Írta: Nagy László 2021. augusztus. 17.

Ezért fontos a márkaépítés, és íme a brandépítés lépései

Bárhol, bármikor olvasod ezt a cikket számtalan márka vesz körül. A téged körülvevő márkákat te választottad: leggyakrabban azért, mert ismered őket, mert megbízol bennük, mert úgy véled a számodra legjobbak, vagy egyszerűen csak azért, mert szereted őket.

Lenyűgöző, de mindennek van márkája: a termékednek, a szolgáltatásodnak, és még neked is akár úgy is, hogy semmit nem tettél érte. De hogyan kell tudatosan felépítened egy márkát? Kristálytisztán és érthetően – szakszavak és bullshit nélkül – elmondjuk.

Ezért fontos a márka

Akkor lesz erős és ismert a márkád, ha lépésről lépésre végighaladsz a márkaépítés útján, mindvégig szem előtt tartva, hogy az emberek szeretik az ismert márkákat, illetve azt is, hogy – a Nielsen piackutató felmérése szerint – a fogyasztók 59%-a inkább az általa ismert márkák (új) termékeit vásárolja meg, mint egy ismeretlent.

Nincs más megoldás, márkát kell építened azért, hogy a te szolgáltatásodat, a te termékedet ismerjék és válasszák az emberek. De hogyan fogj bele a brandépítésbe?

Mit jelent a brandépítés, márkaépítés

személyes márkaépítés

Ebben a pillanatban is van márkád. Akkor is, ha eddig még egyetlen tudatos lépést sem tettél azért, hogy legyen. A márkád most az, amit gondolnak rólad a kollégák, a partnereid, az üzletfeleid, tulajdonképpen a reputációd. Akkor is van márkád, ha még nincs vizuális megjelenésed, ha nincs kiépített kommunikációd, ha semmit nem tettél tudatosan azért, hogy legyen.

Jeff Bezos egyszer azt mondta (nem szó szerint idézzük):
Az énmárkánk egyenlő azzal, amit mások mondanak rólunk, amikor kilépünk a szobából. (ez a reputáció)

A márkaépítés – ami egy hosszabb folyamat, de mindjárt megismered a lépéseit – nem más, mint azt elérni, hogy azt gondolják rólad és a termékeidről, amit szeretnél, hogy gondoljanak.

Például azt, hogy a termékeid finomak. Vagy azt, hogy a termékeid egészségesek. Vagy éppen azt, hogy a te cipőid rendkívül kényelmesek, vagy éppen strapabírók a fűnyíróid. Te is tudsz társítani minden jelzőhöz egy céged, igaz?

Ahhoz, hogy felépítsd a cégedet tehát, márkát kell építened. Nem ördöngösség, a tudatos márkaépítésnek megvannak a klasszikus lépései.

Tudatos brandépítés

A tudatos brandépítés csak az egyszemélyes márkaépítők szerint egyszerű, valójában nem az, rengeteg dologra kell odafigyelned.

A tudatos brandépítés első lépése válasz a már ezerszer hallott néhány kérdésre. Íme a kérdések/feladatok, amikre választ kell adnod: „gondold át, hogy miben különbözöl a másiktól, „mondd el, miért téged válasszanak, mi a te márkád értéke” „fogalmazd meg, hogy milyen előnyei vannak/lesznek a márkádnak”.

Ez eddig tisztán érzelem és pszichológia és – bár mindig vannak, akik szerint nem érdemes túlgondolni -, a lehető legegyszerűbb, leglogikusabb választ kell megtalálnod.

A Volvo egy tanítani való példája annak, hogyan kell felépíteni tudatosan a „biztonságos autó” márkáját. Már évtizedekkel óta folyamatosan kommunikálja, hogy az autóik biztonságosak, számukra az a legfontosabb érték: te. A Volvo tudatos márkaépítése és márkaüzenete célba ért, hiszen ha meghalljuk a márkanevet legtöbbünknek az jut az eszébe, hogy svéd, kifinomult, elegáns és nagyon biztonságos.

Márkát építeni egyszerűnek tűnik, de nem az.

Segítségre van szükséged? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Díjmentes konzultáció

Ezért fontos a brandépítés

Könyökön kijövő tanácsok: mi úgy hívjuk azt, amikor ezredszerre leírják, hogy azért kell márkát építened, hogy megalapozd a hitelességedet. Vagy azért fontos a brandépítés, hogy lojális közönséget és vásárlókat találj és tarts is meg. Vagy azért, hogy segítsen kiemelkedni a túltelített piacról.

Ezek semmitmondó érvek. Ne is ezért építs márkát.

Azért építs márkát, hogy sikeres legyen a céged, a szolgáltatásod, hiszen egy jól felépített, erős márka biztosíték erre.

Nézz szét magad körül, minden tárgy, ami körbevesz téged valamilyen márka. És nem véletlenül választottad éppen azt. Gondolj például az Apple márkára amiről Simon Sinek az egyik TED videojában azt mondja a márkaépítési példájában: „az Apple csak egy számítógépgyártó. Nincs semmi, ami alapvetően megkülönböztetné őket a versenytársaiktól. A versenytársaik is ugyanolyan alkalmasak arra, hogy ilyeneket gyártsanak.” Ugyanakkor azt is elmondja, hogy „A cél nem az, hogy mindenkivel üzletet köss, akinek szüksége lehet a termékedre. A cél az, hogy azokkal köss üzletet, akik abban hisznek, amiben te is.”

Ez a márkaépítés és pontosan erre van neked is szükséged: arra, hogy téged válasszanak. Íme a lépések, hogy eljuss idáig.

A brandépítés egy izgalmas feladat! Ha segítségre van szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot most!

Díjmentes konzultáció

Branding lépései, avagy így építsd fel a márkádat

brandépítés

brandépítés lépései

Egy erős márka felépítésének az első lépése az, hogy meghatározd a célközönséget: ezt a mondatot is számtalanszor hallottad már. Aztán pontokba szedtek neked „célközönség meghatározó” lépéseket. Mi ennél többet teszünk.

1: A márkaépítés első lépése: a célközönség (de óvatosan a buyer personaval)

Máglyára vetnek majd minket azért, amit a következő mondatban állítunk, de vállaljuk.

Ahhoz, hogy meghatározd a célközönséged, a kizáró vagy kapcsolat a kulcs, nem pedig a már rengetegszer emlegetett buyer persona, azaz az ideális – de nem létező – vásárló vagy vásárlók csoportja. Persze, ha már vannak vevőadatok, amiből valóban pontosan tudod ki és mit vesz tőled, lehet rájuk építeni.

Akkor is, ha speciális terméked van (például a side by side hűtők jégadagolójához egy tisztító), vagy ha kötelezően megvásárolandó a terméked, szolgáltatásod: például tűzbiztonsági szakértő vagy.

Különben csak találgatsz és a bulvárpszichológiai módszereket vetsz be, hogy eleget tégy annak, hogy meghatározd a buyer personádat. Szükség van persze meghatározható célközönségre, mert nekik fogod eladni a termékedet és a szolgáltatásodat, de sokkal észszerűbben kell kiválasztanod.

Tételezzük fel, hogy egy 70 000 forintos elektromos fűtőtestet (radiátort) vezetnél be a piacra. A bulvárpszichológia szerint a buyer personád magas státuszú, diplomás 30 pluszos férfi, aki családi házban lakik, valószínűleg vidéken és érdeklődik az alternatív fűtések iránt. Fontos számára az esztétika, családos. Legalább egy gyereke van. A marketing és a kommunikáció alapszabályai szerint neki, az ő nyelvén és azokon a csatornákon kell kommunikálnod (és olyan érzelmekre hatni) ami pont illik hozzá.

Aztán vesz tőled 7 darab ilyen radiátort egy olyan diplomás vidéki nő, akinek nincs gyereke. Viszont nem lehetett a házába bevezetni a gázt.

A legtöbb termék és szolgáltatás esetében éppen ezért van szükséged a kizáró vagy kapcsolatra: azaz arra, hogy a fent kigondolt ideális vevőt (vevőket) engedékenyebben kezeld és az egyes jelzők és kitételek közé nem vesszőt, hanem „vagy” szócskát teszed.

2: A brandépítés második lépése: a leendő márkád üzenete, küldetése

Szükséged lesz egy márkaüzenetre és egy küldetésre. A fenti példánál maradva: ha elektromos radiátort árulsz, akkor lehet a márkád üzenete az is lehet, hogy a te radiátorod megújuló energiát használ, ezért környezetkímélő. A márka küldetése pedig az, hogy az elektromos radiátoraid segítségével az otthonokba vigyük a meleget.

Minden márkának van üzenete és minden brandnek van küldetése.

3: A brandépítés harmadik lépése: mondd el miben vagy más, miért van rád szükség

Talán ez az egyik legnehezebb brandépítés feladat: elmondani a leendő vásárlóidnak azt, miért éppen a te szolgáltatásodra van szükségük, miért éppen téged válasszanak, miért vagy éppen te a megoldás.

Megint visszatérünk az elektromos radiátorra: legalább 5-10 cég árul hasonló terméket. Az a kérdés, miért éppen tőled vegye meg valaki a radiátort?

Valamilyen versenyelőnyt kell találnod: például azt, hogy minden radiátort személyesen szerelsz fel. Vagy személyesen te viszed ki és a helyszínen további tanácsokat adsz.

Ezt hívják USP-nek.

Ha szétnézel, akkor remek példákat láthatsz: az egyik kávézó például megkérdezi a neved, ráírja a pohárra és a neveden szólítanak, amikor elkészült. Egy autókat forgalmazó cég minden autójához ajándékba ad egy neveddel hímzett lábtörlőt.

4: A márkaépítés negyedik lépése: a (vizuális) kommunikáció

Ismét eretnek gondolatokat írunk.

Azzal nem vitatkozunk, és az ellen nem érvelünk, hogy a cégednek, a vállalkozásodnak szüksége lesz egy egységes márkaarculatra. Egy (saját) logóra, névjegykártyára, aláírásra, céges papírra. Egy ezekhez illő honlapra, céges e-mail dizájnra. Ez tény. De nem kell túlbonyolítanod és túlgondolnod ennek a jelentőségét.

Kezdő cég vagy startup vagy és nőj majd bármekkorára is, nincs szükséged 100 oldalas Corporate Design könyvre és nem kell az sem, hogy hónapokig gondolkodj azon, melyik kék fejezi ki legjobban azt, hogy a radiátorod hideg, és milyen piros legyen pontosan a betű majd (és az, hogy nézzen ki).

Az Adidas, a Nike, a Hitachi az Audi nagy márkák és van logójuk. Mindet ismered. Egyszerűek és minden felületen jól mutatnak. És éppen ez a te célod is.

Pro tipp:

Tudtad, hogy a legtöbb ismert vállalat többször is logót cserélt? A LEGO például 22 alkalommal. Itt van még pár példa.

Oda kell majd figyelned a kommunikációra: remek döntés, ha minden – céges – kommunikáció valamilyen lefektetett szabály és keretrendszeren része. Lehet magázó és tisztelettudó. Vagy éppen laza, barátságos, netán informatív. A stílus függ a célközönségedtől, de el kell kerülnöd a disszonanciát. Az arculatnak a márkaüzenetnek és a kommunikációnak egységesnek kell lennie.

Például ezt a cikket azért írtuk ilyen közvetlenre, mert mi egy laza, de dinamikus cég vagyunk, olyan, amelyiknek megvan a tudása ahhoz, hogy bevezessük a márkádat, ugyanakkor kellően rugalmasak vagyunk ahhoz, hogy ne ragaszkodjunk görcsösen dolgokhoz.

Van valami, amit mindenképp kerülj el, ha nem akarsz amatőr lenni. A Redőnyös Géza, az Autószerelő Panni, a Seovadállat, a Horgolókirálylány, vagy a Klímakirály és az ehhez hasonló kifejezések és nevek érdemes kerülnöd: nomen est omen.

5: A márkaépítés ötödik lépése: a történeted

Minden márkának van egy – olyan – története, amit érdemes megosztani, ami kiemel a többi márka közül, és ami egy kicsit közelebb hozza a (leendő) vásárlóidat hozzád.

Az is egy történet, ha megírod – mert úgy volt – hogy egyszer kint jártál Finnországban, ahol nagyon megtetszett neked ez a márka, és ezért árulod ezt a fűtőtestet.

És az is egy történet, ha elmeséled, hogy gyerekkorodban sokat fáztál, mert ahol laktál ott áram volt, de fa és gáz nem. És te többé nem akarsz fázni és azt sem akarod, hogy mások fázzanak, ezért egy rendkívül egyszerű fűtőtestet árulsz: ezt a radiátort, amely mindenhol ad meleget, ahol van áram.

Mindegy mi a történeted. Mondd el!

6: Így építs szeretetmárkát azaz lovemarke-ot

A márkaépítés csúcsa az, ha szeretetmárkát építesz. Ezt a klasszikus márkaépítés eszközeivel teheted meg, ám úgy, hogy nem a márkádat, hanem a vásárlót helyezed a középpontba. Ráfigyelsz. Titkokba avatod be. Egyszerűen közel hozod őt a márkádhoz.

Neked is van szeretetmárkád: az a parfüm, amire éppen most gondolsz. Az az étterem, ami az étterem szóról az eszedbe jut. Az az autó, ami az autóról eszedbe jut.

A szeretetmárka építés a márkaépítés csúcsa

6+1: A márkaismertség növelése

Bármilyen márkád is van, meg kell ismertetni az emberekkel. Az a cél, hogy halljanak rólad és ezt elérni az egyik legnehezebb. Merthogy mindenkinek éppen ez a célja.

Az, hogy halljanak rólad nem a logótól függ. Nem attól, hogy elmondod, miben vagy más. Nem attól, hogy ki a célközönséged, és nem is biztos, hogy attól (bár egyes estekben ez lehetséges) hogy mi a márkaüzeneted.

A márkaismertség növelés egy tudatos, lépésről lépésre felépített kommunikáció, melynek vannak kommunikációs csatornái. Íme néhány.

A tartalommarketing

Ne a tartalommarketing fogalmát akarjuk megtanulni, hanem a lényeget, ami abban rejlik, hogy rengeteg értékes tartalmat kell készítened a márkádról. Ezeket a tartalmakat pedig a megfelelő helyen, időben és csatornákon kell elhelyezni, eljuttatni a lehető legtöbb emberhez. Sokan gondolják, hogy a tartalommarketing mindig írott szöveg, de ez nem jó meglátás, hiszen a Youtube-ra videot, a TikTokra kifejezetten rövid videót, a Pinterestre, az Instara inkább képet a blogodra pedig szöveges tartalmat kell készítened.

A SEO vagy keresőoptimalizálás

Valószínűleg rengetegszer hallottad már a SEO (keresőoptimalizálás) szót, és az is majdnem biztos, hogy egyfajta ködös mágiának látod, de nem az. Alapvetően az a lényege, hogy olyan (keresőbarát) tartalmakat írj, hozz létre és azokra a kulcsszavakra, amire a leendő vevőid keresni fognak. A cél az, hogy a lehető legtöbb kulcsszóra minél előrébb kerülj az organikus (tehát nem fizetett) találatok között, és minél több látogatót terelj az oldaladra ingyen. Szövegíró és SEO szakember tud ebben a segítségedre lenni.

A Social media

Növelheted a márkád ismertségét a social media felületeken is: kommunikálj a Facebookon, az Instán a Twitteren a TikTokon vagy bármilyen olyan felületen, ahol a leendő vásárlóid jelen lehetnek és hallhatnak rólad. Fontos, hogy a kommunikációdat a platformhoz igazítsd: ugyanazt üzenetet vagy mondanivalót másképp kell elmondanod az Instán mint a TikTokon.

Email marketing

Az email marketing a márkaismertséget növeli de az értékesítés és az edukálás is lehet a célja (persze, számtalan más is lehet egy egy hírlevél vagy hírlevélsorozat oka). Tulajdonképpen azt kell tenned, mint azoknak a cégeknek, akitől rendszeresen kapsz izgalmas és számodra értékes hírlevelet: először meg kell győznöd minél több potenciális vásárlódat, érdeklődődet arra, hogy iratkozzanak fel a hírleveledre. Aztán hírleveleket abban pedig értéket, izgalmas, számukra vonzó tartalmat kell nekik küldened.

Fizetett marketing

A fizetett marketing egy komplett „iparág” hiszen ide tartozik minden olyan fizetett együttműködés, fizetett megjelenés, reklám, amelyik a márkaismertségedet növeli. A rólad szóló cikkek, melyekért fizetsz (a PR cikkekért vagy amikor szakértőként keresnek fel nem tartozik ide, mert ott ingyenes lesz a megjelenésed) az ads hirdetésed, a socal media hirdetések, a fizetett promócióid: amelyek segítségével, amelyeket használva gyorsan és célzottan tudsz márkát építeni, márkaismertséget növelni.

Ha szeretnél egy erős, ismert márkát, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot: a legelső lépéstől segítünk felépíteni a márkádat!

Díjmentes konzultáció