Írta: Nagy László 2024. június. 12.

Elállási nyilatkozat kezelése az online kereskedelemben (letölthető mintával)

Az online kereskedelem világában az elállási nyilatkozatok kezelése kiemelt fontosságú, hiszen a vásárlók jogainak biztosítása és a vállalkozás hírnevének megőrzése egyaránt múlik rajta.

Ebben a cikkben átfogóan bemutatjuk, hogyan kell megfelelően kezelni az elállási nyilatkozatokat az online kereskedelemben, hogy mind a jogi követelményeknek, mind a vásárlói elvárásoknak megfelelj.

Először is, részletesen áttekintjük a 14 napos elállási jog érvényesítését internetes vásárlás esetén, és megvizsgáljuk, miért fontos az elállási nyilatkozat minta használata. Ezt követően bemutatjuk, mikor és hogyan alkalmazzuk az e-kereskedelem felmondási nyilatkozatait, valamint praktikus tippeket adunk az online pénzvisszafizetési folyamat gyorsítására elállás esetén.

A cikkben található letölthető elállási nyilatkozat minta a 2024 júniusában hatályos jogszabály alapján készült, amelynek címe: A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1400045.kor)

Pro TIPP:

Egyes webáruházak a jogszabályban előírt 14 napos elállási időszaknál hosszabb ideig biztosítanak lehetőséget az elállásra, például 30 vagy akár 90 napra.

Ennek oka, hogy a hosszabb elállási időszak jelentősen csökkenti azon vásárlók számát, akik a kötelező időszak után szeretnének elállni a vásárlástól. Emellett növeli a fogyasztók bizalmát a vállalat iránt, mivel több idő áll rendelkezésükre a termék megfontolására. Ez a gyakorlat nemcsak a vásárlói bizalom növekedéséhez vezet, hanem hozzájárul a konverziós ráta és a vásárlói elköteleződés javulásához is, ami előnyös lehet az e-kereskedelmi vállalkozások számára.

A webáruházak által kínált hosszabb elállási időszakok befolyásolhatják a fogyasztói magatartást, ami fontos tényező az e-kereskedelem helyzete elemzésében is részletesen tárgyalásra kerül.

elállási nyilatkozat

elállási nyilatkozat

Elállási nyilatkozat

Az online kereskedelemben az elállási nyilatkozatok kezelése kulcsfontosságú a fogyasztói jogok tiszteletben tartása és a vásárlói elégedettség fenntartása érdekében. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy az elállási nyilatkozatokat megfelelően kezeld.

1. Tisztázd a jogi követelményeket

A hatályos magyar jogszabályok szerint a fogyasztóknak 14 nap áll rendelkezésükre, hogy indokolás nélkül elálljanak az online vásárlástól. Fontos, hogy webáruházadban egyértelműen kommunikáld ezt a jogot, és biztosítsd az ehhez szükséges információkat.

2. Könnyítsd meg az elállási folyamatot

Biztosíts könnyen hozzáférhető és egyszerűen kitölthető elállási nyilatkozat formanyomtatványt. Ezt helyezd el jól látható helyen, például egy külön menüpontban vagy a rendelés visszaigazoló e-mail mellékleteként. Lehetővé teheted, hogy a vásárlók az elállási nyilatkozatot emailben is benyújthassák, ezáltal tovább egyszerűsítve a folyamatot és növelve a vásárlói kényelmet.

3. Gyors válaszadás és feldolgozás

Minden beérkező elállási nyilatkozatra gyorsan reagálj! Erősítsd meg a fogyasztónak az elállás elfogadását írásban, majd haladéktalanul kezd meg a termék visszaküldési folyamatának intézését.

4. Visszatérítési kötelezettségek betartása

A teljes vételárat legkésőbb 30 napon belül vissza kell téríteni arra a fizetési módra, amelyet a vásárló eredetileg használt.

5. Dokumentálás és archiválás

Minden egyes beérkezett és feldolgozott elállási kérelmet dokumentálj részletesen! Ez nemcsak jogi védelemként szolgálhat későbbiekben, hanem segít optimalizálni folyamataidat is.

14 napos elállási jog

Az internetes vásárlások során a fogyasztók számára kiemelten fontos, hogy tisztában legyenek a 14 napos elállási joggal. Ez a jog lehetőséget biztosít arra, hogy az online megvásárolt terméket indoklás nélkül visszaküldhessék. De hogyan is működik pontosan ez a folyamat?

Mi is az a 14 napos elállási jog?

A 14 napos elállási jog azt jelenti, hogy az interneten vásárolt termékek esetében a vásárlónak lehetősége van 14 napon belül visszalépni a szerződéstől. Ez idő alatt bármilyen okból dönthet úgy, hogy nem tart igényt a termékre.

Hogyan érvényesíthető az elállási jog?

Az elállási jog érvényesítésének menete egyszerű, de fontos néhány lépést követni:

 • Elállási nyilatkozat benyújtása: A vásárlónak írásban kell jeleznie szándékát az eladó felé. Ehhez használhatja az előre elkészített nyilatkozatmintát.
 • A termék visszaküldése: Az eladónak haladéktalanul, de legkésőbb az elállástól számított 14 napon belül vissza kell küldeni a terméket.
 • Költségviselés: A visszaküldés költségeit általában a vásárló viseli, kivéve ha az eladó vállalta ennek átvállalását.

Mire figyeljünk oda?

Néhány fontos tényezőt érdemes szem előtt tartani:

 • Sérült vagy használt termékek: Az értékcsökkenésért felelősséget vállalnia kell a fogyasztónak abban az esetben, ha nem rendeltetésszerűen használta a terméket.
 • Kivételes esetek: Bizonyos termékekre (pl. romlandó áruk, szoftverek, egyedileg gyártott termékekre) nem vonatkozik az elállási jog.

Ezeket figyelembe véve könnyedén élhetsz jogaiddal internetes vásárlásaid során.

Miért fontos az elállási nyilatkozat minta használata?

Az EU-ban a fogyasztói jogok védelme kiemelt jelentőséggel bír! Az egyik legfontosabb eszköz erre az elállási nyilatkozat, amely segíti a vásárlókat abban, hogy jogaikat érvényesítsék. De miért is olyan lényeges egy jól megfogalmazott elállási nyilatkozat minta használata?

Először is, egy jól kidolgozott elállási nyilatkozat minta biztosítja, hogy a fogyasztók könnyen és gyorsan élhessenek elállási jogukkal. Ez nemcsak az elégedettségüket növeli, hanem csökkenti a félreértések és viták lehetőségét is. Egyértelművé teszi számukra, hogy milyen lépéseket kell követniük ahhoz, hogy visszaküldjék a terméket és visszakapják a pénzüket.

Ezen kívül az elállási nyilatkozat minta használata segít abban is, hogy megfeleljünk a vonatkozó jogszabályoknak. Az Európai Unió fogyasztóvédelmi irányelvei szigorúan szabályozzák az online vásárlásokkal kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket. Egy megfelelően megírt minta biztosítja, hogy webáruházunk megfeleljen ezeknek az előírásoknak, ezáltal elkerülhetjük a büntetéseket és jogi problémákat.

 • Könnyebb ügyintézés: A vásárlóknak egyértelmű útmutatást ad arról, hogyan élhetnek jogaikkal.
 • Jogszabályi megfelelés: Biztosítja, hogy webáruházad összhangban legyen a fogyasztóvédelmi törvényekkel.
 • Bizalomépítés: A transzparens kommunikáció növeli a vásárlói bizalmat és elégedettséget.

Egy jól megfogalmazott elállási nyilatkozat mintával tehát nemcsak saját magadat véded meg jogilag, hanem hozzájárulsz ahhoz is, hogy vásárlóid biztonságban érezzék magukat. Ez hosszú távon növelheti webáruházad hírnevét és forgalmát is.

Használhatsz az interneten elérhető előfizetési megoldásokat is, amik akár az ÁSZF akár az elállási nyilatkozatra is megfelelőek.

E-kereskedelem felmondási nyilatkozatai

Az online vásárlások során a fogyasztók számára biztosított jogok közé tartozik az elállás joga, amely lehetőséget ad arra, hogy a vevő meggondolja magát és visszaküldje a terméket. Ebben a kontextusban rendkívül fontos szerepet játszanak a felmondási nyilatkozatok. De mikor és hogyan kell ezeket alkalmazni?

A felmondási nyilatkozatot akkor kell benyújtani, ha egy fogyasztó élni kíván az elállási jogával. Az Európai Unió szabályozása szerint a vásárlónak 14 nap áll rendelkezésére, hogy jelezze elállási szándékát az online kereskedő felé. Ez az időszak attól kezdve indul, amikor a fogyasztó átvette az árut.

 • Mikor: A felmondási nyilatkozatot legkésőbb 14 napon belül kell írásban benyújtani.
 • Hogyan: A nyilatkozatot írásban kell megtenni, mely lehet e-mail vagy postai úton küldött levél is. Fontos, hogy tartalmazza az összes szükséges információt: rendelési szám, termék neve, vásárlás dátuma stb.

Ezeket az irányelveket követve mindkét fél biztosíthatja, hogy az elállás zökkenőmentesen történjen. Az e-kereskedelemben működő vállalkozásoknak érdemes előre kidolgozott mintadokumentumokat biztosítaniuk ügyfeleik számára, hogy megkönnyítsék ezt a folyamatot.

Fontos megjegyezni azt is, hogy bizonyos esetekben nem lehet élni az elállás jogával – például egyedi igények alapján készült termékeknél vagy higiéniai okokból nem visszaküldhető áruk esetében.

Letölthető elállási nyilatkozat minta 2024

Elállási nyilatkozat

(csak a szerződéstől való elállási/felmondási szándék esetén töltse ki és juttassa vissza)

Címzett: vállalkozás neve, postai címe + telefonszáma, telefax-száma, e-mail címe, ha van.

Alulírott/ak kijelentem/kijelentjük, hogy gyakorlom/gyakoroljuk elállási/felmondási jogomat/jogunkat az  alábbi termék/ek adásvételére vagy az alábbi szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés tekintetében: a termék vagy szolgáltatás megjelölése, amely a szerződés tárgyául szolgál.

Szerződéskötés időpontja/átvétel időpontja: a megfelelő időpontot kiválasztani.

A fogyasztó(k) neve: az elállási nyilatkozatot kezdeményező személy(ek) neve.

A fogyasztó(k) címe: az elállási nyilatkozatot kezdeményező személy(ek) címe.

A fogyasztó(k) aláírása: kizárólag papíron tett nyilatkozat esetén.

Kelt.: az elállási nyilatkozat kiállításának helyszíne, időpontja.

Az elállási nyilatkozat minta letölthető szerkeszthető Microsoft Word-dokumentumként itt:

Elállási nyilatkozat minta Word letöltés

Ha PDF formátumban szeretnéd letölteni a mintát, hogy később kinyomtasd és papír alapon küldd el, azt itt teheted meg:

Elállási nyilatkozat pdf letöltés

Pénzvisszafizetési folyamat gyorsítása

Az online vásárlások során előfordulhat, hogy a vevő elégedetlen a termékkel, és élni kíván az elállási jogával. Az ilyen helyzetekben fontos, hogy a pénzvisszafizetési folyamat gördülékeny és gyors legyen.

Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek ebben:

Készíts elő egy részletes pénzvisszafizetési nyilatkozatot

A pénzvisszafizetési nyilatkozat használatával egyszerűsítheted a folyamatot mindkét fél számára. Egy jól megírt minta tartalmazza az összes szükséges információt: a vásárló adatait, a rendelés részleteit és az elállási szándék kifejezését. Ezzel időt takaríthatsz meg, hiszen nem kell minden alkalommal újraírni a dokumentumot.

Használj automatizált rendszereket

A modern webáruház rendszerekben vagy a saját Vállalatirányítási Rendszeredben (VIR) lehetőség van az elállások kezelésére. Ha a Te webáruházad ezt nem tudja fordulj hozzánk bizalommal és segítünk. Ezekkel a rendszerekkel minimalizálhatod az emberi hibákat és felgyorsíthatod a folyamatot.

Tartsd be az előírásokat és határidőket

Az EU-ban, így Magyarországon  is14 nap áll rendelkezésre az elállásra, akkor ennek megfelelően alakítsd ki a folyamataidat.

Kezeld rugalmasan az ügyfelek igényeit

Bár fontosak a szabályok és határidők betartása, ne feledd: végső soron mindig az ügyfél elégedettsége számít. Légy rugalmas abban, hogyan kezeled egyedi eseteket vagy problémákat – ez hosszú távon megtérülhet hűséges vásárlók formájában.

 • Kommunikálj folyamatosan az ügyfelekkel: Tájékoztasd őket az elállási folyamat minden lépéséről és a várható visszatérítési időről.
 • Készíts elő egy részletes pénzvisszafizetési nyilatkozat mintát: Egyszerűsíti mindkét fél dolgát.

Gyakori hibák

Az elállási jog gyakorlása során mind a fogyasztók, mind a kereskedők számos hibát követhetnek el. Ezek a hibák nemcsak kellemetlenséget okoznak, hanem jogi következményekkel is járhatnak. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb hibákat és tippeket adunk azok megelőzésére.

Fogyasztói hibák

 • Nem megfelelő időben történő bejelentés: Sok fogyasztó elmulasztja az elállási szándékot időben jelezni, ami 14 nap a termék átvételétől számítva.
 • A termék használata: A visszaküldendő terméket nem szabad használni, csak kipróbálni lehet.
 • Dokumentáció hiánya: Fontos megőrízni minden vásárlással kapcsolatos dokumentumot, például számlát vagy rendelési visszaigazolást.
 • Visszaküldés: A fogyasztó nem küldi vissza időben a terméket a forgalmazónak.

Ezeket a hibákat úgy kerülheted el, ha mindig figyelmesen olvasod el az online áruház feltételeit és gondosan megőrzöd a vásárlással kapcsolatos dokumentumokat.

Kereskedői hibák

 • Nem egyértelmű tájékoztatás: Az elállási feltételek pontos és érthető közlése kötelező. Ennek hiánya komoly bírságokhoz vezethet. A weboldal ÁSZF-ében nem található meg az elállási nyilatkozat.
 • Késedelmes visszatérítés: A törvény szerint az összeg visszatérítése legfeljebb 14 napon belül kell megtörténjen.
 • A termék állapotának túlzott vizsgálata: Csak annyira vizsgálható meg a visszaküldött termék, amennyire ez szükséges annak állapotának ellenőrzésére.

A kereskedők számára javasolt rendszeresen frissíteniük az üzleti szabályzataikat és biztosítaniuk kell, hogy minden alkalmazott tisztában legyen ezekkel az előírásokkal. Így minimalizálhatják a jogi kockázatokat és növelhetik ügyfeleik elégedettségét is.

Jogi szabályozások

Az online kereskedelem egyre népszerűbbé válik, azonban fontos tisztában lenni a jogi követelményekkel és szabályozásokkal, amelyek védik a fogyasztók jogait. Magyarországon szigorú előírások vonatkoznak az internetes vásárlásokra, amelyek célja biztosítani a vásárlók érdekeinek védelmét.

Először is, minden webáruház köteles tájékoztatni a vásárlókat az elállási jogról. Az elállási nyilatkozat lehetőséget ad arra, hogy a fogyasztók 14 napon belül indoklás nélkül visszaküldjék a terméket. Ez alól kivételt képeznek bizonyos termékek, mint például higiéniai cikkek vagy személyre szabott áruk.

Ellenőrizd, hogy a vásárlás elállási nyilatkozat minden szükséges részlete egyértelműen elérhető és érthető legyen a webáruházadban, biztosítva ezzel, hogy a fogyasztók pontosan tisztában legyenek elállási jogukkal.

A webáruházaknak részletesen fel kell tüntetniük az általános szerződési feltételeket (ÁSZF), melyek tartalmazzák többek között:

 • a termékek és szolgáltatások leírását
 • a fizetési módokat
 • a szállítási feltételeket
 • az elállási jog gyakorlásának módját
 • a panaszkezelési eljárást

Továbbá, fontos megemlíteni, hogy minden online kereskedő köteles biztosítani a megfelelő adatvédelmi intézkedéseket is. Az adatvédelmi tájékoztatóban világosan szerepelnie kell annak, hogyan kezelik a vásárlók személyes adatait.

Ezen kívül az elektronikus úton kötött szerződések esetében kötelező visszaigazolást küldeni a megrendelés elfogadásáról. A visszaigazolás hiánya esetén nem jön létre érvényes szerződés.

Mindezek mellett figyelembe kell venni azt is, hogy különleges promóciók vagy kedvezmények esetén további szabályozások léphetnek életbe. Például egy akciós termék esetében is biztosítani kell az elállási jogot.

Ahogyan a 360 Marketing Ügynökség szakértői együttműködnek ügyfeleinkkel, úgy javasoljuk az elállási nyilatkozatok kezelését is precízen és átgondoltan megvalósítani, hogy az e-kereskedelem folyamatai hatékonyan tartsák tiszteletben a fogyasztói jogokat és jogszabályi előírásokat.

Záró gondolatok

Összefoglalva, az online kereskedelemben az elállási nyilatkozatok megfelelő kezelése kulcsfontosságú a vásárlói elégedettség és a jogszabályoknak való megfelelés szempontjából. A 14 napos elállási jog biztosítása, az elállási nyilatkozat minta használata és a felmondási nyilatkozatok helyes alkalmazása mind hozzájárulnak a zökkenőmentes működéshez. Fontos, hogy figyelj a pénzvisszafizetési folyamat gyorsaságára, és elkerüld a gyakori hibákat, hogy vásárlóid bizalma töretlen maradjon.

Ne felejtsd el, hogy az e-kereskedelem jogi követelményei és szabályozásai folyamatosan változhatnak, ezért érdemes naprakésznek lenni és további kutatásokat végezni a témában.

Hasznosnak találta a cikket?