Írta: Nagy László 2024. június. 14.

Domain vásárlás: a legjobb regisztrátorok Magyarországon

Ha saját weboldalt szeretnél indítani, elengedhetetlen ismerni a domain regisztrátorok funkcióit és fontosságát. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogy miért lényeges a domain regisztráció a weboldalak számára, és hogyan válaszd ki a legjobb domain regisztrátort Magyarországon. Megtudhatod, mi az a domain név és miért kulcsfontosságú, valamint bemutatjuk a legjobb magyarországi domain szolgáltatókat.

Végül, de nem utolsósorban, lépésről lépésre végigvezetünk a domain vásárlás folyamatán kezdőknek, és mindent elmondunk, amit a .hu domain regisztrációról tudnod kell.

Mi az a domain név?

A domain név egyedi azonosító, amely lehetővé teszi, hogy könnyedén megtaláljuk és elérjük a weboldalakat az interneten. Olyan, mintha egy cím lenne, amely megmutatja, hova kell mennünk ahhoz, hogy elérjünk egy adott webhelyet. Például a www.pelda.hu egy domain név, ahol a „pelda” a választott név, míg a „.hu” az országkódot jelöli.

Miért is olyan fontos a domain név? Elsősorban azért, mert ez az első dolog, amit a látogatók meglátnak. A jól megválasztott domain név segíthet abban, hogy emlékezetes legyen és könnyen megtalálható maradjon az oldalad. Emellett SEO szempontból is nagy jelentőséggel bír: ha kulcsszavakat tartalmazó domaint választasz, javíthatja weboldalad keresőmotoros helyezését.

A domain nevek szerepe

Egy jó domain név több szempontból is előnyös:

 • Márkaépítés: Egyedi és emlékezetes domaint választva növelheted márkád ismertségét.
 • Keresőoptimalizálás (SEO): A releváns kulcsszavak használata javíthatja weboldalad láthatóságát.
 • Hitelesség: A professzionális domain növeli vállalkozásod hitelességét és bizalmát.

A megfelelő domain kiválasztása nem mindig egyszerű feladat. Fontos figyelembe venni:

 1. Egyediség: Kerüld az általános neveket; válassz olyat, ami kiemelkedik.
 2. Könnyű megjegyezhetőség: Rövid és egyszerű nevet válassz.
 3. Kulcsszavak használata: Ha lehetséges, illessz be releváns kulcsszavakat.

Domain regisztráció

A domain regisztráció az első lépés a sikeres online jelenlét kialakításában. Ez nem csupán technikai folyamat, hanem stratégiai döntés is, amely hosszú távon befolyásolja a weboldalad láthatóságát és hitelességét. Miért olyan fontos ez a lépés?

Először is, a megfelelő domain név kiválasztása segít abban, hogy könnyen megjegyezhető és jól azonosítható legyen az oldalad. Egy jól megválasztott domain név növeli a márkaismertséget és erősíti az ügyfelek bizalmát. Ha például egy rövid és releváns nevet választasz, azt könnyebben fogják megtalálni és visszaemlékezni rá.

A domain regisztráció további előnyei közé tartozik, hogy védi a márkanevedet. Amint regisztráltad a domaint, mások nem használhatják azt jogosulatlanul. Ez különösen fontos lehet akkor, ha versenytársaid vannak ugyanabban az iparágban.

Hogyan befolyásolja mindez az online jelenlétet?

Egy jó domain név közvetlen hatással van SEO teljesítményre is. A keresőmotorok algoritmusai figyelembe veszik a domain nevet is, így egy releváns kulcsszavakat tartalmazó név javíthatja az oldalad helyezését a találati listákon. Emellett egy professzionális domain név hozzájárul ahhoz, hogy komolyabbnak tűnjön az üzleted vagy szolgáltatásod.

Mire figyeljünk a domain regisztráció során?

 • Egyszerűség: Válassz olyan nevet, ami könnyen megjegyezhető és leírható.
 • Relevancia: A név tükrözze vállalkozásod tevékenységét vagy célját.
 • TLD választás: Gondold át alaposan, melyik felső szintű domaint (pl.: .hu, .com) választod.
 • Márkavédelem: Regisztráld le több változatban is (pl.: .hu mellett .com), hogy elkerüld mások jogosulatlan használatát.

A megfelelő domain regisztrátor kiválasztása szintén kulcsfontosságú lépés. Olyan szolgáltatót válassz, aki megbízható támogatást nyújt és biztosítja számodra mindazokat a funkciókat, amelyekre szükséged lehet (például DNS kezelés).

Jogi szempontok és domain védelem

A domain regisztráció során nemcsak technikai és marketing szempontokat kell figyelembe venni, hanem jogi kérdésekre is oda kell figyelnünk. Például fontos, hogy a választott domain név ne sértse mások védjegyjogait, és meg kell bizonyosodni arról, hogy nem tartozik bele olyan jogi problémákba, mint a:

 • domain squatting – Például: Valaki regisztrálja egy ismert márkanév .com végződésű változatát, annak reményében, hogy később magas áron tudja eladni a márkátulajdonosnak.
 • cybersquatting Például: Valaki regisztrál egy domain nevet, amely megtévesztésig hasonlít egy jól ismert cég nevére, célja pedig az, hogy kihasználja a cég hírnevét, vagy zavaros helyzetet teremtsen a cég ügyfelei számára.

Ezenfelül, a domain regisztrációval járó jogok és kötelezettségek tisztázása is elengedhetetlen, mint például a domain név tulajdonjogának fenntartása és a domain név újra regisztrációjának követelményei. A jogi védelem érdekében érdemes lehet szakértői segítséget is igénybe venni a domain regisztráció folyamatában.

Domain végződések jelentősége

A különböző domain végződések (TLD-k, mint például .com, .net, .org, .hu) különböző célokat szolgálnak, és különböző célközönségeket céloznak meg. A .com általában nemzetközi és általános célú, míg a .hu kifejezetten magyar cégeknek és magánszemélyeknek javasolt, mivel jobban megkülönbözteti őket a helyi piacon.

A megfelelő TLD kiválasztása növelheti weboldalad hitelességét és segíthet a SEO-ban is, különösen, ha a célpiacod elsősorban helyi.

Domain lejárat és átregisztrálás

Amikor egy domain nevet regisztrálsz, fontos tudnod, hogy ez nem végleges folyamat. A domaineket általában évente kell megújítani, különben lejárnak. A lejárat dátuma a regisztráció napjától számított egy évvel későbbi napra esik, amennyiben másként nem állapodtak meg.

 • Domain lejárat: Ha a domain nevet nem újítod meg időben, akkor a lejárati idő után általában egy kegyelmi időszak áll rendelkezésre, amely alatt még meghosszabbíthatod a regisztrációt. Ez a kegyelmi időszak általában 30 nap, de szolgáltatótól függően változhat. Ha ezt az időszakot is elmulasztod, a domain nevet felszabadítják, és bárki más regisztrálhatja.
 • Domain átregisztrálás: Ha úgy döntesz, hogy egy másik szolgáltatóhoz szeretnéd átvinni a domain neved, ezt a lejárat előtt bármikor megteheted. Az átregisztrálási folyamat magában foglalja az új regisztrátorral történő kapcsolatfelvételt és az átregisztrálási kód (EPP kód) megszerzését a jelenlegi regisztrátortól. Fontos, hogy az átregisztrálás előtt ellenőrizd a domain állapotát, mert bizonyos korlátozások (pl. zárolás) megakadályozhatják az átregisztrálást.

Fontos megjegyzés: Mindig ellenőrizd a domain regisztrációhoz kapcsolódó email fiókot, mivel a lejárati figyelmeztetéseket és az átregisztrálási információkat általában ebbe küldik. Az elveszített vagy figyelmen kívül hagyott figyelmeztetések komoly problémákat okozhatnak, beleértve a domain elvesztését is.

Mit csinál egy domain regisztrátor?

A domain nevek egy központi adatbázisban, az úgynevezett iktatóban kerülnek nyilvántartásba.

Ahhoz, hogy egy új weboldalhoz tartozó domain név működőképes legyen, regisztrálni kell ebben az adatbázisban. A domain regisztrátor cégek rendelkeznek az ICANN által kibocsátott engedéllyel, hogy közvetítsenek a domain vásárlók és az adatbázis között.

Ezek a cégek bejegyzik a domain nevet az adatbázisba, rögzítik a tulajdonos adatait, és elérhetővé teszik a domain nevet az interneten. Így a domain regisztrátorok biztosítják, hogy a kívánt domain név hozzárendelésre kerüljön a tulajdonosához.

Magyarországon, ha domain regisztrátor szeretnél lenni, az Internet Szolgáltatók Tanácsához (ISZT) kell fordulni, mivel ők kezelik a .hu végződésű domain nevek nyilvántartását és adminisztrációját.

Internet Szolgáltatók Tanácsa

Internet Szolgáltatók Tanácsa

Az ISZT által fenntartott domain.hu oldalon lehetőség van ellenőrizni a domain nevek foglaltságát, de itt nem lehet közvetlenül domaint regisztrálni.

A domain nevek regisztrációja minimum 1, maximum 10 évre kérhető. A domain regisztrátorok felelősek azért is, hogy a tulajdonos adatai bekerüljenek a WHOIS-adatbázisba, ahol bárki ellenőrizheti a domain név tulajdonosának adatait.

Hogyan válassz domain regisztrátort?

A megfelelő domain regisztrátor kiválasztása kulcsfontosságú lépés a weboldalad sikeres működtetéséhez. Egy jó domain regisztrátor nemcsak a kívánt domain nevet biztosítja, hanem számos egyéb szolgáltatást is nyújt, amelyek megkönnyítik az online jelenléted fenntartását és menedzselését.

Nézzük meg, hogyan választhatod ki a legjobb domain regisztrátort Magyarországon.

Funkciók és szolgáltatások

Egy megbízható domain regisztrátor többféle funkciót és szolgáltatást kínálhat. Fontos, hogy alaposan tájékozódj ezekről, mielőtt döntést hozol:

 • Domain név keresése és regisztrációja: Győződj meg róla, hogy könnyen kereshetsz és foglalhatsz le szabad domaineket.
 • DNS kezelése: A DNS beállítások egyszerű kezelhetősége elengedhetetlen a weboldalad megfelelő működéséhez.
 • Email fiókok: Sok regisztrátor email szolgáltatásokat is kínál a domain mellé.
 • Kiegészítő szolgáltatások: SSL tanúsítványok, adatvédelmi védelem (WHOIS Privacy), valamint webtárhely szolgáltatások.

Mire figyelj oda?

A következő szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor választasz:

 1. Megbízhatóság és hírnév: Ellenőrizd az adott cég hátterét, olvasd el más felhasználók véleményeit. Az ismert nevek általában stabilabbak és jobb ügyfélszolgálattal rendelkeznek.
 2. Költségek: Ne csak az első évi díjat nézd! Figyelj arra is, hogy milyen költségekkel jár majd a hosszabbítás vagy esetleges további szolgáltatások igénybevétele.
 3. Támogatás minősége: Gyorsan reagáló ügyfélszolgálatra lesz szükséged problémák esetén. Ellenőrizd az elérhetőségüket (telefonos támogatás, élő chat stb.).
 4. Szerződési feltételek: Olvasd át alaposan a szerződési feltételeket! Különösen fontos lehet az átláthatóság a díjakban és feltételekben rejlő rejtett költségeknél.

Legjobb domain regisztrátorok

Amikor weboldal indítását tervezed, az egyik legfontosabb döntés a megfelelő domain szolgáltató kiválasztása. A magyar piacon számos opció áll rendelkezésre, de hogyan választhatod ki a számodra legmegfelelőbbet? Ebben a részben bemutatjuk a legjobb magyarországi domain szolgáltatókat, hogy könnyebbé tegyük a választást.

Egy jó domain szolgáltató nemcsak regisztrációs lehetőséget kínál, hanem megbízható ügyfélszolgálatot és kiegészítő szolgáltatásokat is. Fontos szempontok közé tartozik a szolgáltatás stabilitása, az ár-érték arány, valamint az ügyfélbarát felület.

Rackforest

A Rackforest egy népszerű választás Magyarországon. Kiemelkedő ár-érték aránya mellett számos kiegészítő szolgáltatást nyújt, mint például e-mail tárhely, VPS (Virtual Private Server) szolgáltatások és SSL tanúsítványok.

A Rackforest különösen vonzó azok számára, akik stabil és megbízható szolgáltatást keresnek versenyképes áron. Az ügyfélszolgálatuk gyors és segítőkész, ami fontos szempont lehet a döntés során.

domain regisztrátor Rackforest

Tárhely.Eu domain regisztrátor

A Tárhely.Eu nemcsak tárhelyszolgáltatóként ismert, hanem kiváló minőségű domain regisztrációs lehetőségeket is kínál. A cég gyors és megbízható ügyfélszolgálata különösen vonzóvá teszi őket. A Tárhely.Eu számos kiegészítő szolgáltatást kínál, mint például webtárhely, e-mail szolgáltatások és biztonsági mentések.

A felhasználóbarát kezelőfelület és az átlátható árazás további előnyeik közé tartozik.

domain regisztrátor Tárhely.eu

Rackhost domain regisztrátor

A Rackhost egy megbízható magyarországi domain regisztrátor és tárhelyszolgáltató, amely kedvező árú domain regisztrációs lehetőségeket kínál. A cég különféle kiegészítő szolgáltatásokat is nyújt, mint például webtárhely, e-mail szolgáltatások és SSL tanúsítványok.

A Rackhost különösen figyel az ügyféligényekre és gyors, hatékony támogatást biztosít.

domain regisztrátor Rackhost

DotRoll domain regisztrátor

A DotRoll egy dinamikusan fejlődő domain regisztrátor és tárhelyszolgáltató, amely széles körű domain végződéseket kínál versenyképes áron. A cég erősségei közé tartozik a könnyen használható kezelőfelület, a gyors domain regisztráció és a kiváló ügyfélszolgálat.

A DotRoll számos kiegészítő szolgáltatást is biztosít, mint például webtárhely, e-mail fiókok és SSL tanúsítványok.

DotRoll domain regisztrátor

Hostinger domain regisztrátor

A Hostinger egy globálisan ismert szolgáltató, amely Magyarországon is elérhető domain regisztrációs és tárhelyszolgáltatásokat kínál. A Hostinger kedvező árú domain regisztrációkat, valamint különféle webtárhely csomagokat nyújt, beleértve a megosztott tárhelyet, VPS szolgáltatásokat és felhőalapú tárhelyet.

A Hostinger előnyei közé tartozik a könnyen használható kezelőfelület, a gyors és segítőkész ügyfélszolgálat, valamint a megbízható technológiai háttér.

Hostinger domain regisztrátor

Ezek a cégek mind megfelelnek azoknak az elvárásoknak, amelyek egy profi weboldal üzemeltetéséhez szükségesek. Érdemes alaposan átgondolni igényeidet és ennek megfelelően választani közülük.

Mennyibe kerül egy domain Magyarországon?

A domain regisztráció költségei változhatnak attól függően, hogy milyen típusú domaint választasz. Magyarországon jelenleg a legolcsóbb általunk megtalált domain regisztációs árak a következők:

 • .hu domain: 990 Ft
 • .com domain: 5.000 Ft
 • .eu domain: 2.500 Ft

Fontos megjegyezni, hogy a .hu domain regisztráció esetében az első regisztrációs időszak általában 2 év, ezt követően évente kell meghosszabbítani. Az árak szolgáltatónként eltérhetnek, így érdemes több regisztrátor ajánlatát is összehasonlítani, mielőtt döntést hozol.

Domain vásárlás lépésről lépésre

Ha most vágsz bele az online jelenléted kiépítésébe, akkor a domain vásárlás az első és egyik legfontosabb lépés. Egy jól megválasztott domain név alapvetően meghatározza a weboldalad sikerét. Ebben az útmutatóban bemutatjuk, hogyan történik pontosan a domain név vásárlása és mire érdemes figyelni.

Lépés 1: A megfelelő domain név kiválasztása

A domain név kiválasztása során több szempontot is érdemes figyelembe venni:

 • Egyediség: Válassz olyan nevet, amely könnyen megjegyezhető és egyedi.
 • Keresőoptimalizálás (SEO): Próbáld meg beilleszteni a kulcsszavakat a domain névbe, hogy javítsd a keresőmotorokban való rangsorolást.
 • Márkaépítés: Győződj meg róla, hogy a választott név összhangban van a márkád üzenetével.

Lépés 2: Domain elérhetőségének ellenőrzése

A következő lépés annak ellenőrzése, hogy az általad kiválasztott domain név elérhető-e. Ezt számos online eszközzel gyorsan és egyszerűen megteheted. Ha az adott domain foglalt, próbálj variációkat vagy más végződéseket (.com helyett .net vagy .hu) használni.

Lépés 3: Megfelelő regisztrátor kiválasztása

A regisztrátor egy olyan szolgáltató, amely lehetővé teszi számodra a domain nevek regisztrációját és kezelését. Magyarországon több megbízható regisztrátort is találhatsz. Fontos szempontok választáskor:

 • Ár: Hasonlítsd össze az árakat különféle szolgáltatóknál.
 • Támogatás: Nézd meg, milyen ügyfélszolgálati lehetőségeket kínálnak.
 • Szerződés feltételei: Olvasd át alaposan a szerződés feltételeit és győződj meg róla, hogy nincsenek rejtett költségek.

Lépés 4: Domain regisztrációja

A megfelelő regisztrátor kiválasztása után nincs más hátra mint maga a regisztráció folyamata. Itt általában csak pár adatot kell megadnod (név, cím stb.), majd fizetned kell az éves díjat. A folyamat legtöbbször percek alatt lezajlik és rövid időn belül használatba veheted új domainedet.

Lépés 5: Domain konfigurációja

A sikeres regisztráció után érdemes beállítani DNS rekordokat (A rekordok, CNAME-ek stb.), amelyek szükségesek ahhoz, hogy weboldalad megfelelően működjön.

.hu domain regisztráció

A .hu domain regisztráció Magyarországon rendkívül népszerű, hiszen a helyi vállalkozások és magánszemélyek számára ez az egyik legjobb módja annak, hogy online jelenlétüket erősítsék. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a .hu domain vásárlásának folyamatát és azokat a fontos szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Miért válaszd a .hu domaint?

A .hu domain kiválasztása számos előnnyel jár. Elsősorban azért, mert segít abban, hogy weboldalad könnyen felismerhető legyen a magyar közönség számára. Emellett a helyi SEO szempontjából is előnyös lehet, hiszen a keresőmotorok gyakran előnyben részesítik a helyi végződésű domaineket.

Érdemes megemlíteni, hogy a .hu domainek esetében lehetséges az ékezetes karakterek használata is, mint például á, é, í, stb. Ez segít abban, hogy a domain nevek pontosabban tükrözzék a magyar nyelvű márkaneveket és kifejezéseket, így még inkább helyspecifikussá téve azokat. Ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy az ékezetes domain nevek használata bizonyos hátrányokkal is járhat:

 • Nemzetközi hozzáférhetőség: Az ékezetes karaktereket tartalmazó domain nevek kevésbé ismertek és nehezebben elérhetők a nem magyar nyelvű felhasználók számára. Sok külföldi böngésző és rendszer nem támogatja megfelelően az ékezetes karaktereket, ami hozzáférési problémákhoz vezethet.
 • Emlékezetesség: Bár a helyi közönség számára egy ékezetes domain név könnyebben érthető és megjegyezhető lehet, a nemzetközi felhasználók számára ezek a nevek gyakran nehezebben megjegyezhetők és beírhatók.
 • Marketing és kommunikáció: Marketing szempontból is problémás lehet az ékezetes domain nevek használata, mivel az email címek és a közösségi média platformok is korlátozhatják vagy nehezíthetik az ilyen karakterekkel rendelkező domain nevek használatát.

A regisztráció folyamata

A .hu domain regisztrációja több lépésből áll:

 1. Domain név foglaltságának ellenőrzése: Az első lépés annak ellenőrzése, hogy az általad kiválasztott domain név szabad-e. Ezt a domain.hu oldalon teheted meg, ahol többféle végződést is kereshetsz, mint például .hu, co.hu, info.hu, stb.
 2. Regisztrátor kiválasztása: Több mint 100 regisztrátor közül választhatsz Magyarországon. A regisztrátorok biztosítják a szükséges ügyfélkapcsolatot és háttérszolgáltatásokat. Az ISZT oldalán megtalálható a teljes lista a regisztrátorokról és az elérhetőségeikről.
 3. Regisztrálás a kiválasztott regisztrátornál: A kiválasztott regisztrátorral szerződést kell kötnöd annak feltételei alapján. A regisztráció során szükséges megadni az adminisztratív kapcsolattartó adatait, amely általában maga az igénylő.
 4. Díjfizetés: A regisztrátorok legtöbbször előre kérik a fizetést, különösen online regisztráció esetén. A díj általában tartalmazza a domain kétéves fenntartását is. A fizetés történhet bankkártyával vagy átutalással.
 5. Nyilatkozatok elfogadása: 2020 július 1-től kétféle domain igénylési mód van: okirat alapú és megerősítő eljárás alapú igénylés. Az online regisztráció során az igénylőnek el kell fogadnia a domainregisztrációs szabályzatot és a szükséges nyilatkozatokat.

Mire figyelj oda?

A .hu domain vásárlás során több tényezőt is érdemes szem előtt tartani:

 • Regisztrátor kiválasztása: Olyan szolgáltatót válassz, amely átlátható szerződési feltételekkel dolgozik és gyors ügyintézést biztosít.
 • Domainek védelme: Gondoskodj arról is, hogy időben meghosszabbítsd domainedet, nehogy elveszítsd azt mások számára.

Domain lejáratával kapcsolatos előírások

 1. Értesítések: A domain lejárata előtt a regisztrátorok általában több figyelmeztetést is küldenek emailben (például 30, 15 és 7 nappal a lejárat előtt), hogy emlékeztessenek a megújítás szükségességére.
 2. Automatikus megújítás: Sok regisztrátor lehetőséget biztosít az automatikus megújítás beállítására, így elkerülheted, hogy a domain név véletlenül lejárjon.
 3. Türelmi időszak: A domain név lejárta után egy türelmi időszak következik, amely alatt még meghosszabbíthatod a regisztrációt anélkül, hogy a domain mások számára elérhetővé válna. Ez az időszak általában 45 nap.
 4. Visszaállítási időszak: A türelmi időszakot követően egy 30 napos visszaállítási időszak (Redemption Period) következik, amikor még visszaállítható a domain, de ez általában magasabb költséggel jár.
 5. Törlési fázis: Ha a visszaállítási időszak alatt sem újítják meg a domaint, akkor az a törlési fázisba kerül (Pending Delete), amely 5 napig tart. Ezen időszak végén a domain újra elérhetővé válik a nyilvánosság számára, és bárki újra regisztrálhatja.

További részleteket a domain regisztrációval és lejárattal kapcsolatban a domain.hu oldalon találhatsz.

.hu domainek specifikus szabályai

A .hu domainek esetében speciális szabályozások is érvényesek. Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) irányelveit követve Magyarországon az ISZT (Internet Szolgáltatók Tanácsa) felügyeli és szabályozza ezeket.

 • Bizonyos nevek csak külön engedéllyel vagy feltételekkel használhatók fel.
 • Magánszemélyek számára a .hu domain regisztrációja csak akkor lehetséges, ha a személy rendelkezik magyar lakcímmel vagy állampolgársággal.
 • Vállalkozások esetében a cégnek bejegyzett magyar cégnek kell lennie.

A megfelelően kiválasztott és kezelt .hu domain nagyban hozzájárulhat online jelenléted sikerességéhez Magyarországon. Figyelj oda minden apró részletre és válassz megbízható partnereket!

Záró gondolatok

Összegzésként elmondható, hogy a domain regisztráció kulcsfontosságú a weboldalak számára, hiszen ez az első lépés az online jelenlét kialakításában. A megfelelő domain választása és regisztrátora kiválasztása alapvető döntés, amely hosszú távon meghatározza a weboldalad sikerét. A domain név nem csupán az online azonosítód, de a brandépítés egyik sarokköve is. Magyarországon számos megbízható domain szolgáltató közül választhatsz, akik professzionális támogatást nyújtanak a regisztrációs folyamat során.

A domain vásárlás lépésről lépésre útmutató segítségével könnyedén elindulhatsz saját weboldalad létrehozásának útján, míg a .hu domain regisztrációval kapcsolatos információk birtokában biztos lehetsz benne, hogy minden szükséges lépést megteszel a siker érdekében.

Hasznosnak találta a cikket?