi webáruházak között.

 1. WooCommerce (25%)
 2. Shoprenter (17%)
 3. Unas (17%)
 4. Opencart (9%)
 5. Shopify (6%)

Szívesen fizetünk készpénzmentesen

2020 előtt több készpénzt vettünk fel, mint amennyit kártyával fizettünk. Ez a trend is határozott fordulatot vett, ami az online vásárlások terén egyértelműen kitűnik.

2021-ben 6 %-kal csökkent az utánvétes fizetések készpénzes intézése is, így mára már az online vásárlások 70%-át elektronikusan, azaz készpénzmentesen intézzük.  

Webáruházak leggyakoribb fizetési módjai

Egyértelműen az online vásárlásoknak kedvez, ha a vásárlók szabadon választhatják ki a számukra legkedvezőbb fizetési módokat – minél több fizetési mód elérhető, annál valószínűbb a vásárlás véghezvitele és csökken a kosárelhagyás kockázata.

 1. utánvétes fizetés (bankkártyás, vagy készpénzes)
 2. banki átutalás
 3. online bankkártyás fizetés – például különféle banki rendszereken, elektronikus pénztárcán keresztül.

Legnépszerűbb elektronikus fizetési megoldások

 1. Simplepay OTP (28,18%)
 2. Barion (24,87%)
 3. PayPal (9,93%)

A sikeres online tranzakciók legfontosabb elemei

Elsődleges a bizalom kiépítése

Fontos, hogy a vevő a vásárlási folyamat adott pontján minden információt megkapjon a weboldalon. Az ismert megoldásokat nagyobb eséllyel veszik igénybe a vásárlók.

Gyors megoldások – elmentett adatok, mobilbarát rendszer

A vásárló értékeli a komfortos, gyors vásárlási lehetőséget, így ha már korábban vásárolt egy helyen és az adatait a rendszer megőrizte akár egy kattintással is véghez viheti a vásárlást.

Emellett, ha a fizetési rendszer egyszerű és mobilra is optimalizált, nagyobb az esélye a vásárlásnak, hisz ma már a vásárlások csaknem 60%-a mobilon keresztül történik.

Megszerettük a csomagautomatákat

Az e-kereskedelem rohamos fejlődésével a házhoz szállítást is egyre nyitottabban fogadták és megszerették a magyar vásárlók. A vásárlók értékelik a kiszámítható szállítási időpontokat, a futárral való egyeztetés és a csomag nyomon követési lehetőségét is, így az online  rendelések 74%-a  2021-ben már házhoz szállítással történt.

Ugyanakkor a kereskedők és a vásárlók körében is egyre népszerűbb a csomagautomatás átvételi forma.

A vásárlók kedvelik a csomagautomaták által biztosított rugalmas átvételi időpontot és a rendelés beérkezésének rendkívüli gyorsaságát, megbízhatóságát is. Emellett a csomagautomatákkal csomagküldés és az esetleges visszaküldés is könnyen megoldható.

3 legnépszerűbb csomagpont 

 1. GLS csomagpont
 2. MPL PostaPont
 3. Foxpost csomagautomata

Az elmúlt évben 800 új automatát üzemeltek be, így már több mint 1250 csomagautomata van az országban.

E-kereskedelem statisztikai adatok

Marketing tekintetében

A leggyakrabban használt online marketing eszközök 

 1. A közösségi oldalakon való jelenlét (89%)
 2. Facebook hirdetések (72%)
 3. Keresőoptimalizálás – SEO (66%).

A közösségi oldalon elhelyezett posztok és hosszabb tartalmakra (lásd SEO tartalmak) mutató linkek visszatérő vásárlókat generálnak. Ezek a bejegyzések nem csupán figyelemfelkeltőek, de alátámasztják a webáruház megbízhatóságát és szakértelmét is.

A SEO, azaz a keresőoptimalizálás segítségével az e-kereskedelem eladói hosszútávon és ingyenesen tehetnek szert hűséges, elkötelezett vásárlókra, hisz a weboldal tartalma organikusan jut el a célcsoporthoz.

Nyilvánvaló tehát, hogy a webáruházak célzott, erős több marketing csatornán való jelenléttel lehetnek igazán sikeresek.

Marketing terv és webshop marketing eszközök

Egy webáruház sikeres működéséhez elengedhetetlen a marketing terv elkészítése és a speciális webshop marketing eszközök használata is.

Webshopok esetén a kuponok, a törzsvásárlói kártya és a pontgyűjtős akciók mellett a tartalommarketingen van a legfőbb hangsúly.

A legnépszerűbb webshop marketing eszközök

 1. Kuponok (46%)
 2. Elhagyott kosár értesítő (39%)
 3. Intelligens termékajánló (36%).

Trendek az e kereskedelemben

Chatbotok és hangalapú robotasszisztens

Az ügyfélélményt és a biztonságérzetet emelik a folyamatosan rendelkezésre álló információs eszközök.

Zöld megoldások

A lebomló csomagolóanyagok, a környezetvédő megoldások népszerűsége nő, és a vásárlók több mint a fele hajlandó többet fizetni ezekért a környezettudatos megoldásokért.

Biztonságos és többfajta fizetési lehetőség

A vevők egyik legfontosabb szempontja a megbízható és személyre szabott fizetési megoldás lehetősége.

Az influenszerek kitartanak

A Tiktokon és az Instagramon streamelő véleményvezérek továbbra is nagy hatással vannak a vásárlókra és véleményükkel segítik a márka megismerését, elérését.

 Virtuális valóság

A vevőknek különösen meggyőző lehet egy termék 3D-s látványa, tapintása és az illatának tényleges érzékelése. A jelen kutatások arra irányulnak, hogy mindez a mindennapi vásárlások során valóban megtapasztalható legyen.

E-kereskedelem 2022

Tagadhatatlan, hogy a járványt követő áruhiány, a hirtelen megnövekvő kereslet következtében emelkedő szállítási költségek, a termelési ingadozások és a jelenleg zajló háborús folyamatok miatt is egyre növekvő nyersanyaghiány, valamint a meredeken növekvő infláció kiszámíthatatlanná teszi a gazdasági környezetet.

Ugyanakkor nyilvánvalóvá vált, hogy az elmúlt két év folyamatos változásai ellenére a magyarországi online kereskedelmi piac 2020-as bővülése és a webáruházak térnyerése nem átmeneti volt.

Online kereskedelem Magyarországon

A bizonytalan helyzet hazánkban és világszerte továbbra is az e-kereskedelmi szereplőknek kedvezhet, hisz a vásárlók biztonságra törekednek és fokozottan számítanak a weben könnyen fellelhető legjobb ár-érték arányú termékek megvásárlására, illetve az azokhoz való biztos hozzáférésre.

 

Források:
gkid.hu
gkid.hu
gkid.hu
gkid.hu
24.hu
ekerstat.hu
ado.hu
trademagazin.hu

Hasznosnak találta a cikket?