Írta: Nagy László 2018. március. 3.

12 SEO tipp vendéglátással foglalkozó vállalkozások számára

Étterem marketing vendéglátóknak

Szeretnél az elsők között megjelenni a Google, a Bing, a Yahoo rendszerében vagy más népszerű online keresőkben?
Magyar és külföldi vendégek elérését tűzted ki célul? Ha vendéglátással foglalkozó vállalkozás tulajdonosa vagy, legyen az szálloda, étterem, kávézó, cukrászda vagy büfé, kövesd ezeket a SEO tippeket a Tripadvisor felületén és légy te az első, akit megtalálnak a környéken az érdeklődők!

Első lépésként kezdjük azzal, hogy ha esetleg nem regisztráltál még a Tripadvisor felületén, akkor tedd meg minél előbb!
Olvass még többet arról, hogy miért jó ez az oldal és mennyit számítanak a megjelenő vásárlói vélemények! Tehát ha már aktív az oldalad, érdemes alaposan átnézni a következő 12 tippet, hogy minél hatékonyabb lehess!

 1. Embereknek írj!
  A három fő szabály: legyen világos, tömör és meggyőző! Ne csak a céged profiljához szorosan kapcsolódó kulcsszavakat használd, hanem gondolj arra, hogy az itt szereplő szöveggel potenciális vásárlókat szeretnél meggyőzni arról, hogy te vagy a legjobb és érdemes hozzád betérniük! Természetesen használd a kulcsszavakat, de fókuszálj inkább a fontos információkra és tedd bele a szövegbe a hely lelkületét is. A keresők ugyanis előrébb sorolják azt a webhelyet, amelyet érdekesnek és hasznosnak találnak a felhasználók.
 2. Találj megfelelő kifejezéseket!
  Válassz konkrét, célzott kifejezéseket, melyek segítenek az online böngésző felhasználóknak megtalálni az oldaladat. Az „olasz étterem” kifejezés biztosan túl széles lesz, viszont az „olasz étterem Budapest belvárosában” már sokkal jobb. Az ingyenes Google Adwords segítségével megtalálhatod az üzleted szempontjából releváns kulcsszavakat, de megkérdezheted a vendégeidet is, hogy milyen kifejezés használatával jutottak el a weboldaladra.
 3. A kulcsszavak stratégiája
  Győződj meg róla, hogy a kulcsszavak, melyeket használsz, a megfelelő helyen vannak mind a keresőmotorok, mind a felhasználók szempontjából. A legfontosabbak a honlapod címe, a headline és a meta leírások. A meta leírás az a szöveg, amit az emberek először látnak a keresőben, így ennek érdemes világosnak és meggyőzőnek lennie, hiszen ebben az esetben ez az „első benyomás”.
 4. Következetes linkszövegek
  SEO szempontjából előnyre tehetsz szert néhány megfelelően elhelyezett linkszöveggel. Érdemes elrejteni benne az oldal címét vagy néhány keresőszót is, például: „Csatlakozzon XYZ hűségprogramunkhoz!”. Máris előnybe kerülsz azzal szemben, aki csak annyit ír ki: „Csatlakozzon hűségprogramunkhoz!”
 5. Frissítsd a weboldalad!
  A keresőmotorok bizony előnyben részesítik a gyakran frissített weboldalakat, így magasabb rangsorolást kaphatsz. Így ha gyakran van új tartalom a honlapodon, a felhasználók is örülnek és te is jól jársz. Szállodáknál érdemes frissíteni a különleges ajánlatokat, míg éttermek esetében az online menüt fontos naprakészen tartani. Ha nem szeretnél lemaradni, kövesd figyelemmel a „ReviewSnippetsTripAdvisorwidget”-et”, amely segít frissen tartani a webhelyedet.
 6. Felejtsd el a Flash és PDF fájlokat!
  Ennek az oka nagyon egyszerű, a keresőmotorok nem tudják olvasni a Flash-bentárolt tartalmat, a PDF-ben elhelyezett szövegetkép anyagokat pedig nehezen tudják azonosítani, így a keresőkrobotok számára ez olyan, mintha nem is létezne. A Flash egyébként is elavult, hiszen iPhone és iPad készülékekkel nem kompatibilis.
 7. Fotók és videók
  A keresőmotorok ugyan egyre fejlettebbek a fotós és videós tartalmak értelmezésében, azonban előnyt húzhatsz belőlük keresőoptimalizáláskor. Hiszen minél több az érdekes, színes tartalom a weboldaladon, annál több látogató kattint majd rá. Ez pedig nagyban hozzájárul a keresőkben való előre soroláshoz. Az ilyen tartalmak feltöltésekor érdemes kulcsszavakban gazdag fájlneveket és leíró szöveget használni, mert ezeket viszont olvassák a keresőmotorok. YouTube videók esetén is ugyanez a helyzet, a leírásokból nem érdemes kifelejteni a kulcsszavakat és egy rövid leírást.
 8. A közösségi média ereje
  A vállalkozások online jelenléte túlmutat azon, hogy van egy weboldalad. A közösségi oldalak, mint például a Facebook, a Google Plus vagy a Twitter nem költséges eszközök, mégis széles vásárlói réteget érhetsz el vele. Érdemes meggyőződnöd arról, hogy az oldalakon szereplő leírások és a névjegy tartalmazza-e a vállalkozásodhoz kötődő legfontosabb kulcsszavakat és a weboldaladra iránytó linket.
 9. Érdekes tartalmak
  Kérdezd meg magadtól: Mit szeretnének látni az ügyfeleim? Gyönyörű fotókat? A heti ajánlatokat? Érdekes cikkeket? Ha nem vagy benne biztos, kérdezd meg őket! Megérdeklődheted személyesen vagy készíthetsz kérdőívet, a lényeg, hogy készíts olyan tartalmat, amely tényleg érdekli őket. Így növekszik majd a honlapod látogatottsága, a keresőmotorok pedig előrébb sorolnak majd.
 10. Hallgass a Google-re!
  Ha a helyes utat keresed a hatékony SEO irányába, ügyelj arra, hogy a Google mit szeret és mit nem. A Google webmestereknek szóló irányelvei tényleg nagyon hasznosak rangsorolás szempontjából, hiszen segítségével elkerülhetsz olyan dolgokat, melyek veszélyeztetik a helyedet a keresőben, míg bevezethetsz olyanokat, melyek kifejezetten hasznosan.
 11. Ne csapd be a keresőmotorokat!
  Ők ugyanis géniuszok. Nem tudod becsapni őket. Nem érdemes belemenni „piszkos trükkökbe”, helyette fektess inkább más eszközökbe és érd el legitim úton a jó helyezést a keresőoldalakon. A fekete kalapos technikák csak ideig – óráig működnek.
 12. Mobilnézet
  Egyre több felhasználó böngésznek mobiltelefonon, tapasztalataink szerint Magyarországon 60% fölött van a mobil látogatottságok aránya. Számodra pedig ők a potenciális vásárlók, hiszen rá fog keresni a helybeli szállodákra, éttermekre és kávézókra. Így elengedhetetlen, hogy a honlapod telefonra is optimalizált legyen. Érdemes a telefonszámodat HTML szövegként is feltüntetni, így a keresőmotorok munkáját is segíted és a felhasználó is könnyedén tárcsázni tudja a számodat.

 

Hasznosnak találta a cikket?