Írta: Nagy László 2021. július. 14.

HTTP Státuszkódok – HTTP hibakódok

Mik azok a HTTP státuszkódok?

A HTTP státuszkódok a szerver válaszai a böngésző kérésére. Amint meglátogatsz egy oldalt, a böngésződ küld egy kérést az oldal szerverének, amire az egy háromjegyű számmal válaszol: a HTTP státuszkóddal.

Így kommunikál a böngésző a szerverrel az interneten.

A kommunikáció során jó esetben minden rendben zajlik, de sokszor előfordul, hogy valami nincs rendben.

A státuszkódok megértése és megfelelő használata segít neked feltárni az oldalad bizonyos hibáit, hogy minimalizált a leállásokat. Arra is használhatod ezeket, hogy segítsd a keresőmotorokat és a látogatókat a weboldalak megfelelő elérésében. A 301-es átirányítás például azt mondja a keresőnek és a látogatónak, hogy a keresett tartalom egy másik címre költözött.

Minden státuszkód egy egytől ötig terjedő számmal kezdődik: 1xx, 2xx, 3xx, 4xx, vagy 5xx. Mindegyik különböző szerver választ jelöl.

HTTP státuszkódok

Gyakori HTTP státuszkódok csoportjai:

1xxInformáló válaszok: A szerver “gondolkodik” a kérésen-

2xxSiker! A kérés sikeres volt és a szerver a megfelelő választ adta.

3xxÁtirányítás: A szerver átirányított máshova. A kérést befogadta, de valamiért átirányított egy másik oldalra.

4xxHibakód: A keresett oldal nem található. A szerver a kérést befogadta, de nem találja az oldalt. (Általában akkor fordul elő, ha a keresett tartalmat törölték, vagy megváltoztatták az URL címet)

5xxSzerver hibák: Sikertelen válasz. Ilyenkor a böngésző kérése sikeres volt, de a szerver nem tudta teljesíteni azt valamiért.

A legfontosabb HTTP státuszkódok SEO szempontból

Minden SEO-val foglalkozó munkatársnak, valamint a weboldal tulajdonosoknak is fontos legalább azokat a státuszkórokai ismerniük, amik a leginkább hatással vannak az oldal SEO-jára.

Nem árt ha tudod, hogy az 500-as hibák a szerverrel kapcsolatosak és a rendszergazdát vagy Support-ot kell segítségül hívni, vagy hogy 400-as hibák rontják a felhasználói élményt. Ha felfedezel ilyeneket, tudhatod például, hogy anélkül töröltél egy tartalmat, hogy a címet átirányítottad volna egy másik tartalomra.

Ha rájöttél a hibára, könnyen megtalálhatod a megoldást is. A törölt tartalom helyére például készíthetsz egy egyedi 404-es oldalt, vagy 301-es átirányítással átirányíthatod a hibás linket egy másik tartalomra.

200-as HTTP Státuszkód –  Minden rendben van

Ezt a státuszkódot küldi egy hibátlanul működő oldal. Mind a keresőrobot, mind a felhasználó boldog és neked nincs vele semmi teendőd.

301-es HTTP Státuszkód – Végleges átirányítás

301-es átirányítás akkor alkalmazható, ha egy URL-t végleg egy másik címre szeretnél irányítani.

302-es HTTP Státuszkód – Ideiglenes átirányítás

A 302-es hasonló a 301-eshez, de ez arról informálja a keresőmotort, hogy az átirányítás nem végleges.

404-es HTTP Státuszkód – Az oldal nem található

Amint már említettem, ezt jelenti, hogy a szerver nem találja a keresett oldalt. Azonban az nem derül ki belőle, hogy a tartalom csak ideiglenesen hiányzik, vagy végleg eltűnt.

Ha felfedezel az oldaladon ilyen hibákat, akkor alkalmazd a 301-es átirányítást egy másik releváns tartalomra. Ez lehetőleg ne a főoldal legyen, mert akkor a látogató nem biztos, hogy megérti, hogy mi is történt.

A 404-es hiba nagyon gyakran előfordul webáruházaknál, ahol az adott terméket törölték.

500-as HTTP Státuszkód – Szerverhiba

500-as hibakód esetén nem az oldallal van probléma, hanem a szerverrel. SEO szempontból ez is nagyon rossz jelenség, mielőbb javítani kell a hibát.

503-as HTTP Státuszkód – A szolgáltatás nem elérhető

Az 500-as kódhoz hasonlóan ez is szerverproblémára utal, de ilyenkor a szerver azt “üzeni”, hogy látogasd meg az oldalt később. Ebben az esetben valószínű, hogy csak egy ideiglenes túlterhelésről van szó, ami szerencsés esetben hamarosan helyreáll.

Segítségre van szükséged az oldalad technikai beállításaival kapcsolatban? Keress minket bizalommal!

Összegzés

Sok kellemetlenségtől megkímélheted magad, ha ismered a HTTP státuszkódokat. Azonban, ha csak egyet jegyzel meg közülük, az a 301-es átirányítás legyen. Ha WordPress-t használsz, akkor több ilyen plugin is a rendelkezésedre áll, amikkel nagyon egyszerűen átirányíthatod a megváltoztatott/törölt oldalakat egyéb releváns tartalmakra. Próbáld ki az alábbi HTTP – HTTPS online ellenőrzőt saját oldaladon.

Hasznosnak találta a cikket?