Írta: Nagy László 2024. június. 14.

JavaScript SEO – Miért kulcsfontosságú a modern webfejlesztésben?

A digitális világban a weboldalak gyorsan változnak, és a JavaScript már nem csak egy opcionális extra, hanem alapvető eleme a dinamikus felhasználói élménynek. De vajon tisztában vagy-e azzal, hogy miként befolyásolja a JavaScript a weboldalad keresőmotorok általi láthatóságát? Ebben a cikkben arról esik szó, hogy a JavaScript hogyan vált elengedhetetlen részévé a keresőoptimalizálásnak (SEO), és hogy milyen kihívásokkal és lehetőségekkel jár együtt a használata.

A JavaScript elterjedése az internetes tartalmak dinamikus megjelenítése miatt robbanásszerűen megnőtt. Az interaktív weboldalak, az azonnali tartalomfrissítések és a felhasználóbarát felületek mind a JavaScript segítségével valósulnak meg. Azonban a keresőmotorok számára a JavaScript egy kétélű fegyver lehet. Egyrészt lehetővé teszi, hogy bonyolultabb és vonzóbb weboldalakat hozzunk létre, másrészt pedig új kihívásokat jelent a tartalom indexelésében és a weboldal teljesítményében.

E cikkünk célja, hogy tisztázzuk a JavaScript SEO alapjait, bemutassuk a leggyakoribb problémákat, és praktikus megoldásokat kínáljunk, hogy weboldalad ne csak vonzó, de a keresőmotorok számára is könnyen értelmezhető és rangsorolható legyen. Ha te is szeretnéd maximálisan kihasználni weboldalad SEO potenciálját a JavaScript világában, akkor készülj fel: most minden szükséges információt megosztunk veled!

JavaScript SEO alapjai

A JavaScript SEO lényege, hogy megértsük, hogyan kezelik a keresőmotorok a JavaScripttel gazdagított weboldalakat. Ez különösen fontos a dinamikus tartalmak, mint például az ügyféloldali renderelés által generált tartalmak esetében. Kezdjük az alapokkal!

Kérj ajánlatot mély technikai SEO adutira!

Ajánlatot kérek

Mi az a JavaScript SEO?

JavaScript SEO azon technikák összessége, amelyek biztosítják, hogy a JavaScript által dinamikusan generált tartalmak megfelelően indexelhetőek és rangsorolhatóak legyenek a keresőmotorokban. Mivel a JavaScript gyakran az oldalak dinamikus elemeinek kiszolgálására szolgál, kihívást jelenthet a keresőmotorok számára, hogy hatékonyan értelmezzék és indexeljék ezeket az oldalakat.

Kihívások a keresőmotorok számára

 1. Dokumentum-objektum-modell (DOM) betöltése: A JavaScript kódok gyakran úgy módosítják az oldal tartalmát, hogy a változtatások csak a felhasználói böngészőben, az oldal betöltése után jelennek meg. Ez azt jelenti, hogy amikor a keresőrobot először letölti az oldal HTML vázát, az még nem tartalmazza a JavaScript által generált összes elemet.
 2. Kétlépcsős indexelési folyamat: Google és más nagy keresőmotorok esetében a JavaScript-tel gazdagított oldalakat kétszer dolgozzák fel. Először azonnal indexelik az oldal nyers HTML kódját, majd később, egy második lépésben, amikor a JavaScript kódok is lefutottak, újraértékelik az oldal tartalmát. Ez időbeli késleltetést okozhat az oldalak teljes indexelésében.

Hogyan kezeli a Google a JavaScriptet?

A Google fejlesztett egy technológiát, amely lehetővé teszi számára, hogy értelmezze és indexelje a JavaScript által dinamikusan generált tartalmakat. Ez a technológia a Googlebot számára biztosítja, hogy a JavaScript kódokat futtatva megkapja az oldal végleges állapotát, ahogy azt egy felhasználó látná. Ennek ellenére fontos, hogy a webfejlesztők segítsék a keresőmotorok munkáját azáltal, hogy optimalizálják a JavaScript kódokat és a weboldal szerkezetét, hogy azok gyorsabban és hatékonyabban feldolgozhatóak legyenek.

Ezek a JavaScript SEO alapjai létfontosságúak ahhoz, hogy megértsük, hogyan lehet javítani egy weboldal teljesítményét a keresőmotorok szemében. A következő részben részletesen bemutatjuk a gyakori JavaScript SEO problémákat és azok megoldásait, hogy weboldalad ne csak látványos, de a keresők számára is barátságos legyen.

Problémák és megoldások

A JavaScript nyújtotta interaktivitás és dinamizmus hatalmas előnyökkel jár, de számos SEO problémát is felvet, amelyek megoldása nélkülözhetetlen a keresőmotorok számára történő hatékony indexelés érdekében. Nézzük, melyek ezek a gyakori problémák és hogyan orvosolhatjuk őket!

1. Duplikált tartalom kezelése

A JavaScript használatával könnyen előfordulhat, hogy azonos tartalom több URL-en is megjelenik, különösen SPA (Single Page Application) típusú weboldalak esetén. Ez jelentős problémákat okozhat, mivel a keresőmotorok nehezen tudják eldönteni, melyik az eredeti tartalom.

Megoldás:

 • Canonical tag-ek: Mindig adj meg egy önreferáló canonical tag-et, amely jelzi a keresőmotorok számára az elsődleges URL-t.
 • Átirányítások: Ha lehetséges, használj 301-es átirányításokat a duplikált oldalak közötti egyértelmű viszonyok megteremtésére.

2. Meta és robot tag-ek kezelése

A JavaScript dinamikus természete miatt előfordulhat, hogy a meta és robot tag-ek nem a kívánt állapotban jelennek meg a keresőmotorok számára a tartalom első letöltésekor.

Megoldás:

 • SSR (Server Side Rendering): Az SSR használata biztosítja, hogy az oldal előre renderelt állapotban kerüljön a keresőmotorok elé, így a meta tag-ek már a helyükön lesznek.
 • Progresszív javítás: Biztosítsuk, hogy a kritikus SEO információk, mint a title és a meta description, már a HTML-ben helyesen szerepeljenek, még mielőtt a JavaScript kód lefutna.

3. JavaScript által generált belső linkek

A JavaScript gyakran használható dinamikus navigációs struktúrák és belső linkek készítésére, amelyek nem mindig láthatóak a keresőmotorok számára a kezdeti betöltéskor.

Megoldás:

 • Href attribútumok: Győződj meg róla, hogy minden navigációs elem rendelkezik megfelelő href attribútummal, hogy a keresőrobotok könnyen követhessék a linkeket.
 • Aria-labels: Használj aria-label attribútumokat a link elemekben, hogy javítsd a weboldal hozzáférhetőségét és segítsd a keresőmotorokat a tartalom értelmezésében.

4. Alt attribútumok hiánya

A képek alt attribútumainak hiánya nemcsak hogy akadályozza a tartalom hozzáférhetőségét, de SEO szempontból is hátrányos lehet, mivel a képek fontos szöveges tartalmat hordoznak.

Megoldás:

 • Alt attribútumok kitöltése: Mindig add meg a képek alt attribútumait, különösen a tartalmi képek esetében, hogy segítsd a keresőmotorokat a képek kontextusának megértésében.

Ezek a megoldások segítenek abban, hogy a JavaScripttel gazdagított weboldalak is megfelelően teljesíthessenek a keresőmotorok szemében. A következő részben a JavaScript és a keresőmotorok közötti interakciókat vizsgáljuk meg részletesebben, különös tekintettel a Google által alkalmazott technikákra

Keresőmotorok közötti interakció

A JavaScript által vezérelt weboldalak kihívásokkal teli lehetnek a keresőmotorok számára, különösen, amikor a dinamikusan generált tartalom indexeléséről van szó. A keresőmotorok, mint a Google, azonban folyamatosan fejlesztik technológiáikat, hogy jobban kezeljék és értelmezzék a JavaScript által manipulált weboldalakat. Lássuk, miként történik ez a gyakorlatban!

Google és a JavaScript

A Google egyik legfontosabb fejlesztése a JavaScript kezelésében a „headless” Chrome használata, ami egy böngésző nélküli Chrome verzió. Ez lehetővé teszi a Google számára, hogy valós időben renderelje és indexelje a JavaScript által generált tartalmakat, ahogy azt egy valódi felhasználó látná a böngészőben.

Googlebot fertérképezési, renderelési és indexelési folyamata

Googlebot fertérképezési, renderelési és indexelési folyamata

Mi történik a renderelés során?

 • Első lépés: A Googlebot először letölti az oldal nyers HTML-jét, ami az alapvető tartalmat tartalmazza.
 • Második lépés: A „headless” Chrome segítségével a Googlebot futtatja a JavaScriptet, ami után az oldal teljes DOM-ját újraértékeli, beleértve azokat a tartalmakat is, amik csak a JavaScript futtatása után jelennek meg.

JavaScript renderelés kihívásai

Annak ellenére, hogy a Google fejlesztette a JavaScript kezelési képességeit, még mindig vannak kihívások, amelyekkel a webfejlesztőknek és SEO szakembereknek szembe kell nézniük.

Ahogy az egyik ügyfelünk mondta:

Ami nem egyértelmű igen, az nem.

Mit is jelent ez:

 1. Tartalom láthatósága: Bizonyos esetekben, ha a tartalom csak felhasználói interakcióra, például kattintásra töltődik be, a Googlebot nem feltétlenül fogja azt észlelni. Ezért fontos, hogy a kritikus információk már a kezdeti betöltés során jelenjenek meg.
 2. Tartalom betöltési sebessége: A JavaScript bonyolultsága és a szkriptek futtatásának időigénye lassíthatja az oldalak betöltését, ami negatívan befolyásolhatja az oldalak SEO teljesítményét.
 3. SEO Best Practices: Fontos, hogy a webfejlesztők betartsák a SEO legjobb gyakorlatait, mint például a megfelelő strukturált adatok használata, a tartalom hozzáférhetősége és a megfelelő belső linkelés biztosítása még JavaScript használata mellett is.

Ezek a technikák és megközelítések segítenek optimalizálni a JavaScripttel gazdagított weboldalakat a keresőmotorok számára. A következő részben praktikus fejlesztői tippeket és best practices-eket fogunk megosztani, hogy hogyan lehet a JavaScript SEO-t a gyakorlatban is hatékonyan alkalmazni.

Dinamikus renderelés bevezetése

Mi a dinamikus renderelés?

A dinamikus renderelés olyan megoldás, ahol a szerver eldönti, hogy a látogató egy ember vagy egy keresőrobot (például a Googlebot). Ha a látogató robot, akkor a szerver egy előre renderelt, statikus HTML változatot szolgál ki, amely könnyebben indexelhető a keresőmotorok számára. Ellenkező esetben, ha a látogató ember, a teljes, JavaScript-tel gazdagított dinamikus oldal töltődik be.

Mikor hasznos a dinamikus renderelés?

 • Amikor az oldal JavaScripttel történő renderelése túl hosszú időt vesz igénybe.
 • Amikor a JavaScript által generált tartalmak indexelésében problémák merülnek fel.
 • SEO szempontból kritikus oldalaknál, ahol fontos a tartalom gyors indexelhetősége.

Ez a technika különösen hasznos lehet olyan weboldalak számára, amelyek intenzíven használnak JavaScriptet, és szeretnének jobb teljesítményt elérni a keresőmotorokban anélkül, hogy feláldoznák a felhasználói élményt. A dinamikus renderelés implementálása növelheti a weboldal SEO hatékonyságát, javítva ezzel a láthatóságát és rangsorolását a keresőmotorokban.

Dinamikus renderelés

Hogyan működik a dinamikus renderelés?

Hogyan implementáljuk a dinamikus renderelést?

A dinamikus renderelés megvalósításához szerveroldali logikára van szükség, amely felismeri a keresőrobotokat és ennek megfelelően szolgáltatja ki a tartalmat. Ezt többféle technológia segítségével is el lehet érni, például Node.js kiszolgálók, Headless Chrome vagy más, a szerveroldalon futtatott JavaScript motorok használatával.

Fejlesztői tippek

Amikor a JavaScript és SEO találkozik, a webfejlesztőknek és SEO szakembereknek egyaránt oda kell figyelniük néhány kulcsfontosságú gyakorlatra, hogy biztosítsák weboldaluk megfelelő indexelését és rangsorolását a keresőmotorokban. Íme néhány alapvető tipp és best practice, amelyek segíthetnek ebben.

1. JavaScript fájlok megfelelő kezelése

A JavaScript és CSS fájlok hozzáférhetőségének biztosítása létfontosságú a weboldalak megfelelő renderelése és indexelése szempontjából.

Tippek:

 • Robots.txt fájl: Győződj meg róla, hogy a robots.txt fájlod nem blokkolja a JavaScript és CSS fájlok indexelését. Engedélyezd a Googlebot számára, hogy hozzáférjen ezekhez a forrásokhoz.
 • Erőforrások tesztelése: Használd a Google Search Console ‘Fetch as Google’ funkcióját, hogy ellenőrizd, hogyan látja a Googlebot az oldaladat, beleértve a JavaScript által generált tartalmakat is.

2. URL-kezelés JavaScriptben

Az URL-kezelés kritikus eleme a JavaScript SEO-nak, különösen egyoldalas alkalmazások (SPA) esetén, ahol a navigáció a JavaScripten keresztül történik.

Tippek:

 • History API: A modern JavaScript keretrendszerek, mint például Vue.js vagy React, támogatják a History API-t, ami lehetővé teszi a böngésző történetének kezelését anélkül, hogy újra kellene tölteni az oldalt. Ez segít fenntartani a tiszta URL-eket és megkönnyíti a keresőmotorok számára az egyes oldalak indexelését.
 • Kerüljük a hash (#) használatát: Míg a hash-taget használó URL-ek könnyen kezelhetőek fejlesztői szempontból, problémákat okozhatnak a SEO számára, mivel a keresőmotorok gyakran nem indexelik megfelelően ezeket az oldalakat.

3. Gyorsítótár kezelése és a frissített tartalom elérése

A gyorsítótárkezelés javíthatja az oldalak betöltési idejét, ami közvetett módon befolyásolja a SEO-t is. Ugyanakkor biztosítani kell, hogy a keresőmotorok mindig a legfrissebb tartalmat érik el.

Tippek:

 • Cache-busting technikák: Használj változó query stringeket vagy fájlnév-változatokat (például az asset verziószámozása), hogy kikényszerítsd a böngészőket és a keresőmotorokat az erőforrások friss változatának letöltésére.
 • HTTP fejlécek: Állítsd be megfelelően az HTTP cache-control fejléceket, hogy irányítsd, mennyi ideig tárolódjanak a fájlok a kliens és a szerver gyorsítótárában.

Ezek a best practices és fejlesztői tippek segítenek optimalizálni a JavaScript-alapú weboldalakat a keresőmotorok számára, javítva ezzel az oldalak SEO teljesítményét és felhasználói élményét. A következő részben további esettanulmányokat és piaci trendeket fogunk vizsgálni.

4. Strukturált adatok integrálása JavaScriptben

A strukturált adatok, mint a JSON-LD segítenek a keresőmotoroknak jobban értelmezni az oldal tartalmát és struktúráját, ami javíthatja az oldal megjelenítését a keresési eredményekben.

Tippek:

 • Szerveroldali renderelés (SSR): Az SSR lehetővé teszi, hogy a strukturált adatok már az oldal első betöltésekor elérhetőek legyenek a keresőmotorok számára, ezzel javítva a tartalom feldolgozhatóságát.
 • Dinamikus adatok kezelése: Ha a tartalom dinamikusan változik, győződj meg róla, hogy a strukturált adatok is frissülnek, hogy mindig a legaktuálisabb információt tükrözzék.

5. Keresőbarát AJAX-hívások

AJAX technológia segítségével dinamikusan frissíthető a tartalom anélkül, hogy az oldal újratöltődne. Ez azonban kihívásokat jelenthet SEO szempontból, mivel a keresőrobotok nem biztos, hogy azonnal észlelik a frissített tartalmat.

Tippek:

 • PushState használata: Az AJAX-hívások után használj history.pushState funkciót a URL frissítésére, hogy a keresőmotorok nyomon követhessék az oldal változásait.
 • Fallback megoldások: Biztosíts statikus URL-eket azok számára, akik nem támogatják a JavaScriptet, így biztosítva, hogy minden felhasználó és keresőmotor hozzáférhessen az oldal tartalmához.

6. Aszinkron JavaScript kezelése

Az aszinkron JavaScript használata javíthatja az oldalak betöltési sebességét, de problémákat okozhat az indexelésben, ha a tartalmak csak késleltetve jelennek meg.

Tippek:

 • Priorizáld a kritikus tartalmat: Győződj meg róla, hogy a legfontosabb tartalmak szinkron módon töltődnek be, hogy azok azonnal elérhetőek legyenek a keresőrobotok számára.
 • Tesztelés a Google Search Console segítségével: Használd a Google Search Console „URL Inspection” eszközét, hogy teszteld, hogyan látja a Googlebot az aszinkron módon betöltött tartalmakat.

A fent említett gyakorlatok és technikák alkalmazásával javíthatod weboldalad teljesítményét nemcsak a felhasználók, hanem a keresőmotorok számára is. A JavaScript SEO komplex terület, de a megfelelő megközelítésekkel maximalizálhatod az oldalad keresőmotorok általi láthatóságát és hatékonyságát. A következő szakaszban esettanulmányokon és piaci trendeken keresztül mutatjuk be, hogyan valósíthatók meg ezek a technikák a gyakorlatban.

Mélyebben olvasnál a témában? Olvasd el a fejlesztőknek szóló részletes leírást

Esettanulmányok

Nézzünk meg két specifikus esettanulmányt, amelyek részletesen bemutatják a JavaScript SEO sikeres alkalmazását különböző iparágakban, és amelyek kihívásokra és megoldásokra egyaránt kiterjednek.

1. E-kereskedelem platform optimalizálása

Helyzet: Egy vezető e-kereskedelmi vállalat küzdött az oldalainak lassú indexelésével és alacsony keresőmotoros rangsorolásával. A JavaScript intenzív használata miatt a weboldalak nem mutatták azonnal az összes tartalmat, ami hátrányosan érintette a SEO-t.

Megoldás: A vállalat átállt a Server-Side Rendering (SSR) használatára, amelynek során a szerver generálja le a kritikus weboldal elemeket, mielőtt azok a felhasználó böngészőjébe kerülnének. Ez biztosította, hogy a keresőmotorok már az első látogatáskor láthassák az oldal teljes tartalmát.

Eredmény: Az SSR bevezetése jelentősen javította az oldalak betöltési idejét és SEO teljesítményét. Az oldalak gyorsabban indexelhetővé váltak, ami növelte az organikus forgalmat és javította a felhasználói élményt.

2. Hírportál teljesítményének javítása

Helyzet: Egy nagy hírportál, amely valós időben publikálja frissítéseit, szembesült azzal a problémával, hogy a dinamikus tartalom nem volt azonnal indexelhető. Az AJAX-alapú tartalombetöltés miatt a tartalmak csak felhasználói interakció után váltak láthatóvá, ami hátrányosan befolyásolta a keresőmotorok általi indexelést.

Megoldás: A portál úgy döntött, hogy átalakítja a tartalombetöltési stratégiáját, lehetővé téve a kritikus hírelemek azonnali betöltését a kezdeti oldalbetöltéskor. Emellett bevezették a „PushState” technológiát is, amely segítségével a dinamikus URL frissítések nem igényelnek oldal újratöltést, így a keresőmotorok könnyebben követhetik az oldalváltozásokat.

Eredmény: Az optimalizált betöltési folyamat és az URL-kezelés javítása jelentősen növelte a portál oldalainak láthatóságát és indexelhetőségét. A tartalmak gyorsabb indexelése növelte a keresőmotorokból származó látogatottságot, és javította a hírek időszerűségét az olvasók számára.

Következtetések

Ezek az esettanulmányok világosan mutatják, hogy a JavaScript és a SEO integrációjának hatékony kezelése elengedhetetlen a dinamikus, tartalom-gazdag weboldalak sikeréhez. A Server-Side Rendering és a megfelelő tartalombetöltési stratégiák alkalmazása kulcsfontosságú lehet a weboldalak keresőmotor-barát kialakításában, növelve ezzel az oldalak organikus forgalmát és felhasználói elégedettségét. A folyamatos technológiai fejlesztések és SEO gyakorlatok frissítése segíthet a vállalatoknak abban, hogy javítsák weboldalaik teljesítményét a digitális térben.

Következtetések

A JavaScript és SEO integrációjának sikeres megvalósítása kulcsfontosságú a modern weboldalak számára, amelyek dinamikus és felhasználóbarát élményt kívánnak nyújtani. A cikk során áttekintettük a JavaScript SEO alapjait, a gyakori kihívásokat, a fejlesztői best practices-eket, valamint érdekes esettanulmányokat és piaci trendeket is bemutattunk.

Jövőbeli lépések

A JavaScript SEO folyamatosan fejlődő terület, ezért fontos, hogy naprakészek maradjunk a legújabb fejlesztésekkel és algoritmus-változásokkal. Az innováció és az adaptáció képessége döntő jelentőségű lehet a versenyképes előny megszerzésében.

A további információk és részletes útmutatások eléréséhez látogass el a keresőmotorok hivatalos dokumentációihoz és a fejlesztői közösségekhez, ahol a legfrissebb gyakorlatokat és tanácsokat osztják meg.

Ez a cikk remélhetőleg segített tisztázni a JavaScript SEO komplexitását és bemutatni, hogy miként lehet sikeresen integrálni ezeket a technikákat a fejlesztő és a SEO ügynökség közötti egyműködésbe. Az eredmény egy gyorsabb, hatékonyabb és jobban indexelhető weboldal lesz, amely javítja az organikus keresési láthatóságot és a felhasználói élményt.

Hasznosnak találta a cikket?