Írta: Nagy László 2020. október. 29.

Bing Webmaster Tools újdonságok SEO szempontból

Bing Site Explorer

A Bing egyedülálló eszközei keresőoptimalizálásra

A Site Explorer újraindításával a Bing Webmaster Tools olyan újdonságokkal gazdagodott, melyeket a Google Search Console nem kínál a felhasználóknak.

Ha valaha is megfordult a fejedben, hogy „miért használnám a Bing Webmestereszközöket, amikor már használom a Search Console-t?” – akkor lehet, hogy most megtalálod a választ a kérdésre!

Íme, megmutatjuk milyen újításokat hozott az új Site Explorer a Bing Webmaster Tools-ban!

A Bing Site Explorer újdonságai

A Site Explorer egy olyan szolgáltatás, amely a Bing Webmaster Tools régi verziójában már létezett, és feltűnő módon hiányzott, amikor az év elején elindult a Webmaster Tools új verziója.

A Site Explorer hiányának érzete még egyértelműbbé válik, amikor látjuk, hogy milyen újításokat hoztak létre.

A Bing nemcsak egyszerűen integrálta a Site Explorer-t az új Webmaster Tools-ba, hanem új kezelőfelülettel és új funkciókkal bővítve teljesen át is alakította azt.

A Site Explorer az adatokat egyedi módon mutatja, ebben rejlik a különlegessége a Bing szerint.

A webhelyed minden egyes oldala mappák és almappák sorozatába rendezett, ezáltal könnyen átláthatóvá válik a webhely felépítése. Ezzel a megoldással könnyebb a technikai SEO hibákat javítani.

Példa a mappákra a Bing Site Explorer-ben:

Webmaster tools webhely felépítés

A Site Explorer a legtöbb webes URL-re reagál, beleértve az átirányításokat, a a broken link-eket, vagy azokat, melyek a robots.txt által blokkolva vannak, fájlkezelő szerű megjelenítésben.

Ezáltal rugalmasan navigálhatunk az egyes mappákban és a bennük található URL-ekben, hogy megértsük a webhely struktúráját, módosíthassuk azt, megtalálhassuk az esetleges hibákat.

Minden mappában releváns információkat találsz  a webhely legutóbbi feltérképezéseiről, valamint a kattintásokról, a megjelenítésekről és a visszalinkelések számáról.

Néhány adat, ami elérhető a Site Explorerben:

Indexelt: A mappában belül sikeresen indexelt URL-ek száma.
Hiba: Kritikus feltérképezési hibák, amelyek miatt az URL-ek nem lettek indexálva.
Figyelmeztetések: Ezek tartalmazhatnak URL-eket irányelvekkel kapcsolatos problémákat, ideiglenes feltérképezési problémákat vagy robots.txt fájlokat stb. A webmestereknek rendszeresen ellenőrizniük kell, hogy növekednek-e ezek a számok.
Kizárt: URL-ek melyek spam megszegéssel, alacsony besorolással bírnak, stb.

A Site Explorer megjeleníti a fenti adatokat az összes mappához, mint ahogyan az alábbi példában látható:

Bing webmaster tools riport 2020

A mappák és az URL-ek betűrendben, kattintások vagy megjelenítések alapján rendezhetők.

Ez segíti a keresőoptimalizáló szakembereket és a weboldalak tulajdonosait, hogy jobban átlássák a weboldalunkat, hatékonyan kezeljék a hibákat, felhívásokat, ezáltal a Bing és a Google keresőben is jobb pozíciót érjenek el. 

A Bing Site Explorer ugyanezeket az adatokat biztosítja a mappán belüli egyes, különálló URL-ekhez, és még ennél is több információt nyújt.

Az egyéni oldalak esetében további információkat jelenít meg:

  • Utolsó feltérképezés dátuma
  • Az első felfedezés dátuma
  • HTTP kód
  • Az oldal HTTPS-e, vagy sem.

Példa egy oldal adataira:

Bing webmaster tools oldaladatok

Amint azt a példában láthatjuk, a Site Explorer lehetőséget kínál az URL-ek ellenőrzésére, az URL-ek indexelésének kérésére és az URL tesztelésére a Bing robots.txt tesztelő eszközében.

Próbáld ki Te is és nézd meg a webhelyed hibáit.

Hasznosnak találta a cikket?