Írta: Nagy László 2024. június. 13.

HTTPS protokoll jelentése: miért biztonságosabb a HTTP-nél?

A HTTP és HTTPS protokollok működése, biztonsági előnyei, és azok alapvető különbségei cikkünk célja, hogy mélyebb betekintést nyújtson az internet két legfontosabb protokolljába. Ha valaha is kíváncsi voltál arra, hogy miért jelenik meg a böngésződ címsorában néha a HTTP, máskor pedig a HTTPS, akkor jó helyen jársz! Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogy melyik a jobb választás, valamint azt is, hogy mi a HTTPS protokoll jelentése és működése.

Megismerheted, hogyan védi az adatokat a HTTPS, és hogy mi a különbség a HTTP port és a HTTPS port között. Emellett megtudhatod, miért fontos váltani HTTP-ről HTTPS-re, és hogy mi a HTTP jelentése. Végül, de nem utolsósorban, kitérünk arra is, hogy miért van szükség HTTPS tanúsítványra.

A 360 Marketing Ügynökségnél tudjuk, hogy a modern online jelenlét alapja a biztonság. Ezért minden ügyfelünk számára ajánljuk a HTTPS protokoll használatát, ami nemcsak hogy javítja a weboldal biztonságát, hanem a keresőoptimalizálás szempontjából is előnyös.

HTTP jelentése

A HTTP, azaz Hypertext Transfer Protocol, az internet egyik legfontosabb építőköve. Ha valaha is böngésztél a weben, akkor biztosan találkoztál már ezzel a rövidítéssel. De mit is jelent pontosan a HTTP, és hogyan működik?

HTTP jelentése: A HTTP egy olyan protokoll, amely lehetővé teszi a webböngészők és a webszerverek közötti kommunikációt. Ez azt jelenti, hogy amikor beírsz egy URL-t (pl. www.pelda.hu) a böngésződbe, a HTTP protokoll segítségével kér információkat a szervertől.

Hogyan működik?

A HTTP kérések és válaszok formájában működik. Amikor meglátogatsz egy weboldalt, a böngésződ küld egy kérést (request) a szervernek. A szerver ezután visszaküldi az oldal tartalmát (response), amely megjelenik neked.

 • Kérés: A böngésződ kéri az adott weboldal tartalmát.
 • Válasz: A szerver visszaküldi az oldal HTML-kódját és más szükséges adatokat.

A HTTP protokoll alapvető működése a kérés-válasz cikluson alapul, ahol a böngésződ kéréseket küld a szervernek, melyekre a szerver válaszokat generál. A HTTPS ugyanezt a mechanizmust használja, de SSL/TLS tanúsítványok segítségével titkosítja az adatokat. Ezáltal minden kommunikáció biztonságos csatornán keresztül történik, amely az adatok privát maradását és a szerver hitelesítését is biztosítja.

HTTP metódusok

A HTTP protokoll több különböző típusú kérést definiál, amelyeket metódusoknak nevezünk. Ezek a metódusok meghatározzák a kérés jellegét és azt, hogy milyen műveletet kell végrehajtani a szerveren. A leggyakrabban használt HTTP metódusok a következők:

 • GET: A leggyakoribb metódus, amely egy adott erőforrás lekérésére szolgál a szerverről. Ezt használjuk, amikor egy weboldalt megnyitunk a böngészőben.
 • POST: Adatok küldésére használjuk a szerver felé, tipikusan űrlapok adatainak elküldésére. Ez a metódus teszi lehetővé, hogy új adatokat vigyünk fel a szerverre.
 • PUT: Egy meglévő erőforrás frissítésére szolgál. Ezzel a metódussal módosíthatjuk a szerveren található meglévő adatokat.
 • DELETE: Az adott erőforrás eltávolítására szolgál a szerverről.
 • HEAD: Hasonló a GET-hez, de itt a válasz nem tartalmazza az üzenettestet.
 • TRACE: A kapott kérés visszaküldése a feladónak, hogy lássa, a köztes gépek mit változtattak rajta.
 • OPTIONS: A szerver által támogatott HTTP metódusok listáját adja vissza.
 • CONNECT: A kérés átalakítása TCP/IP csatornává, gyakran SSL kommunikáció megvalósításához alkalmazzák.

Ezek a metódusok biztosítják, hogy a HTTP protokoll rugalmas és hatékony eszköz legyen a webes kommunikációban. Az egyes metódusok pontos használata és a kérések kezelése kulcsfontosságú a webfejlesztés és a webes alkalmazások biztonságos és hatékony működtetésében.

SSL/TLS tanúsítványok

Az SSL (Secure Sockets Layer) és a TLS (Transport Layer Security) tanúsítványok alapvető elemei a biztonságos internetes kommunikációnak. Ezek a tanúsítványok két fő funkciót látnak el: titkosítják az adatátvitelt, hogy az illetéktelenek ne férhessenek hozzá az adatokhoz, és hitelesítik a weboldalakat, biztosítva, hogy a felhasználók valóban azt a szolgáltatást használják, amelyikre számítanak.

 • Titkosítás: Az SSL/TLS tanúsítványok titkos kulcsokat használnak az adatok kódolására, így biztosítva, hogy a kommunikáció két végpontja között az adatokat csak a megfelelő fél tudja dekódolni.
 • Hitelesítés: Az SSL/TLS tanúsítványokat kibocsátó hatóságok (CA-k, Certificate Authorities) ellenőrzik a weboldalak tulajdonosainak hitelességét, mielőtt tanúsítványt állítanak ki nekik. Ez a folyamat segít megelőzni a csalásokat és a biztonsági réseket.

Az SSL/TLS tanúsítványok használata növeli a weboldalak biztonságát és növeli a felhasználók bizalmát, ami elengedhetetlen a modern internetes környezetben.

HTTPS protokoll jelentése és működése

Amikor az interneten böngészel, biztosan találkoztál már a HTTPS rövidítéssel. De vajon mit is jelent pontosan a HTTPS protokoll, és hogyan működik? A következő bekezdésekben alaposan körüljárjuk ezt a témát.

HTTPS jelentése

A HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) egy biztonságos kommunikációs protokoll, amely az adatokat titkosított formában továbbítja a kliens (például a böngésződ) és a szerver között. Ez azt jelenti, hogy amikor egy weboldalt látogatsz meg, amely HTTPS-t használ, az adataid védve vannak az illetéktelen hozzáféréstől.

Hogyan működik?

A HTTPS működése két fő elemen alapul: az SSL/TLS tanúsítványokon és az aszimmetrikus titkosításon. Az SSL (Secure Sockets Layer) és utódja, a TLS (Transport Layer Security) olyan kriptográfiai protokollok, amelyek biztosítják az adatok titkosítását.

 • Titkosítás: Amikor kapcsolatot létesítesz egy HTTPS weboldallal, először egy titkosított csatorna jön létre. Ez azt jelenti, hogy minden adatcsomag titkosított lesz még mielőtt elküldenék őket.
 • Hitelesítés: A HTTPS hitelesíti is a weboldalt. Ez azt jelenti, hogy biztos lehetsz abban, hogy valóban arra a szerverre kapcsolódsz, amelyikre szeretnél.
 • Integritás: Az adatok integritása is garantált. Ha valaki megpróbálna módosítani egy adatcsomagot útközben, akkor ez könnyen felismerhető lenne.

Ezeknek köszönhetően a HTTPS sokkal biztonságosabbá teszi az internetes böngészést és tranzakciókat. Nem véletlenül vált mára szinte alapkövetelménnyé minden komolyabb weboldal számára.

HTTPS protokoll használata

HTTPS protokoll használata

Bár elsőre bonyolultnak tűnhet ezeknek a technológiáknak a működése, valójában mindezek célja egyszerű: megvédeni téged és az adataidat online környezetben. Ha legközelebb meglátod azt a kis lakat ikont vagy „https://” előtagot egy URL-ben, tudhatod, hogy biztonságban vagy.

Az URL-ben található ‘https://’ előtag egyértelműen jelzi a HTTPS protokoll lekérdezés használatát, amely biztosítja az adatátvitel titkosítását a kliens és a szerver között. Ez az előtag a weboldal domain nevével és az elérni kívánt tartalom útvonalával együtt határozza meg, hogy a szerverről letöltendő adatok biztonságos csatornán keresztül érkezzenek meg a felhasználóhoz.

Ha szeretnéd, hogy weboldalad kiemelkedjen a tömegből, válaszd szakértőink által nyújtott technikai SEO szolgáltatásainkat.

Végezzünk el egy részletes SEO auditot, hogy feltárjuk és javítsuk azokat a technikai hiányosságokat, amelyek gátolják oldalad teljesítményét. Vedd fel velünk a kapcsolatot még ma!

Ajánlatot kérek

HTTP és HTTPS különbség

Amikor az internetet böngészed, biztosan találkoztál már a „http” és „https” kifejezésekkel. De vajon tudod, mi a különbség közöttük? A HTTP (Hypertext Transfer Protocol) és a HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) protokollok alapvetően határozzák meg, hogyan kommunikálnak az eszközeid a weboldalakkal. Az egyik legfontosabb különbség köztük a biztonság kérdése.

A HTTP protokoll esetében az adatátvitel titkosítatlan formában zajlik. Ez azt jelenti, hogy bárki, aki hozzáfér az adatfolyamhoz, könnyedén elolvashatja vagy módosíthatja az adatokat. A HTTP port általában a 80-as portot használja.

Ezzel szemben a HTTPS protokoll titkosítást alkalmaz az adatátvitel során. Egy SSL/TLS tanúsítvány segítségével biztosítja, hogy az adatok csakis a címzett számára legyenek olvashatóak. Ez jelentősen növeli az online biztonságot, hiszen így védve vagyunk például közbeékelődési támadások (man-in-the-middle) ellen is. A HTTPS port gyakran a 443-as portot használja.

Milyen előnyökkel jár a HTTPS használata?

 • Nagyobb biztonság: Az adatok titkosítása révén csökkenthető az érzékeny információk kiszivárgásának kockázata.
 • Növekvő megbízhatóság: A felhasználók jobban megbíznak azokban az oldalakban, amelyek https-t használnak.
 • Keresőoptimalizálás: A Google előnyben részesíti a HTTPS-t használó weboldalakat keresési eredményeiben.

A http vagy https választása tehát nem csupán technikai kérdés, komoly hatással van mindazonáltal arra is, hogyan érzékelik és értékelik weboldalad látogatói és keresőmotorjai egyaránt. Ha még nem váltottál https-re, érdemes megfontolni ezt lépést annak érdekében, hogy növeld oldalad biztonságát és hitelességét.

Következtetés

A HTTP és HTTPS közötti különbség elsősorban abban rejlik, hogy míg előbbinél nincs titkosítás, utóbbi garantálja az adatok biztonságos átvitelét egy SSL/TLS tanúsítvány segítségével.

HTTP státuszkódok

A HTTP kommunikáció során különböző válaszkódokat kapunk a szerverektől, amelyek tájékoztatnak minket a kérés sikerességéről. Például a ‘200 OK’ jelzi, hogy a kérés sikeres volt, míg a ‘404 Not Found’ azt jelzi, hogy a kért erőforrás nem található. A HTTP kérés-válasz ciklus magában foglalja egy kérés elküldését a szerverre és a válasz fogadását. További információkért a HTTP státuszkódokról lásd korábbi cikkünket.

HTTP státuszkódok áttekintése:

 • 1xx (Informatív): A kérés fogadása folyamatban van. Pl.: 100 – Folytatás, 101 – Protokollváltás.
 • 2xx (Siker): A kérés sikeresen feldolgozva. Pl.: 200 – OK, 202 – Elfogadva.
 • 3xx (Átirányítás): További lépések szükségesek a kérés teljesítéséhez. Pl.: 301 – Állandó átirányítás, 302 – Ideiglenes átirányítás.
 • 4xx (Kliens hiba): A kérés hibás vagy nem teljesíthető. Pl.: 403 – Hozzáférés megtagadva, 404 – Nem található.
 • 5xx (Szerver hiba): A szerver nem tudja teljesíteni a helyes kérést. Pl.: 500 – Belső szerverhiba, 503 – Szolgáltatás nem elérhető.

Miért fontos a HTTPS

A HTTP protokoll hosszú ideje a weboldalak alapértelmezett kommunikációs csatornája volt, azonban az internet fejlődésével és a biztonsági igények növekedésével egyre inkább előtérbe került a https. De miért is olyan fontos ez a váltás? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk ennek jelentőségét.

A HTTP protokoll esetében az adatforgalom titkosítatlanul zajlik, ami azt jelenti, hogy bárki, aki hozzáfér az adott hálózathoz, könnyedén lehallgathatja az adatokat. Ez különösen veszélyes lehet akkor, ha érzékeny információkat továbbítunk, például jelszavakat vagy bankkártya adatokat. Ezzel szemben a HTTPS, amely a HyperText Transfer Protocol Secure rövidítése, titkosított kapcsolatot biztosít az SSL/TLS protokoll segítségével.

A HTTPS-re való átállás nemcsak technikai szempontból nyújt előnyöket. A Google keresőalgoritmusa is előnyben részesíti az ilyen oldalakat. Ez azt jelenti, hogy ha szeretnéd javítani weboldalad helyezését a keresőmotorok találati listáján (SEO), elengedhetetlen lépés a váltás.

 • Nagyobb biztonság: A titkosítás megakadályozza az adatok lehallgatását és módosítását.
 • Megerősített hitelesség: A látogatók nagyobb bizalommal fordulnak majd hozzád.
 • Keresőoptimalizálás: A Google jobb helyezést biztosít azoknak az oldalaknak, amelyek használják a HTTPS-t.
 • Továbbfejlesztett adatvédelem: Az érzékeny adatok védelme kiemelten fontos minden vállalkozás számára.

Nagyon fontos tehát megérteni és felismerni azt, hogy miért érdemes minél hamarabb áttérni http-ről https-re. Nem csak azért mert ezzel modernizálod és biztonságosabbá teszed weboldaladat, hanem mert ezzel növeled annak esélyét is, hogy több látogató találjon rá tartalmadra keresőkön keresztül.

Záró gondolatok

Összefoglalva, a HTTP és HTTPS protokollok közötti különbségek és a HTTPS előnyei egyértelművé teszik, hogy miért érdemes váltani a biztonságosabb megoldásra. A HTTPS nemcsak titkosítja az adatforgalmat, hanem hitelesíti a weboldalakat is, így védve téged a különböző online fenyegetésektől.

A 443-as portot használó HTTPS protokoll biztonságosabb és megbízhatóbb kommunikációt tesz lehetővé, szemben a 80-as porton működő HTTP-vel. A HTTPS tanúsítványok biztosítják, hogy a weboldalad hiteles és a látogatók számára biztonságos legyen. Ne habozz tovább kutatni a témában, és tedd meg a szükséges lépéseket a weboldalad biztonságának növelése érdekében.

Tudtad, hogy a HTTPS nem csak biztonságosabb, de a keresőoptimalizálás szempontjából is előnyös?

Kezdeményezz egy technikai SEO auditot, hogy maximalizáld weboldalad teljesítményét a biztonságos és gyors internet világában

Ajánlatot kérek

Hasznosnak találta a cikket?